Spännande tider

Åh du härliga vår! Det har varit en lång lång vinter i år, snön och kylan har satt sina spår… Plötsligt händer det. Lövsångaren gör sig till känna, snön smälter i Alebacken och cykelentusiasterna tar plats nedför pisten istället. Tidningen fylls med annonser om vårmarknad, trädgårdsbestyr och första maj. Just omslaget från vinter till vår är häftigt. Människor i både näringsliv och föreningsliv fylls med en obeskrivlig energi, raka motsatsen till när vi går in i vinterdvalan. Allt tillsammans gör att veckans tidning blev rekordtjock, 60 sidor lokala nyheter och erbjudanden.

Den största nyheten är så klart valet av Paula Örns efterträdare. Socialdemokraterna i Ale har haft en tuff tid, då medlemmarna tvingats ta ställning och rangordna tre kamrater. Det sätter självklart sina spår. Till sist valdes Monica Samuelsson med två rösters marginal till partiets kommunalrådskandidat. Nu blir den viktigaste uppgiften att snabbt ena partiet och att den eventuella besvikelse och bitterhet som kan finnas omgående läggs till handlingarna. Monica Samuelsson bekräftade omgående att hon ser båda sina utmanare, Dennis Ljunggren och Ann Lundgren, som självklara spelare i hennes lag. Att det har funnits en kritik mot det ledarskap som har varit under Paula Örn råder det heller ingen tvekan om längre. Det talas om det nya ledarskapet som ska präglas av lyhördhet, ödmjukhet och att laget är större än jaget. Det kan bara tolkas som att det är egenskaper partiet har saknat. Om man är överens i den kritiken eller inte återstår att se. Det kan bara bevisas genom att partiet sluter upp bakom en enad front och tar sats in i valrörelsen. De interna striderna måste vara avslutade nu, att gå in i en valupptakt med ett öppet sår lär knappast vara ett framgångsrecept. När en förening, organisation eller parti för den delen börjar famla efter sin identitet är det tveklöst erfarenhet, lugn och stabilitet som behövs. Monica Samuelsson har passerat 60 och beskrivs nog bäst som en klok mor. Hon använder varken stora ord eller gester. Det känns som att hon har tagit uppdraget för att partiet har bett henne, inte för att förverkliga sig själv eller något begär. Hon kandiderade förvisso även 2010, men fick då lämna plats för Paula Örn.

I vårt Lilla Edet extra kan uppmärksamma läsare notera att Eva Lejdbrandt som lämnade jobbet som sektorchef för utbildning och kultur i Ale nu laddar för en politisk karriär. Hon är Liberalernas listetta i Lilla Edet. Valtider innebär definitivt en hel del spännande saker att upptäcka.

Mer från ledare

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Höst i förändring

Vi lever i en föränderlig värld. Bilen är ett bra…

Senaste nytt

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…

Försökte stoppa rullande bil – fastnade själv i hjulhuset

Räddningstjänsten fick loss kvinnan som fastnat i hjulhuset på en…

Glädje när tomten kom till torget

Lördagen före första advent gjorde sig julen påmind. Tomten kom…

Brandstationerna håller öppet hus

Det har blivit till en tradition med öppet hus på…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Politisk veteran som svingar klubban

Lars Ivarsbo har varit engagerad politiker i Lilla Edets kommun…

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Starkt resultat för Lilla Edets kommun

Sammantaget går nämndverksamheterna ihop, men det finns ändå avvikelser jämfört…

Höjd VA-taxa i Ale kommun

VA-taxan i Ale kommun höjs med 16 procent för alla…

Ovisst ekonomiskt läge

Ale kommun har som regel att budgetera för ett överskott…

Kraftig brand i ladugård

Under natten till torsdag, strax efter klockan 02.30, larmades polis…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

Nu julpyntas Ale kommun

På söndag är det första advent och i veckan kommer…