Utanförskapet hotar

Ledare vecka 13 2015

Skotten på Vårväderstorget gick ingen obemärkt förbi. Oskyldiga föll offer för effekterna av ett utanförskap som vårt eget samhälle har skapat – och fortsätter förstärka. Det påstås att vi gör mycket för att förhindra den destruktiva utvecklingen, men det är helt uppenbart att vi inte gör tillräckligt. Därför är det viktigt att ta till sig orden ”det kunde varit du” på allvar. Vi måste tyvärr alltid tänka på vad vi gör och var vi befinner oss. En simpel riskanalys. Det är så verkligeheten ser ut, åtminstone just nu.

Att vända utvecklingen kommer att ta tid. Åsikterna om varför brotten ökar och det grova våldet eskalerar är många. För att få effekt måste vi först komma överens om orsakerna för att sedan kunna formulera de rätta åtgärderna.

Det finns inget enskilt svar, men ett ord beskriver skälen bättre än något annat – utanförskap. Får du inte vara med på den goda sidan där man pratar jobb och delar fritidsintressen hamnar du lätt på fel sida.

Sverige vill också vara ett föregångsland i integrationspolitiken, men resultatet är snarare att vi kandiderar till guldmedaljen i segregation. Det är bara att erkänna att våra öppna hjärtan och humana invandringspolitik är ett spel för galleriet. Vad har vi att erbjuda? Utanförskap i ett segregerat samhälle. Det håller inte. Vi måste vara ärliga och konstatera att det krävs helt nya tag och vi måste inte uppfinna hjulet själva. Det finns länder som är bättre än Sverige på integration. Hur jobbar de? Vilka kvoter jobbar de efter i sitt mottagande? Vad är rimligt för ett land att klara av? Det är inget mästerskap i att ta emot flest – det handlar om att hjälpa så många som möjligt. Idag är det ingen hjälp att placera en flyktingfamilj på Hisingen med risk att förlora livet vid ett besök i sportbaren.

Jag blir dessutom djupt bekymrad när vi inte heller klarar av att ta vara på våra nya medborgare med en akademisk bakgrund. Välutbildade läkare som erbjuder sina tjänster får inte ens chansen att göra praktik. Vad är det för integration? Vården skriker efter kompetens, men istället för att värna den bygger vi murar och förstärker utanförskapet. Sverige vill gott, men sanningen är att vår integrationsstrategi har misslyckats och konsekvenserna av det har vi bara sett början på. Det krävs rejäla omtag för att få skutan att segla i rätt riktning. Vi måste pausa bandet, erkänna våra misstag och lära av dem. Utanförskapet handlar inte bara om nyanlända, utan lika mycket om långtidsarbetslösa och ungdomar som har svårt att hitta sitt första jobb. I Ale gör kommunen ett försök att locka med även det privata näringslivet i jakten på sommarjobb. Det är beundransvärt. Jag hoppas vi är många som ansluter och låter åtminstone en eller ett par ungdomar få en arbetslivserfarenhet i sommar. En positiv upplevelse kan ge framtidstro och motivation att satsa på studier – kan fler se möjligheter i segregationens högborg kommer det snabbt att bidra till ett förbättrat samhälle.

Mer från ledare

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Nya möjligheter

Ett månadsskifte går ofta obemärkt förbi, men av kända skäl…

God jul & gott nytt!

Coronaviruset tvingade människor till social distansering, vilket var en sorg…

Visionen blev verklighet

BanaVäg i Väst kallades projektet som prövade tålamodet hos alla…

Senaste nytt

Lista: Vanligaste brotten i Ale

Under 2022 minskade polisanmälningarna i Sverige med två procent, jämfört…

Allvarligt skadeläge efter olyckan

Det var vid 19.20-tiden under lördagskvällen i närheten av Skepplanda,…

Laddinfrastrukturplan antagen i Lilla Edet

– Det känns fantastiskt att den laddinfrastrukturplan Centerpartiet drivit på…

Frukostmöte arrangeras hos Dreampadel

Det pratas om en padeldöd i Sverige. Den senaste tiden…

Lödöses varvshistoria dokumenterad

Filmskaparen Anders Lundin, som driver Bohusföretaget Lightray, dokumenterar en tid…

Hjärtums fotbollshjärta har stannat

Det var i juni som lokaltidningen besökte natursköna Billerödsvallen då…

Här läser eleverna som aldrig förr

”Den stora läsutmaningen” av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur och Kultur…

Nock varslar anställda

Det har varit tätt med rapporteringen från Nock Massiva Trähus…

Friades från taxirån – vill ha ersättning

Mannen, som är i 25-årsåldern, stod åtalad misstänkt för att…

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Gigantisk björn i Surte

Mohannad kom till Sverige från Syriens huvudstad Damaskus, men redan…

Planen: Då kan Alebacken öppna

Förra säsongen öppnade Alebacken för allmänheten i början av december.…

Nytt medborgarlöfte undertecknat

På fredagseftermiddagen samlades kommunledningen och representanter från polisen för att…