Trevliga rekord

Ledare vecka 35 2014

Först, veckans tidning är rekordtjock. 56 sidor har vi bara gjort vid ett antal tillfällen tidigare. Denna gång beror det på att den lokala valrörelsen närmar sig kokpunkten. Vi är tacksamma för att få förtroendet att bära ut partiernas slagord och löften. Jag tror dessutom att det är bra för läsarna att ha ett forum där de hittar information från samtliga partier och kan följa den politiska debatten. Det leder förhoppningsvis till intressanta diskussioner hemma runt köksborden. För mig personligen är det den femte valrörelsen som jag fått följa från nära håll. Till skillnad från tidigare år känns den här än så länge ganska avslagen. Tystnad tycks vara en strategi. Det nya partiet tilltalas inte ens vid namn. Vad det är för taktik och vad den ska leda till ställer jag mig frågande till? I händelse av en framgång för Framtid i Ale kan det visa sig förödande att ha byggt murar till partiet som manat till dialog och samverkan.

Ale har ett stort gemensamt bekymmer och det är de uteblivna resultaten i skolan – och just skolan är man politiskt överens om att inte debattera. Skolan är för viktig för att bråka om, men visst blir det konstigt i en valrörelse när det ämne som engagerar flest knappt ens diskuteras. Överenskommelsen kring skolan lär innehålla mer än att den inte ska debatteras mellan Allianspartierna och de rödgröna, men det är nog dags att låta fler få veta. Det är trots allt en helt avgörande fråga och valet är nu bara tre veckor borta.

Veckans mest glädjande besked kommer från Surte. Green Village, F O Peterson & Söners gröna bostadsbygge. Det är ett på många sätt helt unikt projekt. Hela processen från idé till färdig lägenhet följer Boverkets högsta krav på miljöcertifiering. Det finns det fler exploateringar som har lyckats med, men i Surte har byggherren gått ett steg längre. Även byggelen är grön och när de boende flyttar in medföljer ett eget elcertifikat, ”delägarskap” i ett vindkraftverk i Värmland som via Ale El levererar elen. Materialvalen är noga utvalda och all utrustning i lägenheterna är de energisnålaste. Fordon som används går på miljödiesel och personalen är miljöutbildad. Med tanke på alla dessa krav som projekt Green Village har bestämt sig för att leva upp till – och nu också gör – känns det fantastiskt kul att all finansiering äntligen är löst. 70% av lägenheterna är sålda och byggkreditivet är beviljat fullt ut. Det är ett närmast sagolikt bostadsområde med utsikt över Göta älv som färdigställs och det känns verkligen att husen är placerade som gäster i en oas. Byggnationen med 118 nya bostäder blir också ett bra tillskott till samhället Surte. Handel, service och skolor behöver nya invånare för att fortsätta utvecklas. Att Green Village har lyckats sälja merparten av lägenheterna skickar också en positiv signal till andra projekt i Surte, som med pendeltåget har Göteborg inom tio minuters räckhåll. Olle Skoglunds planer på student- och ungdomslägenheter i centrala Surte ligger helt rätt i tiden. Nu gäller bara att gå från ord till handling.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Discgolffest i Uspastorp

Ale Disc Golf Center stod som värd för Amatör-SM i…

Ale Disc Golf Center får leaderstöd

Genom det beviljade projektet kommer Ale Disc Golf Center att…

Aleborna tycker till om tryggheten

På tisdagseftermiddagen befann sig en delegation från lokalpolisområde Kungälv/Ale och…