https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Sanna hjältar!

Vårt fokus förflyttas snabbt i dessa dagar. För bara några månader sedan var det en stundande flyktingvåg från Syrien och Mellanöstern som oroade oss. Den uteblivna vintern var ett bevis på den klimatkris som på allvar bekräftade sin närvaro. Sveriges starkaste klimatkämpe, Greta Thunberg, vädjade till världen att begränsa flygandet. Hon kunde aldrig drömma om att få det gensvar hon fick en kort tid därefter. Sedan mitten av mars har världens flygtrafik mer än halverats (SVT 29/3) och flera av branschens tyngsta aktörer bedriver bara 10% av sin verksamhet idag. Bilder och filmer kablas nu ut över klart skinande vattendrag. Den tidigare smogen som vilat tungt över storstäderna har förbytts till ren luft och citykärnor har börjat andas igen. Borde vi inte fira?

På sätt och vis ja, men vi har också fått en nota att betala. Världsekonomin är i gungning, en massarbetslöshet drar fram över kontinent till kontinent. Priset vi får betala när planen står på backen och ekonomin tvärnitar tilltalar ingen. Riktigt så långt hade inte vårt klimatvänliga sinne kommit. Det gick för fort. Lika lite som vi gläds åt en kraftigt förbättrad livsmiljö lika lite tänker vi på alla de flyktingar som är på väg utan destination. Krisen för dessa människor har knappast förbättrats under coronapandemin, men vårt fokus ligger just nu på smittspridning, dödstal och antalet IVA-patienter. Det är egentligen inget konstigt. Vi är oss själva närmast, men nog är det intressant hur snabbt vårt fokus förflyttas?

Lokalt fylldes tidningen med rapportering om skenande byggkostnader för det pågående ridhusprojektet i Bohus. Kostnaderna kommer att ha fördubblats från ursprungsbudgeten när det väl är dags för bandklippning, ändå kan jag lova att ridhusskandalen i Ale är det sista vi kommer att prata om när 2020 summeras. Allt blir sekundärt i vår enade kamp mot coronan som hotar oss alla, men framför allt våra äldre medborgare.

Vi gör självklart helt rätt i att hylla våra egna hjältar. De som tar emot våra sjuka och vårdar de som behöver hjälp att klara den verkliga krisen, dagarna när lungorna inte längre andas själv. Dessa hjältar som inte längre minns att en arbetsdag är åtta timmar, utan stämplar ut efter 13 timmar långa pass för att vila några timmar innan de återvänder till vården. De är tveklöst våra hjältar, men kvar finns också de som vi tidigare applåderade. Läkare utan gränser sliter sitt hår i flyktingläger där verkligheten inte har förändrats till det bättre. Hos dem är coronaviruset bara en av utmaningarna. Glömde vi av dessa medmänniskor när vi stängde gränsen?

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Trafikanter uppmanas välja rätt väg

Utmed den enskilda vägen finns cirka 15 hushåll. Vägföreningen ansvarar…

Här hamnar det som spolas ner

Här på reningsverket i Älvängen hamnar det – allt som…

Ungdomar bjuds in till talangjakt

Förra året genomfördes en talangjakt för första gången på Mötesplats…

Pojke fick sår av intorkad avföring

En pojke med funktionsnedsättning led under förra året en längre…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…

Väcker tankar

Bilderna från rasområdet på E6 i höjd med Stenungsundsmotet är…

Ett händelserikt sekel för Rune

Den 20 september 1923 föddes Rune Skog och uppväxten i…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…