https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2015/08/Ledare-Facebook.jpg

Ta ut tjockisen!

Ta ut tjockisen! Orden var skarpa, allvarligt menade och riktningen bestämd. En replik vi kanske hade skrattat åt om det varit i ett sammanhang bland vuxna idrottare där glåporden haglar i tid och otid. Det är en del av spelet att påverka motståndarna och publiken runt fotbollsarenorna när A-lagen  gör upp är emellanåt riktigt underhållande att lyssna på. Inte för att det på något sätt är okej att håna någon för sitt utseende, utan mer för att supportrarna använder repliker om sina idoler och motståndare som en del av själva tävlingsmomentet. Det händer att det egna laget förlorar, men om ”klacken” lyckats sätta en träffsäker ramsa är det lättare att leva med nederlaget. Så länge angreppen inte innehåller dödshot och sexuella trakasserier så hör det nästan till sporten att hemmasupportrar försöker förmå gästande lag att darra lite på manschetten.  Men ”tjockisen” som jag berättar om är inte ens nära ett A-lag och han var inte heller särskilt överviktig, snarare tidigt utvecklad och välväxt. Han spelade i ett av 13-årslagen i Gothia Cup. Orden kom inte heller från motståndarsidan, utan från en förälder till spelare i samma lag… Visdom verkar tydligen inte alltid hänga ihop med ålder. Att över huvud taget uttala sig om barns fysiska status när de utövar sina första år som idrottare borde vara tabu. Det låter förskräckligt illa när föräldrar häcklar motståndarlagen, men när det har gått så långt att man ger sig på spelare i det egna laget med verbala attacker borde alla reagera. Det vore kanske inte helt fel med körkort för föräldrar, särskilt om de tänker vistas utomhus bland andra barn.

Det är självfallet lättare sagt än gjort att tala om för en jämnårig vuxen att du bör kanske tänka lite på hur du uttrycker dig, men faktum är att vi måste ta oss i kragen och göra det. Ett språkligt bruk blir snabbt en vana eller dålig ovana rättare sagt. Samma sak gäller vårt förblindade beteende när det gäller att iaktta vad som händer i vår omgivning. I lördags kväll/natt sattes återigen två bilar i brand i centrala Nödinge. Vittnen sägs ha sett mörkklädda ungdomar skjuta raketer i området. Det är en tämligen vag beskrivning av misstänkta gärningsmän. Om vi nu ser något som inte känns helt hundra bör vi använda oss av ett litet mått civilkurage och notera lite fler detaljer – annars hävdar även jag som inte har tillhört ordningsmaktens största supportrar den senaste tiden – att deras uppdrag blir näst intill omöjligt.

Inom en snar framtid kommer Trafikverket att sätta upp nya bullerskydd på sträckan mellan Nödinge och Nol. Jag har en stor klump i magen för vad som eventuellt kan vänta. En ny förödande skadegörelse skulle inte bara skämma ut Ale, utan även sätta en stämpel på oss som bor här. Vi måste med alla till buds stående medel se till att brotten inte begås och om så sker är det vår skyldighet att bistå med all hjälp för att de skyldiga får stå till svars. Håll ett vakande öga!

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…