Ta höjd för tillväxt!

Ledare vecka 44 2013

Aleborna är som människor i allmänhet. De vill ha mer och bättre. Det framgår inte minst på de ortsutvecklingsmöten som nu har passerat tio av kommunens orter. Problemet är att alla krav på förbättringar kräver resurser. Det går alltid att omfördela de offentliga pengarna (skattemedel), men inte utan att någon blir trampad på tårna och besviken. Därför är tillväxt den bästa vägen att gå. Att vi helt enkelt ökar våra resurser. En kommuns enda chans att få en större kista att ösa ur är att få fler att vilja betala till det gemensamma kontot. Ale och Lilla Edet kommun har tack vare pendeltåg och motorväg höjt sin attraktivitet hos både exploatörer och potentiella invånare, vilket gör att möjligheten att få fler skattebetalare har ökat markant. Enligt Västnytt (söndag 20 oktober 2013) har succén uteblivit och Ale kommun har inte fått den tillväxt som politikerna planerat för. Förvisso ett korrekt konstaterande, men vän av ordning minns hur stor den negativa påverkan var under vägbygget. Intresset att flytta till ett byggkaos var lika svagt som för att starta en byggnation. Nu ser det annorlunda ut. Byggherrarna står på kö och projekten startar upp på löpande band. Vi kommer att få en tillväxt och kommer att kunna ställa ökade krav på offentlig service, men vi är inte där än.

Dessutom måste tillväxten bo på ett attraktivt sätt, annars blir postadressen till en annan kommun. Vad är då attraktivt? Nära till pendeln, centrum, skola och – natur! En inte helt enkel ekvation att lösa. Särskilt besvärligt blir det om vi fortsätter protestera mot all byggnation som planeras överstiga två våningar. Ska tillväxten, grunden för att infria vår önskelista av handel och service, få plats i ett attraktivt läge krävs att vi vågar bygga på höjden. Det är bara att inse fakta, vi blir inte färre i samhället. Om ett av målen dessutom är att behålla grönska både centralt och externt kan vi inte enbart breda ut oss på bredden. Det säger all logik. Sedan behöver antalet höghus inte överdrivas, men att kategoriskt säga nej är att avstå en fortsatt positiv samhällsutveckling.

Samma sak gäller problemet med bristen på parkeringar. Tillväxten som vi alla vill ha för att öka våra resurser för en bättre vård, skola och omsorg kommer inte vara utan bilar. Om det är trångt idag, hur blir det då om ett par år med låt oss säga 500 nyinflyttade bostäder? Det finns bara en lösning, antingen bygger vi på höjden eller så gräver vi ner oss…

I veckan öppnade ytterligare en stor livsmedelsaktör. Coop Extra slog upp portarna på nya Handelsplats Älvängen. Denna toppmoderna butik har sannolikt krav på tillväxt. Ska den planerade handelsutbyggnaden överleva sig själv i Ale är det ett måste med fler plånböcker och hur dessa vill bo har jag redan avhandlat. Ta höjd för tillväxten!

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…