Vem bär ansvaret?

Ledare vecka 10 2013

Som väntat tog Utbildningsnämnden beslut om att avveckla Ale gymnasium. De blivande gymnasieeleverna har i ännu större utsträckning än tidigare valt en gymnasieutbildning utanför kommunens gräns. Nu undrar många vem som bär ansvaret? Hur kan politiker vara så kortsiktiga att de stänger sitt eget gymnasium bara för att det ett år är ont om sökande? Varför satsar de inte istället på en offensivare marknadsföring?

Vi är vana vid att det alltid finns någon ansvarig, någon att skylla på, någon att offra och hänga offentligt. Jag är rädd att fallet Ale gymnasium är unikt och att det saknas en ansvarig person. Det gör situationen ännu svårare att förstå, särskilt för de som är inblandade. Det är möjligt att den negativa utvecklingen för Ale gymnasium hade kunnat bromsats om rätt beslut fattats för fem-sex år sedan, men det är orättvist att i efterhand kräva att skolledning och förvaltning borde tänkt annorlunda. Det är inte säkert att det hade gått att påverka dagens situation ändå. De främsta orsakerna är de yttre faktorerna och de strukturella förändringarna. Att elever idag har större möjlighet att fritt välja gymnasieutbildning och skola samt att friskolereformen har medfört ett programutbud där nästan varje individ kan finna sin drömutbildning gör det inte lättare att konkurrera. När det dessutom i dagsläget finns fler gymnasieplatser än elever, många fler, tusentals för många för att vara ärlig, får de mindre kommunerna med bra kommunikationer att stryka på foten. Fast är det fel att elever har fått en ökad valfrihet? Är det verkligen fel att våra aleungdomar kan ta sig till Göteborg på cirka 15 minuter och där få välja mellan utbildningar likt vi väljer bland delikatesserna på julbordet?

Visst är det tråkigt att Ale kommun inte kan erbjuda ett eget gymnasium, men är det rimligt att vi med 28 000 invånare ska kunna konkurrera med jätten i söder och allt som finns där?

Jag vet att vi kunde det en gång i tiden, men nu ser förutsättningarna och världen annorlunda ut. Det ligger mycket i vad Kommunstyrelsens ordförande, Mikael Berglund (M), sa om att ”vi kan inte erbjuda en service som inte efterfrågas, då är det bättre att satsa på att förstärka grundskolan som vi vet behöver mer resurser”. Att avveckla ett gymnasium är aldrig lätt, det drabbar alltid några. Beslutet som en enig Utbildningsnämnd tog förmildrade dock konsekvenserna för många. Ettorna som inte har kommit så långt i sin utbildning får hjälp att hitta en ny skola och tvåorna som bara har ett år kvar får ta studenten precis som utlovats i Ale gymnasium.

Avslutningsvis, det ser inte lättare ut de närmsta åren. Elevunderlaget är dåligt och driftskostnaderna för ett litet gymnasium riskerar att sänka kvalitén ytterligare i grundskolan. För att stärka Ales position som tillväxtkommun krävs en bra grundskola där alla elever får möjlighet att nå behörighet och en ryggsäck med kunskaper att bära med sig till kommande gymnasiestudier. För att klara detta självklara uppdrag krävs resurser och med ett avvecklat Ale gymnasium får grundskolan ytterligare 15-20 Mkr att röra sig med. Den enes död, den andres bröd.

Mer från ledare

Från flaskpost till brevbärare, Putin och ortsmöten som försvann

Kommunikation är tidlöst och människan har alltid kommunicerat på ett…

Osmaklig kampanj

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) hamnade i skottgluggen när kommunfullmäktige…

Skam den som ger sig

Attityd och inställning är a och o. Den gångna veckan…

Vad är en centralort?

Ja, ni läste rätt. Årsredovisningen för Ale kommun ska 2023…

Senaste nytt

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Heta tips för padelspelare och nybörjare

Vi ville ta reda på tips på hur man blir…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Edethus säljer för att investera i nytt

Åtta månader har gått sedan Sanny Mattelin tillträdde vd-rollen på…