https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Vad är en centralort?

En eller två centralorter? Nödinge eller Älvängen? Valrörelsen har lyft frågan. Borde inte diskussionen börja med vad en centralort är och vad den ska innehålla? En annan viktig frågeställning är kanske om det överhuvudtaget behövs en centralort?

I en kommunreform 1974 slogs Nödinge, Starrkärr och Skepplanda samman till Ale kommun. Då diskuterades aldrig behovet av en centralort. Det fanns så mycket annat att komma överens om och för att bibehålla en god stämning beslutade man sig för att placera kommunhuset för den nya kommunen i Alafors. Mer neutralt kunde det inte bli.

I slutet på 1980-talet sågs stora behov av att förstärka Nödinge. Lägenheter stod tomma på Klöverstigen och ortens attraktion behövde höjas. Alebyggen satstade på moderna parhus i ett område som döptes till Lillbacka i södra Nödinge. Ale gymnasium placerades centralt och det gamla centrumet flyttades ner till nuvarande torgplats. Senare påbörjade Ale Exploatering utbyggnaden av det bostadsområde som idag kallas Backa Säteri, där även en golfklubb såg dagens ljus 2006. Allt det här skedde långt innan det pratades om en centralort. Även utvecklingen i Älvängen har varit stark från 1974 och framåt. Det har inte krävts en benämning som centralort för att locka exploatörer eller förmå etablerare att våga satsa på orten. Det har skett ändå.

Jag vet att ett av argumenten för att utnämna en av orterna till centralort är att det skulle betyda mycket för exploatörerna. Jag är tveksam. Det är nog betydligt viktigare för de som ska satsa hundratals miljoner i byggnation att veta hur planerna ser ut för förskola, skola, äldreomsorg och lokal service. Om orten ska kallas centralort eller ej tror jag mer eller mindre saknar betydelse. Mitt råd är att politiken skrotar debatten om centralort. Det skapar ändå bara ett negativt klimat och ingen utanför kommunhuset verkar bry sig. Aleborna vill veta hur kommunen ska utveckla den enskilda orten, inte om politiken tänker kalla den för centralort, småstad eller stationssamhälle.

Skippa den debatten och lägg tid på rätt saker istället. Det som gör diskussionen om en eller två centralorter så bisarr är att det fortfarande inte finns någon som har berättat vad det innebär att vara centralort? Om det är samma sak som att där ska kommunhuset ligga, så är saken redan klar. En majoritet i kommunfullmäktige, kommunens högsta beslutande organ, tog 2015 beslut om att ett eventuellt nytt kommunhus ska placeras i Nödinge. Om det är samma sak som att orten då är kommunens centralort så är beslutet redan taget – därmed är debatten avslutad. Frågan om kommunhus däremot är sannolikt långt ifrån avslutad. Nya arbetsformer och helt nya, skrämmande sådana, ekonomiska förutsättningar stundar de kommande åren. Med det som bakgrund känns ett nytt kommunhus för administration väldigt avlägset.

Mer från ledare

Bågen är spänd!

”Ständiga förbättringar för ökad kundnytta och ett tryggare Ale” –…

Vet vi ens namnet på framtidens yrke?

Kompetensförsörjningen är tillsammans med stigande energipriser det som utmanar näringslivet…

Vikten av att arkivera

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid…

Påverka det du kan

Medierapporteringen präglas av nattsvarta rubriker. Jag hör att många har…

Senaste nytt

Julklappar som gynnar alla

Förra året firade second hand-butiken i Älvängen 25 år. Det…

Två miljoner till föreningslivet

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar ny politisk…

Textilbutiken om årets julklapp: ”Jättekul”

Älvängens Garn & Textil konkurrerar snarare med internet än liknande…

Stina Klintbom med gäster intar scenen

Den mångsidiga sångerskan Stina Klintbom, som är hemmahörande i Skönningared,…

Ny vd för Centrum Pile

2008 inleddes Centrum Piles etablering i Kollanda och fem år…

Spännande dansföreställning

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de…

Örhängen till gagn för Barncancerfonden

Penny Andersson vet vad det innebär att hjälpa andra människor.…

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Snart dags att välja gymnasieskola

Vi har intervjuat en gymnasieelev, Shamim Sarmadi, som går sitt…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…