Trevlig sommar!

Vi har fått lära oss många nya ord och begrepp under våren. Corona och social distansering kanske inte kommer ge oss särskilt många positiva minnen, men hemester tror jag kan bli ett nytt trendigt och bestående ord för svensken. Aldrig tidigare har jag hört så många med stolthet berätta om upplevelser och utflykter i närområdet. Det finns tveklöst mycket att se bara runt knuten. Det var inte så länge sen jag själv upptäckte det fantastiska djurlivet i Hålandas Livered. Att det fanns hjort visst och vildsvin visste jag, men att de var så tillgängliga att man med fulla garantier kunde ta sig dit och fånga dem på bild var för mig okänt. Jag blev så fascinerad att jag åkte dit tre gånger samma vecka. Det var underbart att åka på lokal safari och jag rekommenderar det varmt. Att sedan följa vägen bort mot Koberg skänker nya upplevelser och med lite tur får ni även se djurens konung på nära håll.

I årets sommarbilaga har Ale kommun sammanställt det mesta som finns att ta del av för den som hemestrar lokalt. Ta er tid att läsa igenom dessa sidor. Jag lovar att ni kommer att upptäcka destinationer och aktiviteter ni inte hade en aning om.

För den som väljer att vandra i sommar måste jag bara få rekommendera två suveräna sommarprogram som Sveriges radio sänt i år. Skådespelaren Hedda Stiernstedt, fotomodellen Emma Örtlund och artisten Linda ”Miss Li” Karlsson trollbinder och berör lyssnaren med sina livsberättelser. Heddas historia är oväntad för den som inte känner till hennes bakgrund och med en storslagen berättarröst flyger tiden iväg. Linda som efter tuffa år i artistvärlden får beskedet av läkaren att ”inget kommer någonsin bli sig likt igen” vänder upp och ner på hela läkarvetenskapen när hon genom att förändra kosten blir av med sitt medicinberoende och dessutom all smärta. Hon slutade äta kött är den korta beskrivningen av framgångsreceptet. Emma är tjejen som föds med en funktionsvariation och som drömmer om att bli fotomodell och skådespelare. Att hon lyckas är en blygsam beskrivning. Hon förverkligar hela sin dröm i Glada Hudik-teatern drar till New York. Emma berättar också vilken otrolig utveckling hela samhället har genomgått i synen på personer med funktionsvariation. Idag är de en resurs i samhället och bidrar på många olika sätt. Tidigare gömdes de undan och föräldrar bads nästan att glömma bort dem. Personligen önskar jag ofta att den livsglädje som Emma och hennes jämlika utstrålar var smittsam, men bara att lyssna till hennes sommarprogram skänker åtminstone mycket värme för stunden. Vi har mycket att lära av dessa människor.

Familjen Pedersen från Lödöse som lämnade Älvängens båthamn med sin segelbåt för snart ett år sedan avlämnar en lägesrapport från Portugal i veckans tidning. Deras äventyr fascinerar också. Bara modet att ge sig iväg med tre småbarn, ut på öppet hav, på en begränsad yta och utan en klar destination – ja, man blir både imponerad och skräckslagen. Kanske lite avundsjuk också…

Mer från ledare

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Nu krävs mod

Det tomma Netto-huset är ett av de vanligaste samtalsämnena i…

Senaste nytt

Blekt Skepplanda förlorade borta mot Vara

Skepplanda BTK blandar och ger i fyran. Trots nederlaget i…

Företagare i Ale prisades i Furulundsparken

Årets Näringslivsgala i Ale hade bytt skepnad och namn till…

Återväxten utmanar hembygdsföreningarna

På en bänk, i solskenet vid Hembygdsmuseet i Prästalund sitter…

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…