Flera med mig trodde nog att vi var på grön kvist igen, att corona var bekämpad och på väg in i historieboken. Då kom den andra vågen. Vad det innebär vet vi inte än, men det kändes som ett nacksving och två knivar i ryggen.
När covid-19 gjorde entré i Sverige blev ingenting längre sig likt. Vi fick lära oss mycket nytt. En del saker borde vi kanske redan ha insett tidigare, som att tvätta händerna minskar smittspridning av virus. Nu blev vi ordentligt övertygad om att rena händer, avstånd till varandra och att nysa i armvecken är mer än lämpligt. Det blev ett måste.
Rutinerna på våra äldreboenden, Ale undantaget tack och lov, visade brister när det gäller hygien och corona smög sig in. Dödstalen sköt i höjden och Sverige ansågs ansvarslöst som inte valde att stänga ner alla verksamheter. Kurvan planade ut och vår egen statsepidemiolog, Anders Tegnell, vädrade morgonluft. Vi hade förvisso ett relativt högt dödstal, men till skillnad från många andra nationer så lyckades Sverige hålla liv i näringslivet. Ekonomiskt har det kostat, men inte i närheten av den prislapp som övriga Europa kommer att få syna.
Det såg ganska bra ut när hösten kom. Vi gladdes nog lite till mans åt att hjulen börjat rulla igen och vardagen började närma sig det tidigare normala. Människor åkte till jobbet och studenterna tog plats på universiteten. Besöksförbuden på äldreboenden avskaffades. Restriktionerna för riskgrupper hävdes. Vad hände? Kanske tog vi ut segern i förskott?
Oktober hade inte nått sin sista dag innan Folkhälsomyndigheten slog larm igen. Den andra vågen var här. Nya restriktioner och allmänna råd. Den här gången lär det bli svårare att få effekt. Svenskarna är trötta, trots att vi inte varit inlåsta än, och verkar inte ta corona på lika stort allvar som i vintras. Vår gemensamma inställning är kanske vårt största hot. Om vi inte testar att följa råden som ges går det inte heller att utvärdera om de har någon effekt. Då tvingas Sverige till samma drastiska åtgärder som Europa i stort. Det betyder stängda barer och restauranger. Samma sak väntar köpcentrum. Enskilda butiker kommer att få krav på sig att räkna antalet besökare.
Om vi däremot lyssnar nu. Sätter oss i en enklare karantän och inväntar att kurvan planar ut, fortsätter sedan att hålla avstånd med rena händer – jadå kanske vi räddar julhandeln, julfesterna och skapar förutsättningar för en julefrid med både mat, glögg, lussekatter och en kontaktfri dans runt granen. Jag tror vi gör klokt i att backa hem några veckor och vara ytterst noggranna med allt vi gör. Det kommer vi att tjäna på i längden.