Tålamodsprövande byggen

Ledare Alekuriren v38 2011. Klicka på rubriken för att läsa!

Det byggs för framtiden på många håll i Ale just nu. Tolerans och tålamod krävs av kommuninvånarna ett bra tag framöver. I förra veckan genomfördes den stora trafikomläggningen i Bohus. Korsningen vid Bohus centrum har stängts och all trafik in och ut från Bohus leds numera via Skårdalskorsningen. Påfart till Jordfallsbron sker via provisoriska ramper.

Den nya trafikföringen beräknas pågå till nästa vår. För de alebor som pendlar till och från sina arbeten i Göteborg innebär det garanterat längre restid än normalt, det står utom tvivel. Redan de första dagarna har tålamodet prövats hos bilisterna i rusningstrafik.

– Det tog mig 20 minuter att rulla 900 meter, från Surte södra till Skårdal. Det är bedrövligt, suckade en uppgiven alebo som hörde av sig till lokaltidningen på fredagen.

Tyvärr är det nog den verklighet som pendlarna får vänja sig vid ett drygt halvår framöver. Det är då slutmålet ska finnas framför ögonen. I december 2012 har vi en fullt utbyggd fyrfältsväg med kompletterande dubbelspår och fem pendeltågstationer. Det blir något att se fram emot!

Frustration är rätt ord för att beskriva hur Älvängens handlare känner just nu i samband med det projekt som pågår längs med Göteborgsvägen. Centrum är som en enda stor byggarbetsplats och miljön är allt annat än välkomnande. Flera köpmän som jag pratat med vittnar om sjunkande siffror och skälet till det är inte svårt att förstå. Entreprenören Svevia jobbar dock på så fort det bara går och förhoppningsvis ska allting vara klart till årsskiftet. Det var som Ulf Abrahamsson på Manufakturen uttryckte det:

– Vi får härda ut och göra en hejdundrande Vårmarknad när vårt nya centrum är färdigt.

Slutet av september är den tid på året då sommar- och vinteridrotterna väver i varandra. Samtidigt som fotbollsserierna går in i sitt definitiva avgörande går startskottet för inomhussporter som handboll, basket och innebandy. I avsaknad av bandystoltheten Ale-Surte BK, som inte kommer till spel med något representationslag i år, är det Ale Innebandyförenings damlag som får hålla kommunens fana i elitsammanhang. Klubbens damer debuterar i division ett vilket förtjänar respekt. Premiären äger rum borta mot Mölnlyckelaget Pixbo, som har varit med och lyft innebandyn från en populär gymnastikaktivitet till att bli en av landets mest populära sporter.

På ämnet idrott kan konstateras att Bohushallen invigdes under festliga former i lördags. Föreningslivet var representerat på bred front. Programmet var fullspäckat och förutom själva bandklippningen tilldrog sig innebandymatchen med spelare från Grunden BoIS ett stort intresse liksom besöket av Hålandas världsstjärna Gunilla Wallengren, som visade hur en tävlingsrullstol hanteras på bästa sätt.

Sist men inte minst noterar vi att Ale kommun gått i mål med förhandlingarna när det gäller ny kommunchef. Erik Lidberg, just nu verksam i Vårgårda kommun, tillträder sin tjänst i Ale i mitten av december.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…