Förra årets skattesänkning i Ale med 50 öre beskrevs lite skämtsamt som att Svensson fick en rejäl kebabtallrik gratis i månaden. Om vi fortsätter på det spåret så får Svensson nästa år även en burk med sås. En mild variant. Mer blir det inte när kommunalskatten sänks med 5 öre, men signalvärdet är desto tydligare.
Det är klart att man kliar sig lite i huvudet efter att ha fått ta del av den politiska majoritetens budget för 2026. Den innehåller som väntat många satsningar i skolan och även omsorgen får en tydlig förstärkning för bibehålla kvaliteten. Det som ändå väcker huvudbry är det som står längst ner. En skattesänkning med 5 öre. Ales skattebetalare får dela på 4,7 miljoner. I den enskildes plånbok blir det knappt märkbart. Om skattesänkningen i fjol motsvarade en rejäl kebabtallrik i genomsnitt per skattebetalare så tillkommer såsburken nästa år…
Det är Alesamverkan så klart medvetna om, men värderar symbolvärdet högt. Det kan definitivt ha en betydelse när Ale kommun numera inte tillhör Göteborgsregionens kommuner med högst kommunalskatt. Det flyttar upp Ale på listan och kan öka attraktionskraften för nyetableringar, men framför allt för potentiella kommuninvånare. Det förutsätter så klart att skolan levererar elever som når kunskapsmålen, behörighet till fortsatta studier, ett föreningsliv som inte skriker efter nyinvesteringar, en omsorg där ingen känner sig ensam, ett företagsklimat där näringslivet brinner för utveckling och en sund befolkningstillväxt som bidrar till välfärden. Jag utgår från att Alesamverkan har checkat av detta. Om det ändå fanns kvar 4,7 miljoner kronor ska de självfallet betalas tillbaka till ”ägarna”. Om inte hade pengarna bättre fördelats till nämnder där behoven finns. En såsburk hade många av oss kunnat avstå.
När Alesamverkan presenterade sin budget för 2026 var det spännande att höra om satsningarna i skolan. Det har utan tvekan varit en viss press på den politiska ledningen och med nästan 23 miljoner i särskilda satsningar kommer förvaltningen att få nya möjligheter. Alesamverkan är dock tydlig med vad man vill ska ske. 10,4 miljoner är ett engångsbelopp för att testa tvålärarsystem i årskurs sju. Det har kommuner runt Stockholm gjort med bra resultat. Likaså finns det pengar avsatta för att fortsätta satsningen på skolfrukost i Ales samtliga högstadieskolor. Det förutsätter att höstens testpilot faller väl ut. Att de som saknar frukostrutinen hemma får en möjlighet att stilla hungern i skolan låter väldigt sunt.
Skattesänkningen med 5 öre 2026 blir den andra på två år. Alesamverkan skriver därmed in sig i historieboken, men det kommer garanterat att bli tidernas mest omskrivna och debatterade femöring. Tro mig.