Vi fick i alla fall se skymten av vårsolen i påsk, men en isande vind höll drömmarna om en varmare
årstid på avstånd. Energin tryter verkligen efter en lång vinter, hårt kryddad med smittspridning
och restriktioner.
Jag tror jag skriver för hela nationen när jag säger att överst på önskelistan just nu står våren, värme och vaccin. Det låter ju ganska trivialt. En årstid, några plusgrader till och ett vaccin. Problemet är att en hel värld väntar på samma vaccin och bristen på tålamod är nu uppenbar i hela samhället. Det är sannolikt det som bidrar till att smittkurvan planat ut på en hög nivå. Ett år med pandemi har plågat oss på många sätt, människan med oro och näringslivet med både oro och ekonomiska svårigheter. Paradoxalt nog redovisar Ale kommun då sitt starkaste bokslut någonsin för 2020.
För den oinvigde är det naturligtvis svårbegripligt att offentlig verksamhet som satts under stor press med många snabba förändringar kan göra ett historiskt överskott. Ales fall handlar det om 125 miljoner kronor. Det är 30 miljoner mer än 2019. Läge att applådera? Ja, absolut, men det kräver också en förklaring. Som vanligt när kommuner redovisar plusresultat har pappa staten öppnat plånboken och förbättrat villkoren. Så var det även 2020. Regeringen tog tidigt under krisen beslut om att avlasta alla arbetsgivare från sjuklönekostnaden och sänkte under en period även arbetsgivaravgifterna. För en kommun med över 2000 anställda blir det snabbt miljoner i lättnader. Dessutom avlastade staten även alla kommuners extraordinära kostnader som kunde härledas till corona. I spår av pandemin minskade också omfattningen i flera verksamheter. Behoven av till exempel färdtjänst och hemtjänst minskade samtidigt som all utåtriktad och publik verksamhet ställdes in. Totalt medförde detta minskade kostnader i nämnderna om nära 50 miljoner kronor. Ale kommuns resultat är näst högst per invånare i Göteborgsregionen och med en befolkningstillväxt om 1,48% är vi även tvåa i den ligan. Bara Kungälv som expanderar kraftigt ökade mer under pandemins första år.
Behöver en kommun göra resultat med över 100 miljoner? Frågan är naturlig, svaret också. Ale är en kommun i tillväxt och planen är att fortsätta växa. Årets ökning nådde trots allt inte det tänkta målet om 2,4%. Ambitionen är offensiv. Tittar vi i investeringsbudgeten för åren 2022-2025 framgår tydligt att kommunen är i behov av en stadig kassa. Närmare 2,2 miljarder kalkylerar Ale kommun att investera i främst skolor, förskolor och infrastruktur. Är det realistiskt? Det är också en bra fråga. Under 2020 nådde inte kommunen längre än till 69% av den planerade investeringsvolymen. Det är möjligt att ribban ligger för högt, men att kunna investera med egna medel istället för att låna och lämna notan till nästa generation kan aldrig ifrågasättas – såvida inte verksamheterna drabbas av orimliga effektiviseringar.