Två goda råd

Ledare Alekuriren v14 2011. Klicka på rubriken för att läsa!

Tänkte denna veckan bjuda på två goda råd, eller tips om ni så vill. Har ni någon gång funderat på att ta er till Pelarteatern i Ahlafors fabriker, men fortfarande inte gjort det? Gör det nu. Ett bättre tillfälle får ni leta efter. Just nu ger Nol-Alafors kulturförening sin version av världens mest spelade pjäs, Råttfällan, av Agatha Christie. Söndagens föreställning som jag själv såg var rent utsagt förbluffande bra. Inte för en sekund slås man av tanken att detta är ett gäng amatörer, unga sådana, ideellt hårt arbetande dessutom. Uppsättningen är magnifik in i minsta detalj, in till det minsta gråa håret på den ack så charmige men bitska Mrs Boyle. För tre veckor sedan besökte jag gänget som då repeterade för fullt. Ingenting var klart, allt var att beteckna som en mindre byggröra – förvandlingen var total i söndags. Varje replik satt som den skulle, allt var som om de mest professionella inom teater hade varit med. Det var helproffsigt och underhållningen var trollbindande. Tyvärr var vi väldigt få som lät oss trollbindas och det var min söndags största sorg. Detta härliga gäng är värd en stor publik. De är suveräna, gott folk. Ta er till Pelarteatern och njut av ungdomlig entusiasm – briljant briljans – om jag får säga det själv. Ni hittar gruppens speldagar på (www.pelarteatern.com). Usch och fy, så får man inte göra egentligen. Det räknas som reklam och ska beskattas… Jag är beredd att ta mitt straff, bara Pelarteatern får vad den förtjänar, en stor publik.

Tips nummer två. Läs insändaren om Krossa idealet på sidan 16. Det är en tidigare elev i Ale gymnasium som har författat några kloka och mycket tänkvärda rader, inte om Ale gymnasium, utan om livet vi alla lever. Insändaren publicerades i Göteborgs-Posten tisdag 30 mars. Jag tyckte den var så suveränt välformulerad att vi bad om lov att få trycka den även i Alekuriren, särskilt roligt eftersom signaturen har en bakgrund här. Andemeningen är så viktig – vi duger som vi är. Jakten efter idealet måste ta slut, men jag är rädd att det måste eskalera först och det har nog inte skett än. Jag tror inte signaturen till den bästa insändare jag läst på länge har några onda tankar om de som tränar flitigt på gymmen, bara de gör det för sin egen skull, inte för att efterlikna ett ideal som någon annan målat upp.

Var på en föreläsning med Pär Johansson, mannen bakom Hudiksvalls glada teater med funktionshindrade. Det var ta mig….snudd på lika bra som veckans insändare om att krossa idealet. Han har fått personer som inte kunnat tala innan att spela teater och sjunga på Broadways stora scen. Hur? Genom att lyssna, kommunicera med dem och fylla dem med självförtroende. Det är en viss skillnad på det och kommentarer som ”det klarar du aldrig, det är inget för dig med down syndrom”.

Mer från ledare

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Höst i förändring

Vi lever i en föränderlig värld. Bilen är ett bra…

Senaste nytt

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…

Försökte stoppa rullande bil – fastnade själv i hjulhuset

Räddningstjänsten fick loss kvinnan som fastnat i hjulhuset på en…

Glädje när tomten kom till torget

Lördagen före första advent gjorde sig julen påmind. Tomten kom…

Brandstationerna håller öppet hus

Det har blivit till en tradition med öppet hus på…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Politisk veteran som svingar klubban

Lars Ivarsbo har varit engagerad politiker i Lilla Edets kommun…

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Starkt resultat för Lilla Edets kommun

Sammantaget går nämndverksamheterna ihop, men det finns ändå avvikelser jämfört…

Höjd VA-taxa i Ale kommun

VA-taxan i Ale kommun höjs med 16 procent för alla…

Ovisst ekonomiskt läge

Ale kommun har som regel att budgetera för ett överskott…

Kraftig brand i ladugård

Under natten till torsdag, strax efter klockan 02.30, larmades polis…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

Nu julpyntas Ale kommun

På söndag är det första advent och i veckan kommer…