Ale siktar uppåt och framåt. Kommunen ska växa kraftigt om den nya översiktsplanen
infrias, men det får bli med en ny befälhavare över sektor samhällsbyggnad.
Thomas Lenell sa upp sig redan innan två år hade gått.
Att medarbetare kommer och går har blivit en del av vardagen, mer vanligt hos stora arbetsgivare än de lite mindre. Det behöver inte alltid vara så dramatiskt och skälen kan ofta vara av naturlig karaktär, men det går inte att komma ifrån att det blir ett hack i kurvan varje gång en sektorchef lämnar. Thomas Lenell som tillträdde i augusti 2019 har hela tiden sagt att han har ett tydligt uppdrag och inte såg sig själv som en långsiktig lösning. Knappt två år känns dock otäckt kort. Jag tror att Ale kommun mår bättre av att hitta lite mer permanenta ledare när tillväxten är tänkt att ta ordentlig fart, om nu ÖP Ale 2050 är ett verklighetsförankrat dokument.
Det återstår en dryg vecka att lämna synpunkter på förslaget till ny översiktsplan för Ale kommun. Politikens förslag finns att beskåda på ale. se. Oavsett om du bara är en vanlig alebo, företagare, föreningsledare eller bara lite intresserad av hur samhället där du bor ska utvecklas bör du ta chansen att tänka dig 30 år fram i tiden. Hur vill du att Ale ska se ut? Var tycker du att det lämpar sig bäst att bygga bostäder och var är det absolut inte välkommet? Det är hög tid att både tänka och tycka till. Många har redan gjort det. Dryga 200 synpunkter har hittills ramlat in hos kommunen, men det finns plats för ännu fler.
Ett av målen som förslaget till översiktsplan anger är att Ale ska nå 52 000 invånare 2050. Det är om tillväxttakten runt 2% hålls fullt rimligt, men samtidigt krävs det idéer och realiserbara förslag på var dessa nya medborgare ska bo. En tanke är att Orkla som äger stora delar av marken vid Denofa (Stenkil) i Nödinge ska förverkliga den planen som ännu inte är klar. Där talar vi trots allt om närmare 1000 bostäder. Ett annat viktigt beslut som måste få en tydlig färdriktning är förbifart Älvängen. En ringled runt samhället som gör att Älvängen kan växa österut. Ringleden kommer att beröra många och sannolikt innebära långa förhandlingar, överklagande samt prövningar. Förbifart Älvängen och Stenkil i Nödinge blir således de enskilt viktigaste projekten för att säkerställa att centralorterna kan växa med rejäl volym.
Den 25 april håller Ale GK ett extra årsmöte med anledning av de inre stridigheter som omger klubben. Tänk tanken att hälften av medlemmarna vill närvara. Det betyder cirka 500 personer. Hur löser man det i tider av pandemi? Det känns utmanande såväl digitalt som analogt…