https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2015/08/Ledare-Facebook.jpg

Ta ut tjockisen!

Ta ut tjockisen! Orden var skarpa, allvarligt menade och riktningen bestämd. En replik vi kanske hade skrattat åt om det varit i ett sammanhang bland vuxna idrottare där glåporden haglar i tid och otid. Det är en del av spelet att påverka motståndarna och publiken runt fotbollsarenorna när A-lagen  gör upp är emellanåt riktigt underhållande att lyssna på. Inte för att det på något sätt är okej att håna någon för sitt utseende, utan mer för att supportrarna använder repliker om sina idoler och motståndare som en del av själva tävlingsmomentet. Det händer att det egna laget förlorar, men om ”klacken” lyckats sätta en träffsäker ramsa är det lättare att leva med nederlaget. Så länge angreppen inte innehåller dödshot och sexuella trakasserier så hör det nästan till sporten att hemmasupportrar försöker förmå gästande lag att darra lite på manschetten.  Men ”tjockisen” som jag berättar om är inte ens nära ett A-lag och han var inte heller särskilt överviktig, snarare tidigt utvecklad och välväxt. Han spelade i ett av 13-årslagen i Gothia Cup. Orden kom inte heller från motståndarsidan, utan från en förälder till spelare i samma lag… Visdom verkar tydligen inte alltid hänga ihop med ålder. Att över huvud taget uttala sig om barns fysiska status när de utövar sina första år som idrottare borde vara tabu. Det låter förskräckligt illa när föräldrar häcklar motståndarlagen, men när det har gått så långt att man ger sig på spelare i det egna laget med verbala attacker borde alla reagera. Det vore kanske inte helt fel med körkort för föräldrar, särskilt om de tänker vistas utomhus bland andra barn.

Det är självfallet lättare sagt än gjort att tala om för en jämnårig vuxen att du bör kanske tänka lite på hur du uttrycker dig, men faktum är att vi måste ta oss i kragen och göra det. Ett språkligt bruk blir snabbt en vana eller dålig ovana rättare sagt. Samma sak gäller vårt förblindade beteende när det gäller att iaktta vad som händer i vår omgivning. I lördags kväll/natt sattes återigen två bilar i brand i centrala Nödinge. Vittnen sägs ha sett mörkklädda ungdomar skjuta raketer i området. Det är en tämligen vag beskrivning av misstänkta gärningsmän. Om vi nu ser något som inte känns helt hundra bör vi använda oss av ett litet mått civilkurage och notera lite fler detaljer – annars hävdar även jag som inte har tillhört ordningsmaktens största supportrar den senaste tiden – att deras uppdrag blir näst intill omöjligt.

Inom en snar framtid kommer Trafikverket att sätta upp nya bullerskydd på sträckan mellan Nödinge och Nol. Jag har en stor klump i magen för vad som eventuellt kan vänta. En ny förödande skadegörelse skulle inte bara skämma ut Ale, utan även sätta en stämpel på oss som bor här. Vi måste med alla till buds stående medel se till att brotten inte begås och om så sker är det vår skyldighet att bistå med all hjälp för att de skyldiga får stå till svars. Håll ett vakande öga!

Mer från ledare

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Senaste nytt

Julklappar som gynnar alla

Förra året firade second hand-butiken i Älvängen 25 år. Det…

Två miljoner till föreningslivet

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar ny politisk…

Textilbutiken om årets julklapp: ”Jättekul”

Älvängens Garn & Textil konkurrerar snarare med internet än liknande…

Stina Klintbom med gäster intar scenen

Den mångsidiga sångerskan Stina Klintbom, som är hemmahörande i Skönningared,…

Ny vd för Centrum Pile

2008 inleddes Centrum Piles etablering i Kollanda och fem år…

Spännande dansföreställning

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de…

Örhängen till gagn för Barncancerfonden

Penny Andersson vet vad det innebär att hjälpa andra människor.…

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Snart dags att välja gymnasieskola

Vi har intervjuat en gymnasieelev, Shamim Sarmadi, som går sitt…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…