Ta pennan!

Ledare vecka 38 2014

Dags för spekulation. Söndagens val ger en tydlig bild av att Sverigedemokraterna nu är etablerade i svensk politik. Det blir allt svårare att behålla inställningen att försöka isolera dem från påverkan. I Ale kommer Socialdemokraterna ge det ett försök genom att bilda en S-ledd majoritet med stöd av något eller flera av mittenpartierna, Centerpartiet och eller Folkpartiet. Det skulle betyda en knapp majoritet i kommunfullmäktige. Frågan är bara vilket av partierna på ”den andra sidan” som är beredda att ge sitt stöd till det rödgröna blocket? Det lär i så fall kosta både tunga förtroendeuppdrag och stort politiskt inflytande. Är S verkligen beredda att bjuda på det?

Oavsett vad förhandlingarna leder till måste de rödgröna gå fram som största minoirtet och be fullmäktige om att få bilda politisk ledning, men risken de löper om de inte har lyckats skapa en majoritetskoalition är att bli nedröstad i varje nämnd. De får ordförandeklubban och möjligheten att köra, men kan inte välja färdriktning. SD kommer att sitta som suverän vågmästare. Tala om inflytande i Alepolitiken!

För Moderaterna blev valet både en framgång och ett bakslag. Till skillnad från riks gjorde partiet ett riktigt bra val lokalt och tappade bara en dryg procent. Mikael Berglund (M) ser ut att ha vunnit förtroende hos sina väljare, men det räcker inte för att få sitta kvar vid makten. Deras allians med Aledemokraterna blev till sist ett sänke. Det lokala partiet halverade sitt stöd och går från sex till tre mandat i fullmäktige. Det största tappet ser ut att ha skett till Sverigedemokraterna och Framtid i Ale. Utvecklingen kan också vara ett bevis på vikten av att förnya. Jan A Pressfeldt har inte bara grundat partiet, han har också varit frontperson i 16 år. Det har sitt pris.

Det nybildade partiet med Tyrone Hansson i spetsen ville få möjlighet att bilda en blocköverskridande majoritet. Med sina två mandat kan Hanssons parti spela en nyckelroll. Det borde också vara nära till hands att de ursprungliga socialdemokraterna väljer att stötta sitt ursprung. Jag tror emellertid att sprickan är för stor och besvikelsen över Tyrone Hanssons och Rolf Engströms avhopp är långt ifrån bortglömd. Dessutom hade hans avhopp en anledning, så även där känns möjligheterna till (s)töd små.

Ale står således inför en mycket osäker politisk framtid. Det rödgröna blocket har vunnit störst gehör för sin politik, men har ändå inte tillräckligt många röster för att kunna leda kommunen utan inblandning. Faktum är att Socialdemokraterna fortsätter att tappa väljare i Ale och måste tacka Miljöpartiet för att de rödgröna avancerade. Det finns mycket att fundera på hos alla etablerade partier. I Ale backade samtliga förutom MP och Centerpartiet. Den politiska  kartan ritas om i en rasande takt och det gäller att ta tillbaka initiativet och pennan annars skrivs en historia få vill läsa om i framtiden.

Mer från ledare

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Senaste nytt

Julklappar som gynnar alla

Förra året firade second hand-butiken i Älvängen 25 år. Det…

Två miljoner till föreningslivet

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar ny politisk…

Textilbutiken om årets julklapp: ”Jättekul”

Älvängens Garn & Textil konkurrerar snarare med internet än liknande…

Stina Klintbom med gäster intar scenen

Den mångsidiga sångerskan Stina Klintbom, som är hemmahörande i Skönningared,…

Ny vd för Centrum Pile

2008 inleddes Centrum Piles etablering i Kollanda och fem år…

Spännande dansföreställning

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de…

Örhängen till gagn för Barncancerfonden

Penny Andersson vet vad det innebär att hjälpa andra människor.…

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Snart dags att välja gymnasieskola

Vi har intervjuat en gymnasieelev, Shamim Sarmadi, som går sitt…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…