Ta pennan!

Ledare vecka 38 2014

Dags för spekulation. Söndagens val ger en tydlig bild av att Sverigedemokraterna nu är etablerade i svensk politik. Det blir allt svårare att behålla inställningen att försöka isolera dem från påverkan. I Ale kommer Socialdemokraterna ge det ett försök genom att bilda en S-ledd majoritet med stöd av något eller flera av mittenpartierna, Centerpartiet och eller Folkpartiet. Det skulle betyda en knapp majoritet i kommunfullmäktige. Frågan är bara vilket av partierna på ”den andra sidan” som är beredda att ge sitt stöd till det rödgröna blocket? Det lär i så fall kosta både tunga förtroendeuppdrag och stort politiskt inflytande. Är S verkligen beredda att bjuda på det?

Oavsett vad förhandlingarna leder till måste de rödgröna gå fram som största minoirtet och be fullmäktige om att få bilda politisk ledning, men risken de löper om de inte har lyckats skapa en majoritetskoalition är att bli nedröstad i varje nämnd. De får ordförandeklubban och möjligheten att köra, men kan inte välja färdriktning. SD kommer att sitta som suverän vågmästare. Tala om inflytande i Alepolitiken!

För Moderaterna blev valet både en framgång och ett bakslag. Till skillnad från riks gjorde partiet ett riktigt bra val lokalt och tappade bara en dryg procent. Mikael Berglund (M) ser ut att ha vunnit förtroende hos sina väljare, men det räcker inte för att få sitta kvar vid makten. Deras allians med Aledemokraterna blev till sist ett sänke. Det lokala partiet halverade sitt stöd och går från sex till tre mandat i fullmäktige. Det största tappet ser ut att ha skett till Sverigedemokraterna och Framtid i Ale. Utvecklingen kan också vara ett bevis på vikten av att förnya. Jan A Pressfeldt har inte bara grundat partiet, han har också varit frontperson i 16 år. Det har sitt pris.

Det nybildade partiet med Tyrone Hansson i spetsen ville få möjlighet att bilda en blocköverskridande majoritet. Med sina två mandat kan Hanssons parti spela en nyckelroll. Det borde också vara nära till hands att de ursprungliga socialdemokraterna väljer att stötta sitt ursprung. Jag tror emellertid att sprickan är för stor och besvikelsen över Tyrone Hanssons och Rolf Engströms avhopp är långt ifrån bortglömd. Dessutom hade hans avhopp en anledning, så även där känns möjligheterna till (s)töd små.

Ale står således inför en mycket osäker politisk framtid. Det rödgröna blocket har vunnit störst gehör för sin politik, men har ändå inte tillräckligt många röster för att kunna leda kommunen utan inblandning. Faktum är att Socialdemokraterna fortsätter att tappa väljare i Ale och måste tacka Miljöpartiet för att de rödgröna avancerade. Det finns mycket att fundera på hos alla etablerade partier. I Ale backade samtliga förutom MP och Centerpartiet. Den politiska  kartan ritas om i en rasande takt och det gäller att ta tillbaka initiativet och pennan annars skrivs en historia få vill läsa om i framtiden.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…