https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Sjukhusen blöder inte

Sjukhusen blöder har varit stående rubriker i media under våren. Personalstyrkan behöver minskas och vårdkapaciteten ökas i Västra Götaland är budskapet. Den slutsatsen vittnar väl snarare om att det blöder någon annanstans – på personer som kanske borde uppleva vardagen på ett sjukhus – och det omgående.

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i Västra Götaland, värst är det för sjukhussammanslagningen i väster där Kungälvs sjukhus ingår. Där skenar det ekonomiska underskottet, märk väl enligt budget. Det talas om ett sparkrav på omkring 350 miljoner för 2023. Det finns nu en stor oro för vilka åtgärder som kommer att vidtas och styrelseordföranden för Sjukhusen i väster, Jim Aleberg (S), vittnade i en radiointervju om att patienter nu kan drabbas. Som skattebetalare måste vi nu reagera. Vi betalar troget och lojalt in pengar för att säkerställa den allmänna välfärden, inte minst skola, vård och omsorg. Det ska bara fungera. I min värld kan inte vården, skolan eller omsorgen blöda. Här ska resurserna bara finnas. Sjuka patienter eller barn i behov av stöd ska aldrig behöva höra att; ”Sorry, men vår budget medger inte att du får hjälp”.

Bästa läsare. Ta till dig detta. Det finns pengar. Förra året redovisade Västra Götalandsregionen ett plusresultat med 1,5 miljarder. Du läste rätt. Vi betalar inte skatt för att dessa ska läggas på hög. De ska säkerställa att media aldrig behöver rapportera om en vård eller omsorg som blöder.

Det är oförmågan att budgetera som är det stora problemet. När sjukhus och skolor blöder ekonomiskt ska vi starkt ifrågasätta vem som tagit beslut om budgeten.

Om regionens tjänstemän och politiker har misslyckats så kapitalt i sitt budgetarbete att sjukhus där personal sliter som djur anses gå med underskott får de kapitulera själva. De tar hand om sjuka skattebetalare som redan har finansierat den vård de har rätt till. Det finns ingen prislapp för vård, skola och omsorg. Fördela pengarna vi har betalt in, lägg dem inte på hög.

Någonting har gått helt fel. Samtidigt som vården, inte minst Kungälvs sjukhus, skriker efter fler sjuksköterskor för att klara belastningen kablas det ut att verksamheten måste spara.

Jag har ett annat råd till våra direktörer och regionpolitiker. Besök ett sjukhus och upplev vardagen på någon av avdelningarna. Föreslår ni fortfarande efter det att pengarna flödar och resurserna missbrukas gör ni klokast i att avgå själva. Och ja, jag har själv bevittnat vården. Med en sjuk pappa på Kungälvs sjukhus ser jag varje dag hur sköterskor och läkare gör sitt yttersta för att ge rätt vård och omsorg. Sjukhusen blöder inte, men de är däremot i behov av tillskott av de pengar patienterna med flera redan har betalt in.

Åtgärderna som ska presenteras i juni för att stoppa ”blodflödet” riskerar som sagt att drabba även patienter. Tänk om Volvo skulle resonera likadant. ”Nu är det så tufft att även båra bilkunder drabbas. Vi levererar bilarna utan hjul resten av året”.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…