Släpp integriteten

Ledare vecka 08 2015

Yttrandefrihet och demokrati borde vara självklara ting och saker som alla värnar mest, ändå tvingas samhället nu försvara rätten att tänka och tycka fritt med vapen. Det är djupt tragiskt och väcker många tankar. Hur kan något som är så grundläggande i västvärlden vara så främmande och hotfullt för andra kulturer? Vem har något att förlora på en levande demokrati? Möjligtvis den som är okunnig, osäker och rädd, som vägrar acceptera tollerans, transperens och att någon har en egen uppfattning. Detta kan bara motverkas genom utbildning, inte med en väpnad attack. Det gäller att knäcka koden till varför onda krafter kan rekrytera personer även från Sverige att med sina egna liv som insats ta strid för sin religion. Varför lyckas inte vi övertyga om att det är fel väg att gå? Varför biter inte våra argument?

Yttrandefriheten i all ära, men den kräver också ansvar. Jag delar inte uppfattningen att vi med det fria ordet och publiceringsrätten ska provocera oliktyckande personer och minoriteter. Känsliga ämnen som rondellhundar och profeter ska inte nämnas i samma mening med respekt för religiösa anhängare. Att yttrandefriheten ger oss rätt att tycka vad vi vill innebär inte att vi ska provocera de som tycker annorlunda. Det skapar konflikter som världen hade mått bättre av att slippa.

I det öppna samhället är vi också måna om den personliga integriteten. En viktig ingrediens som dock samtidigt utgör ett hinder för säkerheten och den trygghet vi vill omges av. Med hänsyn till integriteten är till exempel vi i Sverige oerhört restriktiva till kameraövervakning på offentliga och allmäna platser. På den punkten måste vi tänka om. Det är bara att färdas genom Ale så kan vi konstatera att integriteten är kostsam. Med den nya tekniken hade vi med lätthet kunnat registrera vilket fordon som fanns på plats när 126 glasade bullerskydd förstördes till en kostnad av miljoner. Vi måste våga bevaka vårt samhälle. Tack vare kameratekniken kunde både den danska och tidigare i år den franska polisen finna gärningsmännen bakom terrordåden. Det hade knappast kunnat ske i Moder Sveas land. Här värderar vi integriteten högre än möjligheten att gripa de som hotar tryggheten, demokratin och yttrandefriheten, men kamerabevakningen hotar inte oskyldiga, den skyddar. Släpp snacket om integritet och återställ tryggheten.

Reaktionerna mot den omfattande skadegörelsen längs nya E45 var enorma i förra veckan. Mängder av upprörda inlägg nådde redaktionen. Många verkar vara överens om att gärningen inte bör vara en gåta, att sanningen om vilka som utfört gärningen finns därute. Det handlar om att leta reda på den, och även om vi nu inte har några kamerabilder, så finns det vittnen. Någon föreslog en belöning för avgörande tips – ett gammalt beprövat grepp som kanske skulle fungera även i våra dagar?

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…