Det som i januari alltid känns så avlägset är plötsligt verklighet. Juli och tid för återhämtning. Ett första halvår av 2019 har redan sprungit iväg, men inte helt obemärkt. Vi har hunnit rapportera om både goda och mindre goda ting. Koalitionens verksamhetsplan för Ale kommun 2019 har ett tydligt personalfokus. Att det är en nödvändig satsning har varit tydligt under våren. Vårdpersonal har både i egna insändare och reportage vittnat om en utbredd tystnadskultur, dåliga arbetsförhållanden och bristfälligt ledarskap på Ale Seniorcentrum. Kommunals medlemmar protesterade utan framgång mot förändringar för nattarbete, däremot lyckades uppretade pensionärer få gehör för sin kritik mot besparingar i det förebyggande arbetet. Det finns således en hel del att jobba med så satsningen var defintivt motiverad.
På sektor samhällsbyggnad har vindarna däremot vänt. Från personalomsättning och vakanta tjänster till en organisation som vädrar morgonluft med nya chefer på plats. Under våren startades det nya ÖP-arbetet upp. Ale ska ta sats mot 2030 och målet är att engagera hela kommunen i den nya översiktsplanen.
Vi har också rapporterat om avtal, demokratiskt fattade, som medför att förtroendevalda hög tjänstgöringsgrad landar extra mjukt om de tvingas lämna sitt uppdrag. Det kan också, som lokaltidningen belyste, innebära att en tidigare förtroendevald som hittar ett nytt arbete står med dubbla löner under en period. En miss i avtalsskrivningen eller helt medvetet?
Politiskt var EU-valet i maj det som fick störst fokus under våren. Sverigedemokraterna svarade ånyo för ett starkt resultat SD blev största parti i Lilla Edet och näst största parti i Ale. De etablerade partierna har ett digert analysarbete framför sig. Däremot inleddes året i moll för SD i Ale. Två av partiets åtta ledamöter i kommunfullmäktige valde att lämna. De sitter nu kvar som vildar, vilket skapat nya möjligheter för Koalitionen att få majoritet vid omröstningar. Samtidigt försvagades SD:s vågmästarroll.
Alebyggen har kommit igång med projekt Prästgården i Skepplanda. Nya efterlängtade lägenheter kan också vara på gång i Älvängen. Efter ett oräkneligt antal år av överklaganden och sorger har Förvaltningsrätten givit Alebyggen rätt. Det betyder en mycket sannolik byggstart på Änggatan i höst.
På den första föreningsgalan i Ale utsågs Skepplanda BTK till Årets förening. En rad olika insatser, inte minst satsningen på ett utvecklingslag för funktionshindrade motiverade utmärkelsen. I helgen som gick arrangerade föreningen för femte året en bouleturnering som blivit en folkfest. 160 deltagare från hela kommunen gjorde upp i ett synnerligen välarrangerat evenemang. Skepplanda BTK är också unik som den klubb som i oavbruten följd haft ett damlag i seriespel. Herrlaget delar nu serieledning i division 4 – så visst är föreningen värd vårens applåd.
Nu varvar vi ner några veckor, men det kommer ett sommarnummer i brevlådan 20-21 juli.