Stäng inte dörren

Ledare vecka 10 2015

Kommunledningen är på kollisionskurs med bohusborna. Beslutet att placera ett motivationsboende för vuxna missbrukare i anslutning till Ales största aktivitetsområde för barn och ungdomar samt granne till bostadsområdet Bohushöjd har väckt ont blod. Informationsmötet i tisdags skulle räta ut frågetecken, men bidrog snarare till motsatsen. Svaren på flertalet centrala frågor uteblev och mötet fick istället komma överens om att träffas på nytt.

Utgången gick att ana redan i inledningen. Mötes-
ledningen och deltagarna hade helt olika ingångsvärden. När kommunchef Björn Järbur poängterade att mötet var avsett för information av ett redan fattat beslut och inte för dialog hettade det till rejält i lokalen, där flera redan passerat kokpunkten. Jag tror de flesta av oss är införstådda med att delaktighet och medborgardialog inte kan gälla alla kommunala ärenden. Det finns självklart integritet och ett antal ”måste-frågor” för en kommun, där dialog inte är lämpligt. Däremot bör boendemiljön för hundratals barnfamiljer och etableringar runt ett fritidsområde med över tusen aktiva ledare och ungdomar vara ett ämne för en mer öppen hantering. Om så inte sker måste ärendet vara in i minsta detalj utrett och beslutet väl motiverat. Det duger självklart inte att använda argument som att marken är kommunal och att det är nära till kollektivtrafik. Inte heller att ”skulle något hända kommer vi att vidta åtgäder”. Då är det ju redan försent. Det stillar ingen oro hos småbarnsföräldrar.

Kritiken mot beslutet handlar främst om det bristfälliga underlaget. Ingen riskbedöming är gjord, inte heller någon miljökonsekvensbeskriving som borde vara prioritet med tanke på att tomtens giftiga innehåll av schaktmassor från Eka inte är någon hemlighet för Ale kommun. Ansvariga har tittat på tre alternativa platser, men det framgår inte vad som har vägt över för valet av Bohus. Inte mer än att tjänstemännens tidigare förslag om Skepplanda inte var förankrat politikskt och nu när politiken åter är på tårna efter valet är av någon anledning Bohus huvudförslaget.

Det blev av naturliga skäl ganska upprörda känslor när utredningen av lämplig placering av ett motivationsboende visade sig bestå av tre jpeg-bilder. Det är något tunt, måste jag hålla med om.

Jag vet att Ale ligger långt fram i sitt arbete med medborgardialog. Det finns många bra forum för aleborna att vara delaktiga i. Nu är det dags att använda sig av dem. I Bohus är engagemanget av förklarliga skäl nu mycket stort, ta vara på det och stäng inte dörren för dialog.

AleInvite gjorde succé. Arrangören som länge tyckt sig ha haft vädrets makter emot sig hade dem definitivt med sig när dagen D slog in. Tänk om söndagens hällregn hade varit lördagens väder… Nu blev det istället enligt uppgift 9000 besökare som strålade samman i en publikfest som världseliten i snowboard hyllade som den bästa de hoppat inför. Det finns således hopp för framtiden, Ale!

Mer från ledare

Vissa saker vill man inte lära sig…

Jag har full förståelse för att alla företag inte kan…

En eller två?

Debatten om en ny grundskola i Nol-Alafors har tagit fart…

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Nya möjligheter

Ett månadsskifte går ofta obemärkt förbi, men av kända skäl…

Senaste nytt

Anne och Yvonne hjälper krigets flyktingar

Sedan i höstas har en lokal i Älvängen varit deras…

En ovärderlig hjälp i vardagen

Sanna Andersson brinner för att hjälpa andra människor. I åtta…

Christian överlevde flygkraschen

Christian Sandbeck, 34, bor i Nygård tillsammans med sin fru…

Nya ungdomsrådet har bildats

Årets viktigaste dag för ungdomsrådet i Ale är Påverkanstorg. Det…

LSS-boende i Nol invigdes

Vintern 2021 etablerade Serneke sig i Nol. På sommaren samma…

Han lämnar Moderaterna

Det nya styret i Lilla Edet där Moderaterna allierat sig…

”En väldigt lyckad dag”

Solen sken över parkeringsplatsen utanför den tidigare Netto-lokalen i centrala…

Vissa saker vill man inte lära sig…

Jag har full förståelse för att alla företag inte kan…

SBTK presenterar tungt nyförvärv

Anton Olsson började att spela fotboll i Skepplanda BTK, men…

Firade 75 år med öppet hus

Det var ett Forsvallen i vinterskrud som välkomnade födelsedagsgästerna. 75-åringen…

Pizzeria blev thaikök

Ortsborna har säkert noterat att skylten med Pizzeria Roma monterats…

De delar ut gratis mat – varje vecka

Samtidigt som allt flera familjer fått det tuffare ekonomiskt och…

Trafikolycka i Älvängen

Det kraftiga snöfallet ledde till problem i trafiken, på flera…