https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Snabba beslut

För första gången sedan 2006 styr en politisk majoritet Ale kommun. Det kommer att medföra snabbare beslut och en skarpare debatt. Huruvida det är bättre eller sämre för medborgarna återstår att se. Jag tror att det är som med myntet. Det finns två sidor.

Vi börjar i den norra delen av tidningens spridningsområde. I Lilla Edet ställde valresultatet allt på sin spets. Sverigedemokraternas framgång till att bli största enskilda parti gjorde det möjligt att med stöd av några borgerliga partier ta makten i kommunen, men så blev det inte. Julia Färjhages popularitet och förtroende hos Moderaterna och Socialdemokraterna gav henne tillräckligt stöd att fortsätta regera.

I Lilla Edet är Socialdemokraterna näst största parti med sju mandat och borde göra anspråk på platsen som kommunstyrelsens ordförande. Istället ställer de sig lojalt bakom Julia Färjhage. Det vittnar om ett mycket starkt förtroende för Centerpartiets ledare. Det säger också väldigt tydligt att förutom Edetlistan, som samlade ihop till sitt första mandat och Kristdemokraterna, har Sverigedemokraterna inget att hämta hos övriga partier. Dörren är stängd, låst och reglad.

Att det ändå kan komma att bli en het debatt i Lilla Edet råder det inga tvivel om. I kommunfullmäktige skiljer bara ett mandat mellan majoritetspartierna och oppositionen.

Samma situation är det i Ale kommunfullmäktige. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale har skapat egen majoritet med 25 av 49 mandat. Det skapar dock helt nya förutsättningar och det märks redan. Från att ha styrt den största minoriteten kan kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) nu agera med en helt annan pondus. Oppositionen är däremot kritisk till att beslutsförslag inte är förankrade och saknar tjänsteutlåtande. Men utredningar kommer sannolikt inte ha prioritet den första tiden. De förändringar som majoriteten är överens om att genomföra kommer att bankas igenom i rask takt. Det är det som är den stora skillnaden med att leda i majoritet. Det innebär att en del beslut som tas kommer att väcka starka känslor hos oppositionen. Till skillnad mot tidigare när de politiska motståndarna har fått tycka till och i vissa fall påverka beslutens innehåll är den tiden förbi. Därför ansåg majoriteten att det inte behövdes någon utredning för att minska kommunstyrelsens ledamöter från 13 till nio ledamöter och beslutet togs redan i måndags av kommunfullmäktige.

Snabba beslut kan innebära att förändringar får effekt tidigare, men det kan också medföra att det inte alltid blir lika genomtänkt. Att bolla frågor med de som inte tycker lika i grunden kan ofta vara utvecklande. Det är den andra sidan på myntet. Någonstans måste man välja.

Jag hoppas och tror att de stora frågorna kommer att diskuteras i dialog med oppositionen. Risken är annars att allt blir kortsiktiga effekter eller konsekvenser och beslut som rivs upp vid nästa eventuella maktskifte. Det är sällan bra för stora organisationer och arbetsplatser.

Mer från ledare

Osmaklig kampanj

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) hamnade i skottgluggen när kommunfullmäktige…

Skam den som ger sig

Attityd och inställning är a och o. Den gångna veckan…

Vad är en centralort?

Ja, ni läste rätt. Årsredovisningen för Ale kommun ska 2023…

Nära helvetet

Demokratins spelregler måste alltid beaktas och i vissa fall försvaras.…

Senaste nytt

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…

Lindström startade när AIF kryssade

Det blev en intensiv och nyttig genomkörare för Ahlafors IF…

Boende i Nödinge uppmanas spara på vattnet

Vattenläckan upptäcktes under natten och arbetet med att lokalisera läckaget…

Bussförarens dag firas

Bussförarens dag firas varje år och är en återkommande högtidsdag…

Färre elever dricker alkohol – lägst andel i regionen

Den senaste CAN-undersökningen innehåller glädjande siffror för Ale kommun. Undersökningen,…

Nekas avancemang – trots framgången

Torslanda HK:s damer lyckades med uppgiften. Laget vann de sista…

De vill skapa en läktarkultur på Sjövallen

I vintras dök ett konto upp på Instagram kopplat till…

LOK-stödet ändras för att nå fler

Den 1 januari förra året genomfördes ett första steg i…

De vill locka till nya skratt

Föreställningen heter ”Lik i garderoben” och är en klassisk spring-i-dörr-fars.…

Rasta firar 50-årsjubileum

Den första Rastaanläggningen öppnades i Brålanda 1973. Nu firar företaget…

Över 30 miljoner till lokal utveckling

Leader Göta älv & Säveån är ett av 40 leaderområden…

Equmeniakyrkan i Surte firar 140 år

Vid 1850-talets ingång hade den nyevangeliska väckelserörelsen blivit en begynnande…

De kräver lön hela dagen

Rapporten ”Lön hela dagen” som ett 40-tal organisationer står bakom…