Ta höjd för tillväxt!

Ledare vecka 44 2013

Aleborna är som människor i allmänhet. De vill ha mer och bättre. Det framgår inte minst på de ortsutvecklingsmöten som nu har passerat tio av kommunens orter. Problemet är att alla krav på förbättringar kräver resurser. Det går alltid att omfördela de offentliga pengarna (skattemedel), men inte utan att någon blir trampad på tårna och besviken. Därför är tillväxt den bästa vägen att gå. Att vi helt enkelt ökar våra resurser. En kommuns enda chans att få en större kista att ösa ur är att få fler att vilja betala till det gemensamma kontot. Ale och Lilla Edet kommun har tack vare pendeltåg och motorväg höjt sin attraktivitet hos både exploatörer och potentiella invånare, vilket gör att möjligheten att få fler skattebetalare har ökat markant. Enligt Västnytt (söndag 20 oktober 2013) har succén uteblivit och Ale kommun har inte fått den tillväxt som politikerna planerat för. Förvisso ett korrekt konstaterande, men vän av ordning minns hur stor den negativa påverkan var under vägbygget. Intresset att flytta till ett byggkaos var lika svagt som för att starta en byggnation. Nu ser det annorlunda ut. Byggherrarna står på kö och projekten startar upp på löpande band. Vi kommer att få en tillväxt och kommer att kunna ställa ökade krav på offentlig service, men vi är inte där än.

Dessutom måste tillväxten bo på ett attraktivt sätt, annars blir postadressen till en annan kommun. Vad är då attraktivt? Nära till pendeln, centrum, skola och – natur! En inte helt enkel ekvation att lösa. Särskilt besvärligt blir det om vi fortsätter protestera mot all byggnation som planeras överstiga två våningar. Ska tillväxten, grunden för att infria vår önskelista av handel och service, få plats i ett attraktivt läge krävs att vi vågar bygga på höjden. Det är bara att inse fakta, vi blir inte färre i samhället. Om ett av målen dessutom är att behålla grönska både centralt och externt kan vi inte enbart breda ut oss på bredden. Det säger all logik. Sedan behöver antalet höghus inte överdrivas, men att kategoriskt säga nej är att avstå en fortsatt positiv samhällsutveckling.

Samma sak gäller problemet med bristen på parkeringar. Tillväxten som vi alla vill ha för att öka våra resurser för en bättre vård, skola och omsorg kommer inte vara utan bilar. Om det är trångt idag, hur blir det då om ett par år med låt oss säga 500 nyinflyttade bostäder? Det finns bara en lösning, antingen bygger vi på höjden eller så gräver vi ner oss…

I veckan öppnade ytterligare en stor livsmedelsaktör. Coop Extra slog upp portarna på nya Handelsplats Älvängen. Denna toppmoderna butik har sannolikt krav på tillväxt. Ska den planerade handelsutbyggnaden överleva sig själv i Ale är det ett måste med fler plånböcker och hur dessa vill bo har jag redan avhandlat. Ta höjd för tillväxten!

Mer från ledare

Vissa saker vill man inte lära sig…

Jag har full förståelse för att alla företag inte kan…

En eller två?

Debatten om en ny grundskola i Nol-Alafors har tagit fart…

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Nya möjligheter

Ett månadsskifte går ofta obemärkt förbi, men av kända skäl…

Senaste nytt

Anne och Yvonne hjälper krigets flyktingar

Sedan i höstas har en lokal i Älvängen varit deras…

En ovärderlig hjälp i vardagen

Sanna Andersson brinner för att hjälpa andra människor. I åtta…

Christian överlevde flygkraschen

Christian Sandbeck, 34, bor i Nygård tillsammans med sin fru…

Nya ungdomsrådet har bildats

Årets viktigaste dag för ungdomsrådet i Ale är Påverkanstorg. Det…

LSS-boende i Nol invigdes

Vintern 2021 etablerade Serneke sig i Nol. På sommaren samma…

Han lämnar Moderaterna

Det nya styret i Lilla Edet där Moderaterna allierat sig…

”En väldigt lyckad dag”

Solen sken över parkeringsplatsen utanför den tidigare Netto-lokalen i centrala…

Vissa saker vill man inte lära sig…

Jag har full förståelse för att alla företag inte kan…

SBTK presenterar tungt nyförvärv

Anton Olsson började att spela fotboll i Skepplanda BTK, men…

Firade 75 år med öppet hus

Det var ett Forsvallen i vinterskrud som välkomnade födelsedagsgästerna. 75-åringen…

Pizzeria blev thaikök

Ortsborna har säkert noterat att skylten med Pizzeria Roma monterats…

De delar ut gratis mat – varje vecka

Samtidigt som allt flera familjer fått det tuffare ekonomiskt och…

Trafikolycka i Älvängen

Det kraftiga snöfallet ledde till problem i trafiken, på flera…