Uppmärksammad ostindiefarare

Skepplanda, denna lilla ort med knappa 2000 invånare har ändå visat sig vara en av Ale kommuns största talangfabriker. På idrottssidan hittar vi bollgenier som ex-ängeln Peter ”Erra” Eriksson och handbollsgeneralen, mångårige lagkapten i det svenska herrlandslaget, Stefan Lövgren. ”Erra” har ju sedan länge valt att avsluta karriären i Ale och citeras numera ofta som huvudtränare i Älvängens IK. Stefan Lövgren däremot är fortfarande navet i den svenska landslagshandbollen. Det är som verkställande direktör för landslagsbolaget som lokaltidningen får ett samtal med honom och det är ett glatt konstaterande att han inte glömt sina rötter. En annan man som också är i ropet, men på kultursidan, är den hyllade skådespelaren Adam Lundgren. Även han har sitt ursprung i Skepplanda. Ni möter honom i årets stora sommarintervju.

På tal om historiska ursprung. Det var en mäktig känsla när Ostindiefararen Götheborg i slutet av juni på sin färd mot Vänern passerade Bohus fästning och inte minst Repslagarmuseet i Älvängen, där allt tågvirke till båten är slaget. Stolta repslagare och många andra också för den delen vinkade till Ostinidefararen som sköt salut. Bilden här på sidan är numera Alekurirens mest ”klickade” bild på hemsidan. Det säger en del om intresset och den fascination som historien skänker oss. När skeppet nådde Ströms sluss i Lilla Edet fanns ett par tusen nyfikna ögon på plats.

Likt tidigare år innehåller också årets sommarbilaga intervjuer med Ales och Lilla Edets politiska makthavare. Alla brottas de med en kärv ekonomi som kräver prioriteringar, men de kan också glädja sig åt en och samma sak – tillväxten! Båda kommunerna ser hur befolkningen ökar och en ökad inflyttning medför på sikt ett förbättrat skatteunderlag. Fram till dess gäller det att fatta genomtänkta beslut som ger samhällets yngsta medborgare en bra start i livet, samtidigt som de som lagt grunden för välfärden inte får falla i glömska.

I Ale har skolresultaten vänt och verksamheten andas optimism. Politiken kan konstatera att överenskommelsen om en bred samsyn när det gäller skolan fick önskvärd effekt. I Lilla Edet har man inte kommit riktigt lika långt. Där står parterna, politiskt sett, långt ifrån varandra. Ena sidan vill lägga ner byskolorna och centralisera resurserna, den andra tvärtom. Den politiska kampen lär fortsätta under hösten. Om det sker på bekostnad av resultaten i skolan är det bara att beklaga för då lär det bli en dyr nota att betala för även i framtiden.

Fortsatt trevlig sommar!

Mer från ledare

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Nu krävs mod

Det tomma Netto-huset är ett av de vanligaste samtalsämnena i…

Senaste nytt

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…

Slussplanerna i Lilla Edet tar form

Att den nya slussen i Lilla Edet ska byggas på…

Skolinspektionen ställer krav på Kronaskolan

Detta framgår i ett beslut från myndigheten efter att ha…

Hästar skrämdes på flykt – bara Malle kom hem

Malle och Molly var oskiljaktiga i både hagen och stallet…