Trevliga rekord

Ledare vecka 35 2014

Först, veckans tidning är rekordtjock. 56 sidor har vi bara gjort vid ett antal tillfällen tidigare. Denna gång beror det på att den lokala valrörelsen närmar sig kokpunkten. Vi är tacksamma för att få förtroendet att bära ut partiernas slagord och löften. Jag tror dessutom att det är bra för läsarna att ha ett forum där de hittar information från samtliga partier och kan följa den politiska debatten. Det leder förhoppningsvis till intressanta diskussioner hemma runt köksborden. För mig personligen är det den femte valrörelsen som jag fått följa från nära håll. Till skillnad från tidigare år känns den här än så länge ganska avslagen. Tystnad tycks vara en strategi. Det nya partiet tilltalas inte ens vid namn. Vad det är för taktik och vad den ska leda till ställer jag mig frågande till? I händelse av en framgång för Framtid i Ale kan det visa sig förödande att ha byggt murar till partiet som manat till dialog och samverkan.

Ale har ett stort gemensamt bekymmer och det är de uteblivna resultaten i skolan – och just skolan är man politiskt överens om att inte debattera. Skolan är för viktig för att bråka om, men visst blir det konstigt i en valrörelse när det ämne som engagerar flest knappt ens diskuteras. Överenskommelsen kring skolan lär innehålla mer än att den inte ska debatteras mellan Allianspartierna och de rödgröna, men det är nog dags att låta fler få veta. Det är trots allt en helt avgörande fråga och valet är nu bara tre veckor borta.

Veckans mest glädjande besked kommer från Surte. Green Village, F O Peterson & Söners gröna bostadsbygge. Det är ett på många sätt helt unikt projekt. Hela processen från idé till färdig lägenhet följer Boverkets högsta krav på miljöcertifiering. Det finns det fler exploateringar som har lyckats med, men i Surte har byggherren gått ett steg längre. Även byggelen är grön och när de boende flyttar in medföljer ett eget elcertifikat, ”delägarskap” i ett vindkraftverk i Värmland som via Ale El levererar elen. Materialvalen är noga utvalda och all utrustning i lägenheterna är de energisnålaste. Fordon som används går på miljödiesel och personalen är miljöutbildad. Med tanke på alla dessa krav som projekt Green Village har bestämt sig för att leva upp till – och nu också gör – känns det fantastiskt kul att all finansiering äntligen är löst. 70% av lägenheterna är sålda och byggkreditivet är beviljat fullt ut. Det är ett närmast sagolikt bostadsområde med utsikt över Göta älv som färdigställs och det känns verkligen att husen är placerade som gäster i en oas. Byggnationen med 118 nya bostäder blir också ett bra tillskott till samhället Surte. Handel, service och skolor behöver nya invånare för att fortsätta utvecklas. Att Green Village har lyckats sälja merparten av lägenheterna skickar också en positiv signal till andra projekt i Surte, som med pendeltåget har Göteborg inom tio minuters räckhåll. Olle Skoglunds planer på student- och ungdomslägenheter i centrala Surte ligger helt rätt i tiden. Nu gäller bara att gå från ord till handling.

Mer från ledare

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Nya möjligheter

Ett månadsskifte går ofta obemärkt förbi, men av kända skäl…

God jul & gott nytt!

Coronaviruset tvingade människor till social distansering, vilket var en sorg…

Visionen blev verklighet

BanaVäg i Väst kallades projektet som prövade tålamodet hos alla…

Senaste nytt

Inga planer på en ny simhall

Det anrika badhuset i Lila Edet invigdes redan 1935 men…

Extra ljus på brott i nära relation

Lokaltidningen träffar Daniel Norlander och Jessica Ask, kommunpolis i Ale,…

Evenemang för motorburen ungdom

Lördagen den 4 februari bjuds allmänheten in till parkeringsplatsen utanför…

P-vakter som skapar trygghet

Ipatrol är det lokala bevakningsföretaget med ronderande bilar nattetid i…

Lista: Vanligaste brotten i Ale

Under 2022 minskade polisanmälningarna i Sverige med två procent, jämfört…

Allvarligt skadeläge efter olyckan

Det var vid 19.20-tiden under lördagskvällen i närheten av Skepplanda,…

Laddinfrastrukturplan antagen i Lilla Edet

– Det känns fantastiskt att den laddinfrastrukturplan Centerpartiet drivit på…

Frukostmöte arrangeras hos Dreampadel

Det pratas om en padeldöd i Sverige. Den senaste tiden…

Lödöses varvshistoria dokumenterad

Filmskaparen Anders Lundin, som driver Bohusföretaget Lightray, dokumenterar en tid…

Hjärtums fotbollshjärta har stannat

Det var i juni som lokaltidningen besökte natursköna Billerödsvallen då…

Här läser eleverna som aldrig förr

”Den stora läsutmaningen” av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur och Kultur…

Nock varslar anställda

Det har varit tätt med rapporteringen från Nock Massiva Trähus…

Friades från taxirån – vill ha ersättning

Mannen, som är i 25-årsåldern, stod åtalad misstänkt för att…