https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/ledare-facebook.jpg

Vi tar kritiken

Publiceringen av att Inge Alfredsson i Nol hade nekats en ny ramp till sin lägenhet väckte känslor både hos medborgarna och kommunledningen, men av olika skäl. Läsarna kände och led med Inge. Det mynnade snabbt ut i ett initiativ att starta en insamling till förmån för en ny ramp till förlamade Inge. Ett dygn senare fanns det 7000 kronor på kontot. Initiativtagaren Magnus Forsberg, Bohus Måleri & Bygg, såg till att rampen var på plats innan veckan var slut. Fantastiskt! Frid och fröjd åt alla. Medborgarkraften visade sitt tydliga ansikte och generositeten hos aleborna går inte att misstolka. Det är effekter som dessa som gör det värt att publicera artiklar, stora som små. När det skapar reaktioner som bidrar till konkreta aktioner och positiva förändringar. Det är då det är roligt att vara publicist.

Allt var dock inte frid och fröjd. Artikeln om ”Inge nekas en ny ramp” måste vi också be om ursäkt för. Det tillhör god pressetik att berörd myndighet ges chansen att bemöta kritiken i samma artikel eller utgåva. Vi brast på den punkten. Historien om Inges situation kom ganska nära pressläggning och vi hann inte reda ut vem som skulle bemöta den. Vi valde att publicera och det är egentligen ett felaktigt agerande. Vi tar åt oss av den kritiken, men handen på hjärtat så bryr jag mig måttligt åt det när jag hör hur glad Inge är åt att ha fått ett vardagsproblem undanröjt. Att medborgarkraften fick segra och ge Inge en hjälpande hand löste en situation som kommunen nu slipper utreda och ta ställning till. Det blir ingen formell ansökan från Inge och inte heller någon kostnad för kommunen – så på något sätt segrade alla.

Polisens medborgarlöfte till aleborna känns väldigt logiskt. De kommer att fokusera på narkotikakopplad kriminalitet. Den har börjat få ett fäste i Nödinge, men det är som vanligt några få individer som ställer till stora bekymmer. Nu är det polishelikopter och hundpatruller som gäller, ja det talas även om ridande poliser. Är situationen så hotfull? Polisen gör uppenbart en bedömning om att det är läge för en markering. Att med en tydlig närvaro visa att gränsen för vad samhället accepterar inte bara är nådd utan också passerad. I ett facebookinlägg ber polisen nästan om ursäkt för att de nu kommer att vara märkbart synliga och även högljudda från helikoptern i luften. Inlägget möttes av en stor mängd positiva kommentarer och hyllningar – redan innan jobbet är utfört. Känslan är att polisens utåtriktade arbete med medborgarlöften, mobila enheter och ökade synlighet har blivit som en charmoffensiv och den har definitivt välkomnats.

Mer från ledare

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Positiv inflation

Det har varit publikfester i tidningens spridningsområde från fredag kväll…

Den eviga frågan

Redan i valrörelsen 1998 var frågan om ett nytt kommunhus…

Vårtecken!

Våren är äntligen här och med den kommer vi att…

Senaste nytt

Vd:n lämnar Edethus

Sanny Mattelin har varit vd på Edethus sedan den 1…

Rudin bakom sen SBTK-seger

På torsdagskvällen var Skepplanda BTK på jakt efter sin andra…

Här är risken större för viltolyckor

Förra året hanterades 65 624 viltolyckor i Sverige. I mer…

Rullatorrace som gjorde succé

Det blev inte bara ett utan tre rullstolsrace på lika…

De ska starta gåfotboll i Surte

Ann-Britt Mårtensson och Anneli Larsson har en lång historia inom…

Orimliga sparkrav på regionens sjukhus

Den senaste tidens rubriker och även en ledare i lokaltidningen…

Lastbil började brinna på E45

SURTE. Strax efter klockan 17 på onsdagen började en lastbil…

Kvinna döms till fängelse

Det var i februari förra året som en kvinna i…

Lekplats invigdes på nationaldagen

En barnkortege inledde firandet i slottsparken som lockade stora folkmassor.…

Stängs av efter eftersläng

Det var efter en knapp halvtimme i hemmamötet med Ängelholm…

Polisen söker försvunnen man

Senast någon såg mannen i 60-årsåldern var under natten till…

Bil voltade av vägen

Under onsdagsmorgonen larmades räddningspersonal till Norra Kilandavägen i Nödinge efter…

Blågult kalas av bästa märke

Det blev ett blågult kalas av bästa märke när Alebyggen…