Utanförskapet hotar

Ledare vecka 13 2015

Skotten på Vårväderstorget gick ingen obemärkt förbi. Oskyldiga föll offer för effekterna av ett utanförskap som vårt eget samhälle har skapat – och fortsätter förstärka. Det påstås att vi gör mycket för att förhindra den destruktiva utvecklingen, men det är helt uppenbart att vi inte gör tillräckligt. Därför är det viktigt att ta till sig orden ”det kunde varit du” på allvar. Vi måste tyvärr alltid tänka på vad vi gör och var vi befinner oss. En simpel riskanalys. Det är så verkligeheten ser ut, åtminstone just nu.

Att vända utvecklingen kommer att ta tid. Åsikterna om varför brotten ökar och det grova våldet eskalerar är många. För att få effekt måste vi först komma överens om orsakerna för att sedan kunna formulera de rätta åtgärderna.

Det finns inget enskilt svar, men ett ord beskriver skälen bättre än något annat – utanförskap. Får du inte vara med på den goda sidan där man pratar jobb och delar fritidsintressen hamnar du lätt på fel sida.

Sverige vill också vara ett föregångsland i integrationspolitiken, men resultatet är snarare att vi kandiderar till guldmedaljen i segregation. Det är bara att erkänna att våra öppna hjärtan och humana invandringspolitik är ett spel för galleriet. Vad har vi att erbjuda? Utanförskap i ett segregerat samhälle. Det håller inte. Vi måste vara ärliga och konstatera att det krävs helt nya tag och vi måste inte uppfinna hjulet själva. Det finns länder som är bättre än Sverige på integration. Hur jobbar de? Vilka kvoter jobbar de efter i sitt mottagande? Vad är rimligt för ett land att klara av? Det är inget mästerskap i att ta emot flest – det handlar om att hjälpa så många som möjligt. Idag är det ingen hjälp att placera en flyktingfamilj på Hisingen med risk att förlora livet vid ett besök i sportbaren.

Jag blir dessutom djupt bekymrad när vi inte heller klarar av att ta vara på våra nya medborgare med en akademisk bakgrund. Välutbildade läkare som erbjuder sina tjänster får inte ens chansen att göra praktik. Vad är det för integration? Vården skriker efter kompetens, men istället för att värna den bygger vi murar och förstärker utanförskapet. Sverige vill gott, men sanningen är att vår integrationsstrategi har misslyckats och konsekvenserna av det har vi bara sett början på. Det krävs rejäla omtag för att få skutan att segla i rätt riktning. Vi måste pausa bandet, erkänna våra misstag och lära av dem. Utanförskapet handlar inte bara om nyanlända, utan lika mycket om långtidsarbetslösa och ungdomar som har svårt att hitta sitt första jobb. I Ale gör kommunen ett försök att locka med även det privata näringslivet i jakten på sommarjobb. Det är beundransvärt. Jag hoppas vi är många som ansluter och låter åtminstone en eller ett par ungdomar få en arbetslivserfarenhet i sommar. En positiv upplevelse kan ge framtidstro och motivation att satsa på studier – kan fler se möjligheter i segregationens högborg kommer det snabbt att bidra till ett förbättrat samhälle.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…