https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Sans och balans

Nästa år ska Ale GK fira 30 år. Just nu består föreningen av interna stridigheter inför öppen ridå. Ingen är imponerad och alla är förlorare. Så långt ifrån en jubileumsfest man kan komma.

Kungsgården i Alvhem är känd för sin prakt och makalöst vackra golfanläggning. När det är som kallast viner dock de mest plågsamma vindarna över Ale GK. Det stormar rejält för att tala klartext. Under helgen har en grupp medlemmar lyckats samla ihop 267 namnunderskrifter för att på så vis med stöd av stadgarna kunna kräva ett nytt årsmöte och därmed avsätta hela styrelsen.

Det är en demokratisk rättighet som de flesta föreningar erbjuder, men det är ändå ovanligt att det går så långt. I en idrottsförening brukar den gemensamma kärleken till sporten, anläggningen, klubbhuset och emblemet väga tyngre än öppna blodbad. Ale GK har uppenbarligen lyckats köra rakt ner i diket och för att kravla sig upp igen krävs gemensamma ansträngningar. Nummer ett stavas försoning. Klubben och dess medlemmar måste påminna varandra om att Kungsgården är en enorm tillgång, att sporten de gillar att utöva är värd att kämpa för – att en golfklubb med grupperingar är ett hot för framtiden. Man måste svälja all stolthet och gå tillbaka till ruta ett. Det börjar med att enas om vilken verksamhet man vill driva, på vilket sätt och för vem. Under demokratiska former väljs sedan en ny styrelse som får ett tydligt uppdrag av årsmötet.

Samtidigt måste klubben med all tänkbar kreativitet jobba med läkande processer. Ale GK behöver plåstra om sig själv både på insidan och utsidan. Just nu är det ett öppet sår som inte imponerar på någon, varken medlemmar, potentiella medlemmar eller sponsorer.

Bakgrunden är en stor oenighet kring hanteringen av tidigare trotjänaren, kanslichef och golfpro Henning Lundström. Protesterna efter att det blivit känt att han lämnar klubben har varit så starka att det mest sannolika är att Henning hittar tillbaka till Kungsgården. Betänk då hur det blir? Vad ska Henning återvända till? Ett öppet blödande sår? Jag tror inte det lockar. Innan dess måste golfklubben ha presterat bättre. Det måste vara en förening där man absolut fortfarande kan tycka olika, men där man har enats om att gå vidare tillsammans. Det blir inte lätt, men det är enda vägen framåt.

I veckan blir översiktsplanen Ale 2050 tillgänglig. Nu ska aleborna och alla som känner sig berörda säga sitt. Hur vill du att Ale ska växa? Titta på den framtidsbild som tagits fram i processen. Den säger väldigt mycket om ambitionen. Jag gillar vad jag ser. Det har länge talats om att göra älven mer tillgänglig. Nu blir det ännu tydligare att även politiken delar den uppfattningen. Ska vi växa som Kungsbacka och nå över 50 000 invånare är det ofrånkomligt att pendelorterna måste våga se bostäder som sträcker sig högre än fyra våningar. Det är bland annat det här vi i Ale ska tycka till om nu.

Mer från ledare

Osmaklig kampanj

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) hamnade i skottgluggen när kommunfullmäktige…

Skam den som ger sig

Attityd och inställning är a och o. Den gångna veckan…

Vad är en centralort?

Ja, ni läste rätt. Årsredovisningen för Ale kommun ska 2023…

Nära helvetet

Demokratins spelregler måste alltid beaktas och i vissa fall försvaras.…

Senaste nytt

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…

Lindström startade när AIF kryssade

Det blev en intensiv och nyttig genomkörare för Ahlafors IF…

Boende i Nödinge uppmanas spara på vattnet

Vattenläckan upptäcktes under natten och arbetet med att lokalisera läckaget…

Bussförarens dag firas

Bussförarens dag firas varje år och är en återkommande högtidsdag…

Färre elever dricker alkohol – lägst andel i regionen

Den senaste CAN-undersökningen innehåller glädjande siffror för Ale kommun. Undersökningen,…

Nekas avancemang – trots framgången

Torslanda HK:s damer lyckades med uppgiften. Laget vann de sista…

De vill skapa en läktarkultur på Sjövallen

I vintras dök ett konto upp på Instagram kopplat till…

LOK-stödet ändras för att nå fler

Den 1 januari förra året genomfördes ett första steg i…

De vill locka till nya skratt

Föreställningen heter ”Lik i garderoben” och är en klassisk spring-i-dörr-fars.…

Rasta firar 50-årsjubileum

Den första Rastaanläggningen öppnades i Brålanda 1973. Nu firar företaget…

Över 30 miljoner till lokal utveckling

Leader Göta älv & Säveån är ett av 40 leaderområden…

Equmeniakyrkan i Surte firar 140 år

Vid 1850-talets ingång hade den nyevangeliska väckelserörelsen blivit en begynnande…

De kräver lön hela dagen

Rapporten ”Lön hela dagen” som ett 40-tal organisationer står bakom…