https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Som ett nacksving

Flera med mig trodde nog att vi var på grön kvist igen, att corona var bekämpad och på väg in i historieboken. Då kom den andra vågen. Vad det innebär vet vi inte än, men det kändes som ett nacksving och två knivar i ryggen.

När covid-19 gjorde entré i Sverige blev ingenting längre sig likt. Vi fick lära oss mycket nytt. En del saker borde vi kanske redan ha insett tidigare, som att tvätta händerna minskar smittspridning av virus. Nu blev vi ordentligt övertygad om att rena händer, avstånd till varandra och att nysa i armvecken är mer än lämpligt. Det blev ett måste.

Rutinerna på våra äldreboenden, Ale undantaget tack och lov, visade brister när det gäller hygien och corona smög sig in. Dödstalen sköt i höjden och Sverige ansågs ansvarslöst som inte valde att stänga ner alla verksamheter. Kurvan planade ut och vår egen statsepidemiolog, Anders Tegnell, vädrade morgonluft. Vi hade förvisso ett relativt högt dödstal, men till skillnad från många andra nationer så lyckades Sverige hålla liv i näringslivet. Ekonomiskt har det kostat, men inte i närheten av den prislapp som övriga Europa kommer att få syna.

Det såg ganska bra ut när hösten kom. Vi gladdes nog lite till mans åt att hjulen börjat rulla igen och vardagen började närma sig det tidigare normala. Människor åkte till jobbet och studenterna tog plats på universiteten. Besöksförbuden på äldreboenden avskaffades. Restriktionerna för riskgrupper hävdes. Vad hände? Kanske tog vi ut segern i förskott?

Oktober hade inte nått sin sista dag innan Folkhälsomyndigheten slog larm igen. Den andra vågen var här. Nya restriktioner och allmänna råd. Den här gången lär det bli svårare att få effekt. Svenskarna är trötta, trots att vi inte varit inlåsta än, och verkar inte ta corona på lika stort allvar som i vintras. Vår gemensamma inställning är kanske vårt största hot. Om vi inte testar att följa råden som ges går det inte heller att utvärdera om de har någon effekt. Då tvingas Sverige till samma drastiska åtgärder som Europa i stort. Det betyder stängda barer och restauranger. Samma sak väntar köpcentrum. Enskilda butiker kommer att få krav på sig att räkna antalet besökare.

Om vi däremot lyssnar nu. Sätter oss i en enklare karantän och inväntar att kurvan planar ut, fortsätter sedan att hålla avstånd med rena händer – jadå kanske vi räddar julhandeln, julfesterna och skapar förutsättningar för en julefrid med både mat, glögg, lussekatter och en kontaktfri dans runt granen. Jag tror vi gör klokt i att backa hem några veckor och vara ytterst noggranna med allt vi gör. Det kommer vi att tjäna på i längden.

Mer från ledare

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Nu krävs mod

Det tomma Netto-huset är ett av de vanligaste samtalsämnena i…

Senaste nytt

Blekt Skepplanda förlorade borta mot Vara

Skepplanda BTK blandar och ger i fyran. Trots nederlaget i…

Företagare i Ale prisades i Furulundsparken

Årets Näringslivsgala i Ale hade bytt skepnad och namn till…

Återväxten utmanar hembygdsföreningarna

På en bänk, i solskenet vid Hembygdsmuseet i Prästalund sitter…

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…