Tystnad som oroar

Ledare vecka 24 2014

En skottlossning med värsta tänkbara konsekvens. Ett tveksamt informationsflöde hos polisen medförde istället för klarhet en ännu större oro. En vecka efter polisens dödsskjutning i centrala Alafors vet vi egentligen inte mer än det som vittnen direkt efter skotten berättat. Idyllen Alafors sköts i spillror natten till tisdagen. Frågorna hopar sig både kring vad som hände före det att polisen kom till platsen och händelseutvecklingen därefter. Polisen ska ha larmats om skottlossning, väl på plats attackeras de av två män med yxa och baseballträ. Vart tog skjutvapnet vägen? På vilket sätt kände sig polisen trängd på den öppna gatan i Alafors? Överraskades de bakifrån? Kastades yxan mot dem?

I dramatiken fattar en av polismännen beslutet att skjuta verkanseld, det vill säga ta sikte för att avvärja hotet. Var det för att döda eller träffade kulan olyckligt? Var det motiverat att skjuta skarpt mot den övre delen av kroppen istället för som skolan lär att ta sikte på ben och armar? Hur många skott avlossades, hur många träffade?

Obekräftade uppgifter gör gällande att gärningsmännen skule varit ”höga som hus”, vilket betyder kraftigt narkotikapåverkade. Stämmer den uppgiften?

Vi har under hela veckan försökt få klarhet i omständigheterna kring vad som hände på Skyttelvägen i Alafors natten till tisdag. Här sitter vi nu med frågorna i blocket – dessvärre helt obesvarade. Frågorna blir istället fler för varje dag som går. Polisen hänvisar till att tystnaden beror på att förundersökning fortfarande pågår och kommer så att göra ett par veckor. Det är enligt mig inget bra svar. De borde redan samma dag kunna lämna en kompletterande bild av vad som hände. Poliserna på plats har väl noterat någonting och har de inte drabbats av omedelbar minnesförlust borde en turbulent situation som denna var tämligen enkel att återge. Varför denna tystnad? På vilket sätt kan utredningen påverkas negativt av att poliserna berättar vad som hände när de kom till platsen?

Genom att inte säga någonting ökar åtminstone mitt misstroende kring om allt som skedde var motiverat. Det finns skäl att tvivla, tyvärr. Polisens första rapport från händelsen var att en man var allvarligt skottskadad och förd med ambulanshelikopter. Det var inte sant. Vårt huvudvittne stod 20 meter ifrån händelserna och såg hur polisen täckte över den döda kroppen. Där fanns ingen som var skottskadad. 41-åringen avled direkt på plats.

Kvar fanns bara en sönderskjuten idyll som fortfarande väntar på polisens berättelse om vad som egentligen hände i Alafors.

Mer från ledare

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Senaste nytt

Per är återfunnen vid liv

Han försvann under natten till måndag, 5 juni, i Skönningared…

Elin satsar på motocross

Elin Hansson satt för första gången på en crosscykel i…

Respass ur Svenska cupen

Ahlafors IF är utslaget ur Svenska cupen och drömmarna om…

Skepplanda BTK firar 75 år

Den stora jubileumsdagen närmar sig med stormsteg. När Skepplanda BTK…

Missing People om letandet efter Per

Han heter Per och är 62 år gammal. Senast någon…

Vd:n lämnar Edethus

Sanny Mattelin har varit vd på Edethus sedan den 1…

Rudin bakom sen SBTK-seger

På torsdagskvällen var Skepplanda BTK på jakt efter sin andra…

Här är risken större för viltolyckor

Förra året hanterades 65 624 viltolyckor i Sverige. I mer…

Rullatorrace som gjorde succé

Det blev inte bara ett utan tre rullstolsrace på lika…

De ska starta gåfotboll i Surte

Ann-Britt Mårtensson och Anneli Larsson har en lång historia inom…

Orimliga sparkrav på regionens sjukhus

Den senaste tidens rubriker och även en ledare i lokaltidningen…

Lastbil började brinna på E45

SURTE. Strax efter klockan 17 på onsdagen började en lastbil…

Kvinna döms till fängelse

Det var i februari förra året som en kvinna i…