https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Sans och balans

Nästa år ska Ale GK fira 30 år. Just nu består föreningen av interna stridigheter inför öppen ridå. Ingen är imponerad och alla är förlorare. Så långt ifrån en jubileumsfest man kan komma.

Kungsgården i Alvhem är känd för sin prakt och makalöst vackra golfanläggning. När det är som kallast viner dock de mest plågsamma vindarna över Ale GK. Det stormar rejält för att tala klartext. Under helgen har en grupp medlemmar lyckats samla ihop 267 namnunderskrifter för att på så vis med stöd av stadgarna kunna kräva ett nytt årsmöte och därmed avsätta hela styrelsen.

Det är en demokratisk rättighet som de flesta föreningar erbjuder, men det är ändå ovanligt att det går så långt. I en idrottsförening brukar den gemensamma kärleken till sporten, anläggningen, klubbhuset och emblemet väga tyngre än öppna blodbad. Ale GK har uppenbarligen lyckats köra rakt ner i diket och för att kravla sig upp igen krävs gemensamma ansträngningar. Nummer ett stavas försoning. Klubben och dess medlemmar måste påminna varandra om att Kungsgården är en enorm tillgång, att sporten de gillar att utöva är värd att kämpa för – att en golfklubb med grupperingar är ett hot för framtiden. Man måste svälja all stolthet och gå tillbaka till ruta ett. Det börjar med att enas om vilken verksamhet man vill driva, på vilket sätt och för vem. Under demokratiska former väljs sedan en ny styrelse som får ett tydligt uppdrag av årsmötet.

Samtidigt måste klubben med all tänkbar kreativitet jobba med läkande processer. Ale GK behöver plåstra om sig själv både på insidan och utsidan. Just nu är det ett öppet sår som inte imponerar på någon, varken medlemmar, potentiella medlemmar eller sponsorer.

Bakgrunden är en stor oenighet kring hanteringen av tidigare trotjänaren, kanslichef och golfpro Henning Lundström. Protesterna efter att det blivit känt att han lämnar klubben har varit så starka att det mest sannolika är att Henning hittar tillbaka till Kungsgården. Betänk då hur det blir? Vad ska Henning återvända till? Ett öppet blödande sår? Jag tror inte det lockar. Innan dess måste golfklubben ha presterat bättre. Det måste vara en förening där man absolut fortfarande kan tycka olika, men där man har enats om att gå vidare tillsammans. Det blir inte lätt, men det är enda vägen framåt.

I veckan blir översiktsplanen Ale 2050 tillgänglig. Nu ska aleborna och alla som känner sig berörda säga sitt. Hur vill du att Ale ska växa? Titta på den framtidsbild som tagits fram i processen. Den säger väldigt mycket om ambitionen. Jag gillar vad jag ser. Det har länge talats om att göra älven mer tillgänglig. Nu blir det ännu tydligare att även politiken delar den uppfattningen. Ska vi växa som Kungsbacka och nå över 50 000 invånare är det ofrånkomligt att pendelorterna måste våga se bostäder som sträcker sig högre än fyra våningar. Det är bland annat det här vi i Ale ska tycka till om nu.

Mer från ledare

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Höst i förändring

Vi lever i en föränderlig värld. Bilen är ett bra…

Senaste nytt

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…

Försökte stoppa rullande bil – fastnade själv i hjulhuset

Räddningstjänsten fick loss kvinnan som fastnat i hjulhuset på en…

Glädje när tomten kom till torget

Lördagen före första advent gjorde sig julen påmind. Tomten kom…

Brandstationerna håller öppet hus

Det har blivit till en tradition med öppet hus på…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Politisk veteran som svingar klubban

Lars Ivarsbo har varit engagerad politiker i Lilla Edets kommun…

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Starkt resultat för Lilla Edets kommun

Sammantaget går nämndverksamheterna ihop, men det finns ändå avvikelser jämfört…

Höjd VA-taxa i Ale kommun

VA-taxan i Ale kommun höjs med 16 procent för alla…

Ovisst ekonomiskt läge

Ale kommun har som regel att budgetera för ett överskott…

Kraftig brand i ladugård

Under natten till torsdag, strax efter klockan 02.30, larmades polis…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

Nu julpyntas Ale kommun

På söndag är det första advent och i veckan kommer…