Tålamodsprövande byggen

Ledare Alekuriren v38 2011. Klicka på rubriken för att läsa!

Det byggs för framtiden på många håll i Ale just nu. Tolerans och tålamod krävs av kommuninvånarna ett bra tag framöver. I förra veckan genomfördes den stora trafikomläggningen i Bohus. Korsningen vid Bohus centrum har stängts och all trafik in och ut från Bohus leds numera via Skårdalskorsningen. Påfart till Jordfallsbron sker via provisoriska ramper.

Den nya trafikföringen beräknas pågå till nästa vår. För de alebor som pendlar till och från sina arbeten i Göteborg innebär det garanterat längre restid än normalt, det står utom tvivel. Redan de första dagarna har tålamodet prövats hos bilisterna i rusningstrafik.

– Det tog mig 20 minuter att rulla 900 meter, från Surte södra till Skårdal. Det är bedrövligt, suckade en uppgiven alebo som hörde av sig till lokaltidningen på fredagen.

Tyvärr är det nog den verklighet som pendlarna får vänja sig vid ett drygt halvår framöver. Det är då slutmålet ska finnas framför ögonen. I december 2012 har vi en fullt utbyggd fyrfältsväg med kompletterande dubbelspår och fem pendeltågstationer. Det blir något att se fram emot!

Frustration är rätt ord för att beskriva hur Älvängens handlare känner just nu i samband med det projekt som pågår längs med Göteborgsvägen. Centrum är som en enda stor byggarbetsplats och miljön är allt annat än välkomnande. Flera köpmän som jag pratat med vittnar om sjunkande siffror och skälet till det är inte svårt att förstå. Entreprenören Svevia jobbar dock på så fort det bara går och förhoppningsvis ska allting vara klart till årsskiftet. Det var som Ulf Abrahamsson på Manufakturen uttryckte det:

– Vi får härda ut och göra en hejdundrande Vårmarknad när vårt nya centrum är färdigt.

Slutet av september är den tid på året då sommar- och vinteridrotterna väver i varandra. Samtidigt som fotbollsserierna går in i sitt definitiva avgörande går startskottet för inomhussporter som handboll, basket och innebandy. I avsaknad av bandystoltheten Ale-Surte BK, som inte kommer till spel med något representationslag i år, är det Ale Innebandyförenings damlag som får hålla kommunens fana i elitsammanhang. Klubbens damer debuterar i division ett vilket förtjänar respekt. Premiären äger rum borta mot Mölnlyckelaget Pixbo, som har varit med och lyft innebandyn från en populär gymnastikaktivitet till att bli en av landets mest populära sporter.

På ämnet idrott kan konstateras att Bohushallen invigdes under festliga former i lördags. Föreningslivet var representerat på bred front. Programmet var fullspäckat och förutom själva bandklippningen tilldrog sig innebandymatchen med spelare från Grunden BoIS ett stort intresse liksom besöket av Hålandas världsstjärna Gunilla Wallengren, som visade hur en tävlingsrullstol hanteras på bästa sätt.

Sist men inte minst noterar vi att Ale kommun gått i mål med förhandlingarna när det gäller ny kommunchef. Erik Lidberg, just nu verksam i Vårgårda kommun, tillträder sin tjänst i Ale i mitten av december.

Mer från ledare

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Vinnare och förlorare

Förhandlingar pågår. Svaret har ekat i mitt huvud den gångna…

Historiskt val

I Lilla Edet är Sverigedemokraterna största parti med 35,4% av…

Bilden går inte ihop

Alla valundersökningar skvallrar om ett rekordjämnt val på söndag. Kan…

Senaste nytt

Bryggare med internationell erfarenhet

Anke Fries har sina rötter i Tyskland. Efter avslutade studier…

Mörck lysande i Ale Kulturrum

Vilken start på hösten som Ale Riksteaterförening har fått. Två…

Alebacken ger inte upp hoppet

Skidanläggningarna har det tufft, inte minst i södra Sverige. Där…

Nu lämnar Stefan Brandt vd-posten

Stefan Brandts avsked innebär också slutet på en lång yrkesbana…

Upp för Ale och ner för Lilla Edet

På onsdagen släpptes resultatet i Svenskt Näringslivs årliga ranking av…

Polis har skjutit beväpnad man

Strax före klockan sex på onsdagsmorgonen larmades polisen till en…

Skår drar sig ur seriesystemet 

Årets innebandysäsong i division 4 skulle på söndag inledas med…

Par blir av med 21 hundar

Det var efter en anmälan som Länsstyrelsen, i slutet av…

Trialtävling i Surte

Första start äger rum klockan 10.00 och det är flera…

Invigning av Älvbarnens familjecentral

På familjecentralen finns flera olika yrkeskategorier samlade för att på…

Centerpartiet går i opposition

Efter att valresultatet som innebar att Centerpartiet i Ale fick…

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Äppelfest på Tösslandagården

Hösten är den tid på året då äpplen av alla…