https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Tigger om problem

År 2015 tog fullmäktige efter en lång debatt beslut om att utöka budgeten för det planerade ridhusbygget på Jennylund från 18 till 25 miljoner kronor. Tre år senare måste budgeten utökas på nytt, nu till 27,4 miljoner. Att slutnotan kommer att landa på närmare 47 miljoner är därför närmast skrattretande för beslutsfattarna i Ale kommunfullmäktige. Låt oss nu be en stilla bön för att detta är sista felräkningen för nu har det gått så långt att ingen, oavsett händelse, kommer ha råd att avbryta projektet.

Att Kommunstyrelsen inom kort kommer att ta beslut om en externt utförd ansvarsutredning i ärendet är en självklarhet. Frågorna är trots en grundlig genomgång för fullmäktiges ledamöter oändligt många fler än svaren.Vem visste vad och varför stoppades inte projektet innan kostnaderna galopperade iväg?

Aleborna ska känna sig trygga med hur den gemensamma kassan används. Skattemedel måste alltid kopplas ihop med ansvar och transparens. Det ska vara enkelt att se hur de används, på vilken grund och av vem besluten tas. Knappt något av detta existerar i projektet som kommer att kosta skattebetalarna minst 47 miljoner kronor. Det är oacceptabelt.

Ridhuset var budgeterat till 27,4 miljoner kronor totalt, inklusive projektering. När det blev känt att det krävdes en marksanering tillkom en kalkylerad kostnad om 4-6 miljoner kronor. Det är många miljoner och måste naturligtvis förankras hos ansvariga politiker. Det skedde aldrig. Istället gav någon klartecken att köra. När verkligheten kom ikapp projektet visade det sig att 4-6 miljoner blivit 10-12 miljoner för att klara nödvändig sanering. Ändå löpte arbetet vidare på skattebetalarnas bekostnad. Fortfarande fanns det inga formella beslut tagna om hur notan skulle betalas.

Till sist skenade kostnaderna på flera håll i projektet och Kommunstyrelsens ordförande, Mikael Berglund (M), underrättades. Först då blir det eld upphör och kommunfullmäktige kal.lades in för att ta ett beslut de helst önskat slippa – och borde ha sluppit om ärendet hanterats korrekt. Ingen av ledamöterna hade röstat JA till ett ridhus för 47 miljoner om de kunnat välja, men när 25 miljoner redan var ”förbrukade” såg situationen annorlunda ut.

Det är naturligtvis ett hån mot skattebetalarna och brist på ansvar när våra gemensamma resurser missbrukas på detta sätt. Vetskapen om att Jennylund är en före detta kommunal deponi och soptipp är vida känt. Att de 49 ledamöterna i Ale kommunfullmäktige skulle vara de enda som inte kände till detta är högst osannolikt. Mer sannolikt är det att de utgick från att nödvändigt saneringsarbete ingick i projektet för 27,4 miljoner, men just markarbete fanns av någon anledning inte med i budgeten.

För ansvariga tjänstemän var det heller ingen nyhet. Miljöenheten har varit tydlig i all korrespondens om att ”detta är ett vansinnesprojekt”. Att denna information aldrig nådde fram till de tunga beslutsfattarna är en gåta eller var beslutet om att bygga ett nytt ridhus viktigare?

Till sist. Att bygga ett ridhus, för barn och hästar, på en gammal deponi… Ärligt talat, snacka om att tigga om problem.

Läs också: ”Vansinnesprojekt” 

Mer från ledare

En eller två?

Debatten om en ny grundskola i Nol-Alafors har tagit fart…

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Nya möjligheter

Ett månadsskifte går ofta obemärkt förbi, men av kända skäl…

God jul & gott nytt!

Coronaviruset tvingade människor till social distansering, vilket var en sorg…

Senaste nytt

De delar ut gratis mat – varje vecka

Samtidigt som allt flera familjer fått det tuffare ekonomiskt och…

Trafikolycka i Älvängen

Det kraftiga snöfallet ledde till problem i trafiken, på flera…

Eleverna tävlar bort matsvinnet

Allt började med att kökspersonalen på Alafors Fria Skola, i…

Matsvinnet minskade men målet missades

Kommunens mål inför 2022 var att minska matsvinnet till en…

75-åring uppvaktad av näringslivet

Complettbyggen AB och Alekuriren AB överlämnade en gratifikation på 25…

Kritiserade LSS-boendet ska byggas

Det var i januari förra året som lokaltidningen rapporterade om…

Positiva vindar i Ale Padelclub

I slutet av augusti invigde Dream Padel sin första hall…

Alebyggen har växt i rekordfart

Alebyggen summerar ånyo ett händelserikt år. Under fjolåret färdigställdes Änggatan…

Repslagarmuseet laddar för Båtmässan

Nu på lördag, den 4 februari, invigs Båtmässan i Göteborg.…

Amira är svensk ungdomsmästare

Det är fredag kväll och inne i Fit4fight Gyms lokal…

En eller två?

Debatten om en ny grundskola i Nol-Alafors har tagit fart…

Verksamhet riskerar att läggas ner

Lokaltidningen träffar Inga-Britt Karlbom på Ale Seniorcentrum. Här finns även…

Döms för våldtäkt mot barn

Händelsen inträffade i januari förra året. En kille som vid…