Två är starkare än ett

Ledare vecka 34 2014

Valrörelsen är som ni märker i veckans tidning i full gång. Jobbigt frågar en del. Underhållande svarar jag. Än så länge förs debatten på en hyfsat saklig nivå, även om jag också kan reta mig på alla upprepningar av gammal skåpmat. Var finns de nya kreativa idéerna? Politik och svensk valrörelse är kanske något av det mest konservativa vi har. Det är dags att förnya och inse att vi inte behöver gruppera oss eller gömma oss bakom en partibok eller en symbol. Det kan ju omöjligt vara som så att allt det andra laget säger är helt fel? Det kanske till och med finns en hel del som är bra och vad skulle hända om vi kokade ihop de bästa idéerna från respektive planhalva – troligtvis skulle vi få en mycket intressant politik! Det finns en enorm styrka i enighet och samsyn. Jag gladdes enormt åt att möta två strålande glada kommunalråd idag (läs måndag). De var närmast lyriska över att den efterlängtade slingbussen i Älvängen som ska köra pendlare från Maden och Olof Persgården till resecentrum äntligen börjat rulla. Än så länge är Västtrafik sparsamt delaktiga, men med den totala enighet som Ale kommun visar i denna fråga lär det inte dröja länge förrän slingbussarna ingår i Västtrafiks ordinarie tidtabell.

Det finns ett annat gott exempel som är på samma spår. Västtrafik ansåg plötsligt, precis innan dubbelspåret var klart, att det kanske inte fanns plats för Alependeln på Göteborgs central. Kvartstrafik var definitivt inte att tänka på. Kommunalråden tog varandra i hand och kavlade upp ärmarna. Idag har vi snudd på regionens bästa kollektivtrafik och från två av orterna, Bohus och Älvängen går det sex tåg i timmen under rusningstid. Det är med detta som bakgrund som jag tycker det är häftigt att alltid försöka komma överens. Det finns en helt annan styrka och trovärdighet då. Jag hoppas Ale försöker jobba ännu mer på det spåret i framtiden. Två kommunalråd är starkare än ett om de drar åt samma håll.

En slingbuss från de områden som inte har pendelstationen inom räckhåll tycker jag är ett strålande initiativ. Det är så vi kan få ännu fler att ställa bilen och istället utnyttja kollektivtrafiken, vilket är både miljövänligt och bekvämt. Jag är övertygad om att utvärderingen i Älvängen kommer ligga till grund för fler slingbussar framledes. Inte minst när Nödinge södra ska bebyggas, liksom Green Village i Surte. Härifrån är avstånden till pendeln för stora för att kollektivtrafiken ska kännas attraktiv.

Ett annat skäl är ju bristen på pendelparkeringar. Det talas om parkeringshus, men går det att undvika dessa mindre snygga betongfundament ska vi självklart göra det. Ett sätt är ju att satsa på slingbussar så att fler slipper ta bilen till pendeln. Ska vi resa kollektivt så ska vi!

Mer från ledare

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Höst i förändring

Vi lever i en föränderlig värld. Bilen är ett bra…

Senaste nytt

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…

Försökte stoppa rullande bil – fastnade själv i hjulhuset

Räddningstjänsten fick loss kvinnan som fastnat i hjulhuset på en…

Glädje när tomten kom till torget

Lördagen före första advent gjorde sig julen påmind. Tomten kom…

Brandstationerna håller öppet hus

Det har blivit till en tradition med öppet hus på…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Politisk veteran som svingar klubban

Lars Ivarsbo har varit engagerad politiker i Lilla Edets kommun…

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Starkt resultat för Lilla Edets kommun

Sammantaget går nämndverksamheterna ihop, men det finns ändå avvikelser jämfört…

Höjd VA-taxa i Ale kommun

VA-taxan i Ale kommun höjs med 16 procent för alla…

Ovisst ekonomiskt läge

Ale kommun har som regel att budgetera för ett överskott…

Kraftig brand i ladugård

Under natten till torsdag, strax efter klockan 02.30, larmades polis…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

Nu julpyntas Ale kommun

På söndag är det första advent och i veckan kommer…