https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Stora utmaningar

Ännu ett år har lagts till handlingarna och ett nytt har precis påbörjats. I veckans nummer summerar vi vad som hänt 2019 och det är minst sagt en blandad kompott. Där finns både glädje och sorg, saker som oroar och saker som skapar framtidstro. Ska man försöka ge sig på att gissa vad som kommer att prägla 2020 är det bästa ordet jag kommer på ”utmaningar”. Ales och Lilla Edets kommun ska precis som många andra av landets kommuner försöka upprätthålla en god offentlig service för fler barn och äldre än tidigare. Det ska ske samtidigt som den förvärvsarbetande andelen inte växer i samma utsträckning. Det kommer att ställa krav på effektiviseringar och förmågan att hitta nya smartare arbetssätt, men det kommer att innebära förändringar och dessa är inte alltid uppskattade. Att kommunicera dessa på rätt sätt till brukare och personal blir minst sagt utmanande.

2019 började och slutade annars med samma historia. Spökhistorien om bygget av det nya ridhuset på Jennylund skrev sina egna kapitel gång efter gång och slutet är fortfarande helt oförutsägbart. Kultur- och fritidsnämnden har begärt en utredning som redovisar samtliga alternativa vägval. Det innebär allt från att stoppa bygget, fortsätta enligt ursprungsplanen, färdigställa med minsta möjliga insats till att sälja det halvfärdiga ridhuset. Oavsett var beslutet landar kommer det att mötas av kritiska röster. Det är det enda som är helt säkert. Prislappen brukar ofta väga mycket tungt, men ridhuset på Jennylund har redan passerat alla rimliga nivåer och hur konstigt det än låter så känns det inte längre som att det är huvudfokus. Det handlar mer om rädda situationen och sätta punkt för ett ärende som kantats av både egna misstag, bristande ledning och styrning samt oförutsägbara händelser. En objektiv ansvarsutredning gjordes under våren och Jennylundsrapporten gav kommunen svidande kritik till hur ärendet hanterats från start till upptäckten av markföroreningar med skenande byggkostnader som följd.

Däremot var det inte Ale kommuns ansvar att byggföretaget senare begärde sig själv i konkurs. Det kommer dock att medföra stora fördyrande kostnader, då bygget

stoppades och tvingades läggas ut för ny upphandling.

Dessvärre är inte skenande byggkostnader en engångsföreteelse i Ale kommun. Under 2019 kunde vi rapportera om flera projekt som långt ifrån höll budget. Om-och tillbyggnaden av Da Vinciskolan i Nödinge, Börjessons Mekaniska till kommunadministration är två dyra exempel. En bidragande anledning och förklaring till dessa missräkningar stavas personalomsättning. När vi till sist lämnade 2019 kunde konstateras att nästan samtliga tunga chefsposter är tillsatta. Med en komplett laguppställning från avspark 2020 skriver vi nya – och förhoppningsvis roligare kapitel.

Mer från ledare

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Nu krävs mod

Det tomma Netto-huset är ett av de vanligaste samtalsämnena i…

Senaste nytt

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…

Slussplanerna i Lilla Edet tar form

Att den nya slussen i Lilla Edet ska byggas på…

Skolinspektionen ställer krav på Kronaskolan

Detta framgår i ett beslut från myndigheten efter att ha…

Hästar skrämdes på flykt – bara Malle kom hem

Malle och Molly var oskiljaktiga i både hagen och stallet…