Spännande utbyte

Ledare vecka 33 2012

Ales internationella arbete har präglat veckan som gick. Först och främst genomfördes den tolfte upplagan av entreprenörsutbildningen YEE, Unga entreprenörer i Nya Europa. 22 deltagare från sex länder strålade samman på Krokholmen. Jag har inte haft möjlighet att följa gruppen från start till mål, men har åtminstone under ett antal dagar fått chansen att ta del av utbildningen. Det är fascinerande att se hur ungdomar på så kort tid som en vecka både hinner lära känna varandra, utveckla språkkunskaper, skapa affärsidéer och vinna så pass mycket självförtroende att de utan besvär gör en muntlig framställan på engelska inför ögonen på politiska och kommunala topptjänstemän från tre europeiska länder.

I år gästades utbildningen av helt nya ansikten. Från distriktet Ghanzi i Botswana kom en hel ledningsgrupp. De har blivit så intresserade av Ales entreprenörsutbildning att den 20 timmar långa resan inte längre utgjorde något hinder. De var inte mindre intresserade när de åkte hem fyra dagar senare… Ale har och har haft vänorter i Finland, Tyskland och Italien. Det finns också ett utbyte med Budesti kommun i Moldavien. Nu är något betydligt större på gång. Ett utbyte med Botswana som gränsar till Sydafrika, Namibia, Angola, Zambia och Zimbawe är en mer exotisk partner. Deras inställning var tveklöst fylld av nyfikenhet och framtidstro. De imponerades av allt de såg i Ale och till sist kom frågan; ”Hur finansierar ni allt?”

En kommunalskatt om 21.84 och därtill regionskatt, i vissa fall även statlig skatt var nyheter. I Botswana betalar du en skatt, till staten, om 12%.Det vill till att vara kreativ för att få pengarna att räcka till mer än skola, vård och omsorg. Landet är idag i princip fritt från korruption och det råder full demokrati. Ju mer man pratade med dem ju mer förstod man att vi har gemensamt. Att utveckla ett utbyte med ett land på en helt annan kontinent kan säkert ge otroligt mycket tillbaka. Det ska bli spännande att följa vad de inledande samtalen kan leda till. Förberedelsefasen som nu genomförs bekostas helt av Sidapengar och ligger således inte skattebetalarna till last, vilket är viktigt att komma ihåg. Däremot kan det bli ett mervärde för skolor och kanske även för företag i kommunen på sikt. Jag gillar tanken. Tänk att ta emot deltagare till YEE från Botswana eller tänk om Ale kommun har möjlighet att skicka ungdomar till Botswana för framtida utbildningar?

Även Budesti kommun, Moldavien, var på besök i veckan. Borgmästaren Nina Costiuc framförde flera gånger sitt största tack till alla alebor som har bidragit till insamlingen för Europas fattigaste barn. I nästa vecka ska vi återkomma mer till hur pengarna användes i år, men att de gjorde stor nytta även denna gång kan jag redan avslöja.

Mer från ledare

En eller två?

Debatten om en ny grundskola i Nol-Alafors har tagit fart…

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Nya möjligheter

Ett månadsskifte går ofta obemärkt förbi, men av kända skäl…

God jul & gott nytt!

Coronaviruset tvingade människor till social distansering, vilket var en sorg…

Senaste nytt

Firade 75 år med öppet hus

Det var ett Forsvallen i vinterskrud som välkomnade födelsedagsgästerna. 75-åringen…

Pizzeria blev thaikök

Ortsborna har säkert noterat att skylten med Pizzeria Roma monterats…

De delar ut gratis mat – varje vecka

Samtidigt som allt flera familjer fått det tuffare ekonomiskt och…

Trafikolycka i Älvängen

Det kraftiga snöfallet ledde till problem i trafiken, på flera…

Eleverna tävlar bort matsvinnet

Allt började med att kökspersonalen på Alafors Fria Skola, i…

Matsvinnet minskade men målet missades

Kommunens mål inför 2022 var att minska matsvinnet till en…

75-åring uppvaktad av näringslivet

Complettbyggen AB och Alekuriren AB överlämnade en gratifikation på 25…

Kritiserade LSS-boendet ska byggas

Det var i januari förra året som lokaltidningen rapporterade om…

Positiva vindar i Ale Padelclub

I slutet av augusti invigde Dream Padel sin första hall…

Alebyggen har växt i rekordfart

Alebyggen summerar ånyo ett händelserikt år. Under fjolåret färdigställdes Änggatan…

Repslagarmuseet laddar för Båtmässan

Nu på lördag, den 4 februari, invigs Båtmässan i Göteborg.…

Amira är svensk ungdomsmästare

Det är fredag kväll och inne i Fit4fight Gyms lokal…

En eller två?

Debatten om en ny grundskola i Nol-Alafors har tagit fart…