Ejra Grimstam firade i onsdags 110 år. Hon är Ales äldsta och Sveriges tredje äldsta person, men jag vet inte hur vi ska titulera henne. Ålders- eller mirakelkvinna? Bara tanken på att hon faktiskt föddes två år innan första världskriget fascinerar.
Efter mordet på Franz Ferdinand, tronarvinge i Österrike-Ungern den 28 juni 1914, invaderades Serbien. Få av oss var födda när första världskriget bröt ut. Ejra Grimstam var två år och bodde i Tranemo. I veckan som gick firade hon 110 år och har inte bara överlevt alla världens konflikter och pandemier, utan har också fått följa med på en närmast ogreppbar teknisk utveckling.
Läs också: Ejra är tredje äldst i Sverige
Många av oss har svårt att hänga med i svängarna vad som händer just nu, men tänk då att ha fått växa upp när elektricitet inte var självklart. Det främsta transportmedlet var häst och vagn, telefoni fanns på utsedda platser och familjerna levde på det som gården hade att erbjuda. Tänk att ha fått leva i den världen – och fortfarande få vara med i vårt högteknologiska samhälle. Av den generationen är det ytterst få kvar, men en av dem är Ejra Grimstam som bor och stortrivs på Backaviks äldreboende i Nödinge.
Vi hade turen att få prata med en av hennes döttrar. På frågan om kungen gratulerat till 110-årsjubileet var svaret ett förvånande nej. Däremot när Ejra fyllde 100 år. Borde inte varje år därefter vara föremål för en hälsning från konungen? Om inte annat så åtminstone när 110-årsdagen kommer kan jag tycka… Uppenbarligen anses 100 större än 110, vilket känns svårt att motivera – å andra sidan kan man inte förstå allt! När vi tittar på gamla svartvita bilder far tankarna snabbt iväg och vi undrar med stor nyfikenhet hur det var att leva på den tiden. Det känns så långt borta att vi behöver både historieböcker och bilder för att förstå. Ändå är det svårt. Tänk då att Ejra är en av de som finns på dessa gamla bilder, född före första världskriget och som fortfarande firar födelsedagar!
Från dåtid till nutid. Det stundar ett val om cirka 67 dagar. Partierna har börjat positionera sig, men den verkliga debatten är inte igång och frågan är om den kommer igång? På riksplanet präglas samtalen om kris och krig. I en sådan tid är få sugna på att byta regering. Tvärtom brukar såväl motståndare som väljare sluta upp bakom de som regerar. Med tanke på att halva mandatperioden har bestått av pandemi och ett förändrat säkerhetsläge som konsekvens av Rysslands invasion av Ukraina är det inte konstigt om Magdalena Andersson kan räkna hem en valseger bara genom att vara tryggheten själv.
Hur påverkar det lokalt? Ja, det är en intressant fråga. Möjligen ett par mandat hit eller dit. Vilka som kommer att styra i Ale och Lilla Edet handlar nog mer om vem som vill samarbeta med vem? Något tydligt mandat lär knappast väljarna ge, då vi i kristider sällan tar ut svängarna och testar nytt.
Vi har definitivt lite att grubbla över på semestern. Ha en riktigt god sommar!