Stäng inte dörren

Ledare vecka 10 2015

Kommunledningen är på kollisionskurs med bohusborna. Beslutet att placera ett motivationsboende för vuxna missbrukare i anslutning till Ales största aktivitetsområde för barn och ungdomar samt granne till bostadsområdet Bohushöjd har väckt ont blod. Informationsmötet i tisdags skulle räta ut frågetecken, men bidrog snarare till motsatsen. Svaren på flertalet centrala frågor uteblev och mötet fick istället komma överens om att träffas på nytt.

Utgången gick att ana redan i inledningen. Mötes-
ledningen och deltagarna hade helt olika ingångsvärden. När kommunchef Björn Järbur poängterade att mötet var avsett för information av ett redan fattat beslut och inte för dialog hettade det till rejält i lokalen, där flera redan passerat kokpunkten. Jag tror de flesta av oss är införstådda med att delaktighet och medborgardialog inte kan gälla alla kommunala ärenden. Det finns självklart integritet och ett antal ”måste-frågor” för en kommun, där dialog inte är lämpligt. Däremot bör boendemiljön för hundratals barnfamiljer och etableringar runt ett fritidsområde med över tusen aktiva ledare och ungdomar vara ett ämne för en mer öppen hantering. Om så inte sker måste ärendet vara in i minsta detalj utrett och beslutet väl motiverat. Det duger självklart inte att använda argument som att marken är kommunal och att det är nära till kollektivtrafik. Inte heller att ”skulle något hända kommer vi att vidta åtgäder”. Då är det ju redan försent. Det stillar ingen oro hos småbarnsföräldrar.

Kritiken mot beslutet handlar främst om det bristfälliga underlaget. Ingen riskbedöming är gjord, inte heller någon miljökonsekvensbeskriving som borde vara prioritet med tanke på att tomtens giftiga innehåll av schaktmassor från Eka inte är någon hemlighet för Ale kommun. Ansvariga har tittat på tre alternativa platser, men det framgår inte vad som har vägt över för valet av Bohus. Inte mer än att tjänstemännens tidigare förslag om Skepplanda inte var förankrat politikskt och nu när politiken åter är på tårna efter valet är av någon anledning Bohus huvudförslaget.

Det blev av naturliga skäl ganska upprörda känslor när utredningen av lämplig placering av ett motivationsboende visade sig bestå av tre jpeg-bilder. Det är något tunt, måste jag hålla med om.

Jag vet att Ale ligger långt fram i sitt arbete med medborgardialog. Det finns många bra forum för aleborna att vara delaktiga i. Nu är det dags att använda sig av dem. I Bohus är engagemanget av förklarliga skäl nu mycket stort, ta vara på det och stäng inte dörren för dialog.

AleInvite gjorde succé. Arrangören som länge tyckt sig ha haft vädrets makter emot sig hade dem definitivt med sig när dagen D slog in. Tänk om söndagens hällregn hade varit lördagens väder… Nu blev det istället enligt uppgift 9000 besökare som strålade samman i en publikfest som världseliten i snowboard hyllade som den bästa de hoppat inför. Det finns således hopp för framtiden, Ale!

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…