När man hör Elena Fridfelts avskedstal till politiken är det svårt att förstå varför hon slutar och ännu svårare att begripa varför så få vill börja. Elena beskriver uppdraget som förtroendevald som det finaste efter att bli mamma. Det är starka ord.
Medelåldern bland våra folkvalda stiger. Ale är inget undantag. 41% av de 49 ledamöterna i kommunfullmäktige är 60 år eller äldre. När Centerpartiets Elena Fridfelt, 42, har lämnat stiger siffran ytterligare. Det börjar bli hög tid för Sverige och vårt demokratiska samhälle att ta signalerna på allvar. Det måste bli mer attraherande att engagera sig politiskt. Politiken borde gemensamt manifestera eller åtminstone agera för att öka intresset. Jag vet inte hur, men på något sätt borde skolan vara en naturlig väg att gå. För att få fler engagerade behöver intresset för politik stimuleras redan i unga år. Sedan är det självklart viktigt att alla partier välkomnar nya medlemmar med ansvar och uppdrag. Ett politiskt uppdrag får inte vara på livstid. Om enskilda politiker blir kvar för länge är risken stor att de blockerar vägen för yngre förmågor och då stannar den nödvändiga generationsväxlingen. Jag tror Elena Fridfelt har helt rätt när hon beskriver att uppdraget som förtroendevald är det finaste efter att bli mamma, men det är en bild som tyvärr är okänd för väldigt många. Ibland tänker jag att det borde ingå i medborgarkontraktet att alla någon gång måste ta ett förtroendeuppdrag under en mandatperiod. På så vis skulle fler som aldrig vågat ta chansen upptäcka glädjen i att påverka och utveckla samhället.
Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i landets kommuner är återigen aktuell. För femte året i rad visar den att Ale tappar i jämförelse med övriga kommuner. Ale är nu rankat på plats 179 av Sveriges 290 kommuner. Varken placeringen eller trenden är särskilt roande, men det finns skäl att nyansera resultatet av enkäten. Den är upplevelsebaserad och det är högst osäkert hur många av de som intervjuats som överhuvudtaget har varit i kontakt med kommunen. Det är mycket känslor som styr valet av svarsalternativ. Jag är övertygad om att en färsk enkät idag skulle ge ett bättre betyg än det som nu presenteras baserat på intervjuer i början av året. Ale kommun tog en tydlig position under pandemins mest hektiska månader. Samarbeten med det lokala näringslivet löste stora behov. Servicen med rådgivning och stöd i olika former nådde tidigt ut till företagen. Sektor samhällsbyggnad har nyligen fått pris för sin förbättrade service och därför känns inte den negativa bild som Svenskt Näringsliv nu återger i form av en försämrad ranking helt trovärdig.