I nästa vecka presenterar Ale kommuns politiska nämnder budgetarna för 2023. Det är hög tid med tanke på att vi redan är framme i mars månad. Att det är en ny politisk ledning vittnar införandet av ett migrationspolitiskt bokslut om.
Ja, ni läste rätt. Årsredovisningen för Ale kommun ska 2023 även innehålla ett bokslut i bokslutet. Det migrationspolitiska bokslutet ska omfatta kostnader och intäkter och/eller möjligheter och utmaningar kopplade till migration i första generationen, samtliga nationaliteter, för kommunens samtliga verksamheter. Det är en linje som Sverigedemokraterna har drivit i många kommuner med motiveringen att det är dags att skattebetalarna får svart på vitt vad den ”havererade” migrationspolitiken kostar samhället. Det är ett nytt perspektiv som kommunens tjänstemän får jobba med och det blir intressant att se vilka poster som det migrationspolitiska bokslutet kommer att innehålla. Det är ju uppenbart att beställaren vill övertyga omvärlden om kostnadernas omfattning för en generös migrationspolitik. Jag välkomnar initiativet, men hoppas att bokslutet tas fram ytterst objektivt och även innehåller ett antal positiva poster. I en tid när till exempel den offentliga vården skriker efter personal är det tacksamt med en viss portion arbetskraftsinvandring. På lång sikt är det en förutsättning för att klara vårdbehovet – vi föder inte tillräckligt många blivande sköterskor för att klara personalfrågan på egen hand.
Kommunstyrelsen ska inte bara upprätta ett migrationspolitiskt bokslut, de har fler spännande uppdrag. I vår tillsätts en politisk arbetsgrupp med representanter från samtliga partier som får i uppdrag att leda beredningen av en centralort i Ale. Även detta är en fråga som Sverigedemokraterna har drivit och innan valet var partiet öppet med att de förespråkar att Älvängen utses till centralort. Förbered er på en livlig debatt och det blir inte minst intressant att lyssna till vilka faktorer som ska värderas i valet av centralort. Vad är en centralort? Vad ska den innehålla? Kommunhus säger säkert en del av er och om detta har Ale kommunfullmäktige redan tagit ett beslut. 2015 pekade båda dåvarande kommunalråden Paula Örn (S) och Mikael Berglund (M) ut Nödinge. Därmed bör väl saken redan vara klar?
Så enkelt är det nog inte. Pendeln har börjat svaja igen och med hänsyn till den planerade byggnationen framåt talar det snarare för Älvängen. Med en ringled öster om samhället skapas enorma förutsättningar för byggnation och om centralort ska jämställas med var kommunen har sin befolkningskoncentration kommer Älvängen sannolikt att vara störst med bred marginal. Debatten och diskussionen om en centralort i Ale är en segdragen historia. Beslutet om att tillsätta en arbetsgrupp är ändå ett steg i rätt riktning – och lite närmare ett beslut.