Vi har makten

Ledare vecka 22 2014

Politisk jordbävning skrev analyserna om efter söndagens val till EU-parlamentet. Framgångarna längst ute till höger och vänster var påtagliga och konsekvenserna av deras mobilisering blev särskilt märkbar när blott varannan svensk orkade rösta. Vindarna blåser i en väldigt tydlig riktning just nu, vilket även statsministern till sist fick erkänna trots att han var väldigt ”nöjd” (!) med valrörelsen. Tar de tidigare så dominerande partierna återigen tag i taktpinnen finns det mycket att göra. Hälften av de röstberättigade väljarna har inte sagt sitt än.

Kanske blev det här ändå en nödvändig örfil åt både Moderaterna och Socialdemokraterna? Våra traditionellt sett starkaste partier måste kanske till och med öppna dialogen än mer i framtiden. De utmanas inte längre bara av varandra, utan attackerna kommer från alla håll. Det märks inte minst lokalt. I både Ale och Lilla Edet är Sverigedemokraterna, som står utanför båda blocken, det näst största partiet. Håller den trenden i sig i september blir regeringsfrågan i respektive kommun ett svårhanterat uppdrag att lösa. Jag tror en stor portion ödmjukhet inför kommande valrörelse är nödvändigt för att möta en ny politisk verklighet, där väljarna tydligt har markerat sin ståndpunkt – till att börja med i EU-frågan.

För Moderaternas del väntar ett tungt analysarbete. Något har uppenbart gått väldigt snett. Regeringspartiet är inte ens med på pallen bland de tre största i Ale och Lilla Edet. Både Sverigedemokraterna och Miljöpartiet har gått förbi i Ale och i Lilla Edet är M bara sjätte parti. Inte heller Socialdemokraterna kommer undan ett tapp. I Ale tappar de en knapp procent och i Lilla Edet hela 3,5%.Det finns uppenbarligen en del att fundera över.

Vad säger då valresultatet? Helt klart är att det finns en uppfattning att Europa är bra för de stora frågorna, miljön och freden. Makten och inflytandet över de mindre frågorna ska Bryssel uppenbarligen inte ha att göra med. Det är en linje som inte bara väljarna i Sverige har valt att följa, utan trenden är tydlig i nästan hela Europa. Att miljön dessutom ska stå överst på dagordningen råder det ingen tvekan om för svenskarnas del, men det borde väl egentligen inte ha överrraskat någon? Vårt miljöengagemang är generellt sett stort och när EU inte visat sig prioritera de gröna frågorna tillräckligt mycket reagerar vikingarna i norr.

I söndagens val sa hälften av de röstberättigade väljarna sitt. I september är det dags att rösta igen, då hoppas jag att valdeltagandet är ett helt annat. Först då vet vi vilka vindar som verkligen ska gälla de kommande åren. All makt är trots allt långt ifrån Bryssel. Den har du och jag. Frågan är hur många av oss som tänker använda den?

Mer från ledare

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Senaste nytt

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…

”Jag var både rädd och ledsen”

I slutet av 80-talet växte en liten flicka upp i…

Filip är Ales schackmästare

Enligt ungdomscoach Tommy Westers är det många ungdomar i Ale…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Fyra ungdomar prisades

Ale kommuns ungdomsstipendium ”Ett gott föredöme” delas ut till personer…

SBTK vann när Sveriges ”äldsta” damlag möttes

Sedan 1968 har Skepplanda BTK i obruten följd erbjudit damfotboll,…

Blekt Skepplanda förlorade borta mot Vara

Skepplanda BTK blandar och ger i fyran. Trots nederlaget i…