https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Snabba beslut

För första gången sedan 2006 styr en politisk majoritet Ale kommun. Det kommer att medföra snabbare beslut och en skarpare debatt. Huruvida det är bättre eller sämre för medborgarna återstår att se. Jag tror att det är som med myntet. Det finns två sidor.

Vi börjar i den norra delen av tidningens spridningsområde. I Lilla Edet ställde valresultatet allt på sin spets. Sverigedemokraternas framgång till att bli största enskilda parti gjorde det möjligt att med stöd av några borgerliga partier ta makten i kommunen, men så blev det inte. Julia Färjhages popularitet och förtroende hos Moderaterna och Socialdemokraterna gav henne tillräckligt stöd att fortsätta regera.

I Lilla Edet är Socialdemokraterna näst största parti med sju mandat och borde göra anspråk på platsen som kommunstyrelsens ordförande. Istället ställer de sig lojalt bakom Julia Färjhage. Det vittnar om ett mycket starkt förtroende för Centerpartiets ledare. Det säger också väldigt tydligt att förutom Edetlistan, som samlade ihop till sitt första mandat och Kristdemokraterna, har Sverigedemokraterna inget att hämta hos övriga partier. Dörren är stängd, låst och reglad.

Att det ändå kan komma att bli en het debatt i Lilla Edet råder det inga tvivel om. I kommunfullmäktige skiljer bara ett mandat mellan majoritetspartierna och oppositionen.

Samma situation är det i Ale kommunfullmäktige. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale har skapat egen majoritet med 25 av 49 mandat. Det skapar dock helt nya förutsättningar och det märks redan. Från att ha styrt den största minoriteten kan kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) nu agera med en helt annan pondus. Oppositionen är däremot kritisk till att beslutsförslag inte är förankrade och saknar tjänsteutlåtande. Men utredningar kommer sannolikt inte ha prioritet den första tiden. De förändringar som majoriteten är överens om att genomföra kommer att bankas igenom i rask takt. Det är det som är den stora skillnaden med att leda i majoritet. Det innebär att en del beslut som tas kommer att väcka starka känslor hos oppositionen. Till skillnad mot tidigare när de politiska motståndarna har fått tycka till och i vissa fall påverka beslutens innehåll är den tiden förbi. Därför ansåg majoriteten att det inte behövdes någon utredning för att minska kommunstyrelsens ledamöter från 13 till nio ledamöter och beslutet togs redan i måndags av kommunfullmäktige.

Snabba beslut kan innebära att förändringar får effekt tidigare, men det kan också medföra att det inte alltid blir lika genomtänkt. Att bolla frågor med de som inte tycker lika i grunden kan ofta vara utvecklande. Det är den andra sidan på myntet. Någonstans måste man välja.

Jag hoppas och tror att de stora frågorna kommer att diskuteras i dialog med oppositionen. Risken är annars att allt blir kortsiktiga effekter eller konsekvenser och beslut som rivs upp vid nästa eventuella maktskifte. Det är sällan bra för stora organisationer och arbetsplatser.

Mer från ledare

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Höst i förändring

Vi lever i en föränderlig värld. Bilen är ett bra…

Senaste nytt

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…

Försökte stoppa rullande bil – fastnade själv i hjulhuset

Räddningstjänsten fick loss kvinnan som fastnat i hjulhuset på en…

Glädje när tomten kom till torget

Lördagen före första advent gjorde sig julen påmind. Tomten kom…

Brandstationerna håller öppet hus

Det har blivit till en tradition med öppet hus på…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Politisk veteran som svingar klubban

Lars Ivarsbo har varit engagerad politiker i Lilla Edets kommun…

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Starkt resultat för Lilla Edets kommun

Sammantaget går nämndverksamheterna ihop, men det finns ändå avvikelser jämfört…

Höjd VA-taxa i Ale kommun

VA-taxan i Ale kommun höjs med 16 procent för alla…

Ovisst ekonomiskt läge

Ale kommun har som regel att budgetera för ett överskott…

Kraftig brand i ladugård

Under natten till torsdag, strax efter klockan 02.30, larmades polis…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

Nu julpyntas Ale kommun

På söndag är det första advent och i veckan kommer…