https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Sommar och sol…

Sommar och sol. Det hör liksom ihop, men vad händer när solen och värmen plötsligt uteblir? Allt ställs på sin spets och plötsligt kan vi inte förverkliga allt vi drömt om och längtat efter. Det är ju fruktansvärt att behöva plåga sig ner i vattnet när tempen knappt tagit sig över 16 grader, ännu värre att tvingas tända grillen i garaget. Nej, när detta skrivs har sommaren inte levt upp till förväntningarna. Å andra sidan kan vi glädjas åt att grillförbudet inte behövt aktualiseras denna sommar, inte heller har vi känt någon större rädsla för skogsbränder. Det finns trots allt en uppsida.

Årets sommarnummer är inte lika tjockt som när det är ett valår, men det är ändå fullspäckat med läsvärda reportage. Vad sägs om familjen Pedersen från Lödöse som beger sig ut på en seglats över Atlanten och mot den karibiska övärlden. Det är ett äventyr som imponerar på vem som helst, lägg då till att de tänker genomföra seglatsen med tre barn. Det är ett äventyr som både fascinerar och berör. Du träffar hela familjen i veckans tidning. Ett reportage som väcker beundran över modet och en viss oro för vilka risker de utsätter sig för. Nu är det inga gröngölingar som ger sig iväg utan erfarenheter från allt som utmanar på havet är redan på plats. Så när jag skriver oro så är det utifrån vad jag själv skulle ha känt om någon föreslagit en jorden runt seglats.

Minst lika fascinerande är det att läsa om fotbollsdomare Per Rehnlund från Skepplanda. Lokaltidningen har följt Per från det han började drömma om ett liv som domare. Att vi i år fick möjligheten att hänga med när han är framme vid målet, Allsvenskan, är en stor ära. Vår reporter fick vara med från avresan hemifrån till arenan, uppsnacket innan match och utvärderingen efteråt. Livet som fotbollsdomare innebär att du oavsett hur det går i matchen kommer att vara ifrågasatt av någon, kritiserad och kanske till och med hatad. Ändå finns det sådana som Per, som frivilligt åtar sig uppdraget.

Ingen annan yrkesgrupp tvingas acceptera glåpord, kränkningar och i värsta fall även direkta hot. När jag läste reportaget reagerade jag över att fotbollsdomarna inte ens har ett försäkringsskydd mot de konsekvenser som användandet av pyroteknik på läktaren kan innebära. Att flata matcharrangörer i Sverige inte klarar av det som hela världen klarar av, att efterleva lagen som förbjuder pyroteknik på fotbollsarenor, innebär en stor risk för domarna. Och de tvingas bara acceptera flatheten. Uppenbarligen är arbetsmiljön för fotbollsdomare ingen prioritet, inte heller säkerheten för publik, däribland många barn. Skäms Sverige!

Både Ale och Lilla Edet kommun brottas med ekonomiska utmaningar. I Lilla Edet har Socialdemokraterna redan lyft frågan om en skattehöjning för att säkra nivån i verksamheterna. Där blev det dock tvärstopp. I Ale skulle det inte förvåna mig om frågan dyker upp nästa år.

Jag är tveksam till att ett nej då ens är ett möjligt svar. Till sist måste notan betalas om vi vill behålla välfärden på en rimlig nivå.

Mer från ledare

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Senaste nytt

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…