Ta larmet på allvar!

Ledare Alekuriren v04 2011. Klicka på rubriken för att läsa!

Till slut skippades rättvisa. Alebacken är åter vit och öppnar inom kort. Glada äro alla entusiaster och skiduthyrare. Med minusgrader finns det nog också en och annan klädhandlare som pustar ut. Betänk vilka konsekvenser en grön vinter får… Som sagt var allt förberedelsearbete i Alebacken inte förgäves. Det blev en vit vinter till sist, hur länge den varar återstår att se.

Larmrapporterna i årets första upplagor av Alekuriren om hur missbruket av cannabis har ökat måste tas på allvar. När man googlar och läser om cannabis är det långt ifrån en rolig läsning. Jag tror inte det har nått fram till unga hur cannabis påverkar hjärnan och att de riskerar sin intellektuella utveckling. Ingen vill väl bli korkad, eller? Å andra sidan kan man ju alltid fråga sig hur begåvad en individ är som väljer missbrukets väg. Fast det finns som alltid förmildrande omständigheter och det är naivt att tro att någon frivilligt svänger in på drogbanan. Det kan självklart vara i brist på bättre vetande, men ofta är det kopplat till en flykt från en otäck vardag. Det är där du och jag som medmänniskor alltid har ett ansvar. Ett särskilt ansvar har vi för våra tonåringar som inte kan luta sig mot erfarenheter och kunskap. Vem av oss har inte någon gång blivit vilseledd? Därför måste vi ha en öppen debatt om droger. Vi måste ha forum där föräldrar vågar prata, men kanske ännu hellre mötesplatser för ungdomar som behöver stöd. Just mötesplatser har ungdomar i Ale skrivit högt upp på önskelistan. Nu delar jag inte uppfattningen att det skulle råda brist på detta, men uppenbarligen lyckas vi inte locka eller övertyga den yngre generationen om dess förträfflighet. Ale kommun satsar nu på information till föräldrar om cannabis. Föreläsningen äger rum 26 januari i Ale gymnasium och 9 februari i Aroseniusskolan. Oavsett om man är direkt berörd eller ej bör man som förälder ta del av informationen, om inte annat så i förebyggande syfte alternativt för att kunna bistå en nödställd.

Det är tveklöst mycket tråkigt och sorgligt när anrika fabriker och företag tvingas till nedläggning. Inland i Lilla Edet är en klassiker som jag trodde skulle överleva ännu ett stålbad, men så tycks inte bli fallet. Vi stänger i så fall boken för en epok i Lilla Edets näringsliv och vi gör det med respekt för alla som drabbas.

I min artikel om Eka Chemicals provsaneringsarbete uppgavs att hela åtgärdsprogrammet som företaget är dömda att utföra uppgår till 450 Mkr. Det var en felaktig siffra. Den korrekta siffran är 650 Mkr, men det är fortfarande en uppskattad siffra. Skyddsbarriären längs älvkanten är för att förhindra läckage av markföroreningar att gå ut i Göta älv, men det ska också som det uppgavs i artikeln utredas om det går att bygga den så att den motverkar framtida översvämningar.

Att all fakta blir rätt är viktigt med tanke på att företaget är börsnoterat och minsta felaktighet kan påverka aktiekursen i fel riktning.

Mer från ledare

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Vinnare och förlorare

Förhandlingar pågår. Svaret har ekat i mitt huvud den gångna…

Historiskt val

I Lilla Edet är Sverigedemokraterna största parti med 35,4% av…

Bilden går inte ihop

Alla valundersökningar skvallrar om ett rekordjämnt val på söndag. Kan…

Senaste nytt

Så påverkas kommunen av elpriserna

På uppdrag av regeringen ska landets myndigheter se över sin…

Rejält kraftprov väntar för Christina

För tio år sedan flyttade Christina Molin till Surte tillsammans…

Bryggare med internationell erfarenhet

Anke Fries har sina rötter i Tyskland. Efter avslutade studier…

Mörck lysande i Ale Kulturrum

Vilken start på hösten som Ale Riksteaterförening har fått. Två…

Alebacken ger inte upp hoppet

Skidanläggningarna har det tufft, inte minst i södra Sverige. Där…

Nu lämnar Stefan Brandt vd-posten

Stefan Brandts avsked innebär också slutet på en lång yrkesbana…

Upp för Ale och ner för Lilla Edet

På onsdagen släpptes resultatet i Svenskt Näringslivs årliga ranking av…

Polis har skjutit beväpnad man

Strax före klockan sex på onsdagsmorgonen larmades polisen till en…

Skår drar sig ur seriesystemet 

Årets innebandysäsong i division 4 skulle på söndag inledas med…

Par blir av med 21 hundar

Det var efter en anmälan som Länsstyrelsen, i slutet av…

Trialtävling i Surte

Första start äger rum klockan 10.00 och det är flera…

Invigning av Älvbarnens familjecentral

På familjecentralen finns flera olika yrkeskategorier samlade för att på…

Centerpartiet går i opposition

Efter att valresultatet som innebar att Centerpartiet i Ale fick…