Släpp integriteten

Ledare vecka 08 2015

Yttrandefrihet och demokrati borde vara självklara ting och saker som alla värnar mest, ändå tvingas samhället nu försvara rätten att tänka och tycka fritt med vapen. Det är djupt tragiskt och väcker många tankar. Hur kan något som är så grundläggande i västvärlden vara så främmande och hotfullt för andra kulturer? Vem har något att förlora på en levande demokrati? Möjligtvis den som är okunnig, osäker och rädd, som vägrar acceptera tollerans, transperens och att någon har en egen uppfattning. Detta kan bara motverkas genom utbildning, inte med en väpnad attack. Det gäller att knäcka koden till varför onda krafter kan rekrytera personer även från Sverige att med sina egna liv som insats ta strid för sin religion. Varför lyckas inte vi övertyga om att det är fel väg att gå? Varför biter inte våra argument?

Yttrandefriheten i all ära, men den kräver också ansvar. Jag delar inte uppfattningen att vi med det fria ordet och publiceringsrätten ska provocera oliktyckande personer och minoriteter. Känsliga ämnen som rondellhundar och profeter ska inte nämnas i samma mening med respekt för religiösa anhängare. Att yttrandefriheten ger oss rätt att tycka vad vi vill innebär inte att vi ska provocera de som tycker annorlunda. Det skapar konflikter som världen hade mått bättre av att slippa.

I det öppna samhället är vi också måna om den personliga integriteten. En viktig ingrediens som dock samtidigt utgör ett hinder för säkerheten och den trygghet vi vill omges av. Med hänsyn till integriteten är till exempel vi i Sverige oerhört restriktiva till kameraövervakning på offentliga och allmäna platser. På den punkten måste vi tänka om. Det är bara att färdas genom Ale så kan vi konstatera att integriteten är kostsam. Med den nya tekniken hade vi med lätthet kunnat registrera vilket fordon som fanns på plats när 126 glasade bullerskydd förstördes till en kostnad av miljoner. Vi måste våga bevaka vårt samhälle. Tack vare kameratekniken kunde både den danska och tidigare i år den franska polisen finna gärningsmännen bakom terrordåden. Det hade knappast kunnat ske i Moder Sveas land. Här värderar vi integriteten högre än möjligheten att gripa de som hotar tryggheten, demokratin och yttrandefriheten, men kamerabevakningen hotar inte oskyldiga, den skyddar. Släpp snacket om integritet och återställ tryggheten.

Reaktionerna mot den omfattande skadegörelsen längs nya E45 var enorma i förra veckan. Mängder av upprörda inlägg nådde redaktionen. Många verkar vara överens om att gärningen inte bör vara en gåta, att sanningen om vilka som utfört gärningen finns därute. Det handlar om att leta reda på den, och även om vi nu inte har några kamerabilder, så finns det vittnen. Någon föreslog en belöning för avgörande tips – ett gammalt beprövat grepp som kanske skulle fungera även i våra dagar?

Mer från ledare

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Senaste nytt

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Snart dags att välja gymnasieskola

Vi har intervjuat en gymnasieelev, Shamim Sarmadi, som går sitt…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…

Fängelsedömd alebo på rymmen

Det var i mars i år som mannen dömdes i…

Tågtrafiken påverkas: ”Längre restider”

Det omfattande arbetet med Västlänken fortsätter att påverka tågtrafiken. Under…

Han ska leda BORF framåt

Efter ett turbulent år med ett utbrett missnöje bland de…

Swansons invigde nya lokaler

Swansons grundades i Göteborg 1986 för att året därpå flytta…

Nytt rekordår för Nolcupen 

Under den gångna helgen var det full fart i både…

Ny multiarena i Nol

– Här var tidigare en asfaltsyta med tennisnät som ingen…

Ananda Thai i nya lokaler

Omflyttning sker på Ale Torg. I fredags var det Ananda…