Unik möjlighet

Ledare vecka 20 2015

En unik möjlighet till en unik utbildning. Jag skriver dessa rader till er föräldrar med barn i framför allt de övre tonåren. I veckans tidning annonserar Ale kommun efter intresserade deltagare till utbildningen YEE – en kursvecka som alla tidigare medverkande ungdomar har hyllat som det mest lärorika de varit med om. Det är ingen tillfällighet.

Jag har haft möjlighet att följa utbildningen på nära håll från starten 2001 och ser det varje år som ett privilegium att få gästa kursplatsen under en dag. Vad gör då denna utbildning så unik? Framför allt så är konceptet och pedagogiken bakom väl utvecklad efter 15 år, men det handlar lika mycket om att fokus är på processen och inte på resultatet. Det går inte ut på att lära sig en formel, rabbla några glosor eller memorera en tidsaxel med kungar. Målet är att genom olika övningar stärka individernas självförtroende och förmåga att tänka nytt samt att se möjligheter istället för hinder. Det är fascinerande att varje år se den individuella utvecklingen, att se ungdomar från åtta olika länder som aldrig tidigare har träffats. En vecka senare presenterar de en affärsidé med tillhörande affärsplan. Det borde vara rusning efter dessa fåtal utbildningsplatser, men när vi inte längre har ett eget gymnasium att sprida informationen via har det blivit svårare att nå fram till målgruppen. Så hjälp till att knuffa några kreativa ungdomar till en utbildning de sent kommer att glömma.

Ale kommuns informationsmöte om vikingagården  riskerade att bli en konfrontation av sällan skådat slag. Över 700 personer hade anmält intresse att närvara, men blott 65 dök upp. Istället för tumult och gränslös pajkastning skiljdes parterna åt i samförstånd. Inte riktigt, men nästan. Det ska inledas samtal mellan Ale Byalag och politikerna i Kultur- och fritidnsnämnden. Det är en förutsättningslös dialog. Ale kommun har varit tydliga med att de inte tänker driva gården vidare i nuvarande regi och just därför kunde kommunfullmäktige skriva ner gården till noll. Kommunen har inga egna planer på en fortsatt verksamhet, men vad som kan ske i samarbete med föreningslivet är en helt annan sak. Låt oss hoppas på fruktbara och givande diskussioner. Det finns goda förutsättningar för det, eftersom vikingagården ligger där den ligger oavsett vad politiken tycker och tänker. Att flytta den lär inte vara aktuellt…

De som dock kommer att komma i kläm är personalen. Det är ofrånkomligt att det nu kommer att bli så och det är klart att få informationen om en eventuell nedläggning via media är inget beslutsfattarna ska ha beröm för.

Vill också passa på att tacka alla er som i helgen eller i början av denna vecka fått ett samtal från Skop som nu genomför en läsarundersökning på vårt uppdrag. Vi vill ha svar på om ni läser lokaltidningen, vad ni läser och på vilket sätt. Resultatet ska vi använda för att utveckla verkamheten i rätt riktning.

 

 

Mer från ledare

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Senaste nytt

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…