https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Tacksam roll

Efter valet i höstas valde Allianspartierna att tillsammans med Miljöpartiet och Framtid i Ale som största minoritet bilda politisk ledning i Ale. Det innebar att de fick ordförandeskapet i samtliga nämnder, men att leda i minoritet är utmanande. Det innebär till exempel att de ofta måste söka stöd hos någon i oppositionen för att vara säker på att få igenom ett förslag. På måndag är det dags för ett av årets tyngsta beslut i kommunfullmäktige. Det handlar om budget och verksamhetsplan för 2020. Förra året släppte den nya politiska ledningen igenom ett antal S-märkta vallöften i budgeten för 2019 i utbyte mot att Socialdemokraterna lät Koalitionens förslag passera fullmäktige utan motstånd. I år är det andra tongångar. Kommunfullmäktige kommer att få ta ställning till fyra olika budgetförslag. Förutom Koalitionens, Socialdemokraternas och Sverigedemokraternas har också Vänsterpartiet lagt ett eget förslag på bordet. Det gör att utgången är mycket osäker. Vid omröstningen kommer ett efter ett att falla bort. Till sist återstår två, sannolikt Koalitionens och Socialdemokraternas. I detta läge kan SD och V avgöra vilken budget som får majoritet. Koalitionen kan rent logiskt få regera med Socialdemokraternas förslag om SD och V väljer att rösta på det S-märkta dokumentet när deras egna har fallit.

Läs också: SD vill slopa modersmålsundervisningen 

Det här har Koalitionen självklart räknat ut och därför försökt förhandla med S, likt tidigare, men i år var Ales största parti svårflörtat. Taktiskt eller bara naivt? På förhand är det inte sannolikt att SD röstar fram Socialdemokraternas budget, snarare avstår de hellre. Det innebär att Koalitionens förslag går igenom och då missar S möjligheten att åtminstone få igenom delar av sin politik. Hade S förhandlat med Koalitionen är det ganska troligt och rimligt att de kunnat få igenom en hel del av sin politiska vilja. Att gå till fullmäktige med en budget och verksamhetsplan utan stöd hos majoriteten är inget drömscenario för kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M). Han har därför valt att ligga lågt med att presentera Koalitionens idéer för 2020 till dess att fullmäktige har tagit beslut.

Lågt ligger däremot inte Sverigedemokraterna. Som enda parti valde de att presentera sitt budgetförslag innan fullmäktige. De har intagit en mycket tydlig oppositionsroll och anger i klartext vilka förändringar som bör ske. Det som sticker ut mest är slopad modersmålsundervisning. Det kostar årligen 8,5 miljoner och dessa pengar vill SD omfördela inom Utbildningsnämnden. I ett mångkulturellt Sverige är detta ett drastiskt förslag och det inser partiet. Därför föreslår de att Ale kommun ska ansöka hos regeringen om att bli en försökskommun med slopad modersmålsundervisning. Ett större fokus på det svenska språket ska underlätta anpassningen till det svenska samhället heter det.

Det är så klart tacksamt att sitta i opposition och tycka till om allt, väl medvetna om att inte behöva ta ansvar för konsekvenserna av de egna idéerna.

Läs också: Osäkert budgetläge i Ale 

Mer från ledare

Från flaskpost till brevbärare, Putin och ortsmöten som försvann

Kommunikation är tidlöst och människan har alltid kommunicerat på ett…

Osmaklig kampanj

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) hamnade i skottgluggen när kommunfullmäktige…

Skam den som ger sig

Attityd och inställning är a och o. Den gångna veckan…

Vad är en centralort?

Ja, ni läste rätt. Årsredovisningen för Ale kommun ska 2023…

Senaste nytt

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

Påskfirande på Bohus fästning

Förra årets påskevent lockade cirka 2 500 besökare. Om väderleken…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Heta tips för padelspelare och nybörjare

Vi ville ta reda på tips på hur man blir…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…