Ta larmet på allvar!

Ledare Alekuriren v04 2011. Klicka på rubriken för att läsa!

Till slut skippades rättvisa. Alebacken är åter vit och öppnar inom kort. Glada äro alla entusiaster och skiduthyrare. Med minusgrader finns det nog också en och annan klädhandlare som pustar ut. Betänk vilka konsekvenser en grön vinter får… Som sagt var allt förberedelsearbete i Alebacken inte förgäves. Det blev en vit vinter till sist, hur länge den varar återstår att se.

Larmrapporterna i årets första upplagor av Alekuriren om hur missbruket av cannabis har ökat måste tas på allvar. När man googlar och läser om cannabis är det långt ifrån en rolig läsning. Jag tror inte det har nått fram till unga hur cannabis påverkar hjärnan och att de riskerar sin intellektuella utveckling. Ingen vill väl bli korkad, eller? Å andra sidan kan man ju alltid fråga sig hur begåvad en individ är som väljer missbrukets väg. Fast det finns som alltid förmildrande omständigheter och det är naivt att tro att någon frivilligt svänger in på drogbanan. Det kan självklart vara i brist på bättre vetande, men ofta är det kopplat till en flykt från en otäck vardag. Det är där du och jag som medmänniskor alltid har ett ansvar. Ett särskilt ansvar har vi för våra tonåringar som inte kan luta sig mot erfarenheter och kunskap. Vem av oss har inte någon gång blivit vilseledd? Därför måste vi ha en öppen debatt om droger. Vi måste ha forum där föräldrar vågar prata, men kanske ännu hellre mötesplatser för ungdomar som behöver stöd. Just mötesplatser har ungdomar i Ale skrivit högt upp på önskelistan. Nu delar jag inte uppfattningen att det skulle råda brist på detta, men uppenbarligen lyckas vi inte locka eller övertyga den yngre generationen om dess förträfflighet. Ale kommun satsar nu på information till föräldrar om cannabis. Föreläsningen äger rum 26 januari i Ale gymnasium och 9 februari i Aroseniusskolan. Oavsett om man är direkt berörd eller ej bör man som förälder ta del av informationen, om inte annat så i förebyggande syfte alternativt för att kunna bistå en nödställd.

Det är tveklöst mycket tråkigt och sorgligt när anrika fabriker och företag tvingas till nedläggning. Inland i Lilla Edet är en klassiker som jag trodde skulle överleva ännu ett stålbad, men så tycks inte bli fallet. Vi stänger i så fall boken för en epok i Lilla Edets näringsliv och vi gör det med respekt för alla som drabbas.

I min artikel om Eka Chemicals provsaneringsarbete uppgavs att hela åtgärdsprogrammet som företaget är dömda att utföra uppgår till 450 Mkr. Det var en felaktig siffra. Den korrekta siffran är 650 Mkr, men det är fortfarande en uppskattad siffra. Skyddsbarriären längs älvkanten är för att förhindra läckage av markföroreningar att gå ut i Göta älv, men det ska också som det uppgavs i artikeln utredas om det går att bygga den så att den motverkar framtida översvämningar.

Att all fakta blir rätt är viktigt med tanke på att företaget är börsnoterat och minsta felaktighet kan påverka aktiekursen i fel riktning.

Mer från ledare

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Nya möjligheter

Ett månadsskifte går ofta obemärkt förbi, men av kända skäl…

God jul & gott nytt!

Coronaviruset tvingade människor till social distansering, vilket var en sorg…

Visionen blev verklighet

BanaVäg i Väst kallades projektet som prövade tålamodet hos alla…

Senaste nytt

Inga planer på en ny simhall

Det anrika badhuset i Lila Edet invigdes redan 1935 men…

Extra ljus på brott i nära relation

Lokaltidningen träffar Daniel Norlander och Jessica Ask, kommunpolis i Ale,…

Evenemang för motorburen ungdom

Lördagen den 4 februari bjuds allmänheten in till parkeringsplatsen utanför…

P-vakter som skapar trygghet

Ipatrol är det lokala bevakningsföretaget med ronderande bilar nattetid i…

Lista: Vanligaste brotten i Ale

Under 2022 minskade polisanmälningarna i Sverige med två procent, jämfört…

Allvarligt skadeläge efter olyckan

Det var vid 19.20-tiden under lördagskvällen i närheten av Skepplanda,…

Laddinfrastrukturplan antagen i Lilla Edet

– Det känns fantastiskt att den laddinfrastrukturplan Centerpartiet drivit på…

Frukostmöte arrangeras hos Dreampadel

Det pratas om en padeldöd i Sverige. Den senaste tiden…

Lödöses varvshistoria dokumenterad

Filmskaparen Anders Lundin, som driver Bohusföretaget Lightray, dokumenterar en tid…

Hjärtums fotbollshjärta har stannat

Det var i juni som lokaltidningen besökte natursköna Billerödsvallen då…

Här läser eleverna som aldrig förr

”Den stora läsutmaningen” av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur och Kultur…

Nock varslar anställda

Det har varit tätt med rapporteringen från Nock Massiva Trähus…

Friades från taxirån – vill ha ersättning

Mannen, som är i 25-årsåldern, stod åtalad misstänkt för att…