Spännande utbyte

Ledare vecka 33 2012

Ales internationella arbete har präglat veckan som gick. Först och främst genomfördes den tolfte upplagan av entreprenörsutbildningen YEE, Unga entreprenörer i Nya Europa. 22 deltagare från sex länder strålade samman på Krokholmen. Jag har inte haft möjlighet att följa gruppen från start till mål, men har åtminstone under ett antal dagar fått chansen att ta del av utbildningen. Det är fascinerande att se hur ungdomar på så kort tid som en vecka både hinner lära känna varandra, utveckla språkkunskaper, skapa affärsidéer och vinna så pass mycket självförtroende att de utan besvär gör en muntlig framställan på engelska inför ögonen på politiska och kommunala topptjänstemän från tre europeiska länder.

I år gästades utbildningen av helt nya ansikten. Från distriktet Ghanzi i Botswana kom en hel ledningsgrupp. De har blivit så intresserade av Ales entreprenörsutbildning att den 20 timmar långa resan inte längre utgjorde något hinder. De var inte mindre intresserade när de åkte hem fyra dagar senare… Ale har och har haft vänorter i Finland, Tyskland och Italien. Det finns också ett utbyte med Budesti kommun i Moldavien. Nu är något betydligt större på gång. Ett utbyte med Botswana som gränsar till Sydafrika, Namibia, Angola, Zambia och Zimbawe är en mer exotisk partner. Deras inställning var tveklöst fylld av nyfikenhet och framtidstro. De imponerades av allt de såg i Ale och till sist kom frågan; ”Hur finansierar ni allt?”

En kommunalskatt om 21.84 och därtill regionskatt, i vissa fall även statlig skatt var nyheter. I Botswana betalar du en skatt, till staten, om 12%.Det vill till att vara kreativ för att få pengarna att räcka till mer än skola, vård och omsorg. Landet är idag i princip fritt från korruption och det råder full demokrati. Ju mer man pratade med dem ju mer förstod man att vi har gemensamt. Att utveckla ett utbyte med ett land på en helt annan kontinent kan säkert ge otroligt mycket tillbaka. Det ska bli spännande att följa vad de inledande samtalen kan leda till. Förberedelsefasen som nu genomförs bekostas helt av Sidapengar och ligger således inte skattebetalarna till last, vilket är viktigt att komma ihåg. Däremot kan det bli ett mervärde för skolor och kanske även för företag i kommunen på sikt. Jag gillar tanken. Tänk att ta emot deltagare till YEE från Botswana eller tänk om Ale kommun har möjlighet att skicka ungdomar till Botswana för framtida utbildningar?

Även Budesti kommun, Moldavien, var på besök i veckan. Borgmästaren Nina Costiuc framförde flera gånger sitt största tack till alla alebor som har bidragit till insamlingen för Europas fattigaste barn. I nästa vecka ska vi återkomma mer till hur pengarna användes i år, men att de gjorde stor nytta även denna gång kan jag redan avslöja.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Trafikanter uppmanas välja rätt väg

Utmed den enskilda vägen finns cirka 15 hushåll. Vägföreningen ansvarar…

Här hamnar det som spolas ner

Här på reningsverket i Älvängen hamnar det – allt som…

Ungdomar bjuds in till talangjakt

Förra året genomfördes en talangjakt för första gången på Mötesplats…

Pojke fick sår av intorkad avföring

En pojke med funktionsnedsättning led under förra året en längre…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…

Väcker tankar

Bilderna från rasområdet på E6 i höjd med Stenungsundsmotet är…

Ett händelserikt sekel för Rune

Den 20 september 1923 föddes Rune Skog och uppväxten i…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…