https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Vikten av att arkivera

Far och mor har sin dag. Kanelbullen och våfflan likaså. I lördags fick jag lära mig att det även finns något som kallas Arkivens dag. Vid närmare eftertanke är just arkivering och dokumentation värd all uppmärksamhet.

Arkivens dag med betoning på föreningslivet låter kanske inte vid första anblicken jätteintressant, men tänk om ingen någonsin hade haft en tanke på att dokumentera och strukturera allt i ett arkiv. Nu är just strukturerad arkivering inte föreningslivets bästa disciplin. Ett fåtal föreningar i Ale registrerar handlingar hos Föreningsarkivet Sydvästra Götaland i Mölndal. För morgondagens bygdeforskare vore det naturligtvis önskvärt att fler nyttjade föreningsarkivet, men än viktigare är det egentligen att förmå alla föreningar att ha en noggrann dokumentation och att den bevaras för eftervärlden. På den punkten haltar många organisationer. Det finns inga självklara rutiner. Det sparas på en hårddisk eller i ett digitalt moln med utgångspunkt att ”då finns det där”, men vem försäkrar sig om att det kommer att vara tillgängligt om 50 år? En förening som är levnadsglad idag  kan tappa kraft imorgon och finns inte verksamheten dokumenterad kan den vara helt okänd om ett antal år. Lek med tanke att det mesta i dessa dagar arkiveras digitalt. Bilder och dokument sparas bakom ett lösenord uppe i molnet. Lösenordet följer med den avgående styrelsen och när morgondagens forskare börjar leta är det förgäves. Pärmen på kansliet med bevarade fotografier och anteckningar är däremot lättare att finna fakta i förutsatt att den inte hamnar längst ner i en källare… Ett gemensamt föreningsarkiv där protokoll och årsberättelser sparas systematiskt kommer självklart att vara en dröm för eftervärlden, men det förutsätter att hela föreningslivet skaffar sig en rutin att uppdatera arkivet årligen. För morgondagen kommer det vara guld värt, men dagens eldsjälar har av naturliga skäl större glädje av att prioritera det som händer här och nu. Arkivens dag väckte förhoppningsvis en och annan tanke om dokumentationens betydelse.

Som någon sa; ”vi fotograferar mer än någonsin, men vad hjälper de om alla bilder blir kvar i telefonen?” Det finns skäl att skapa ett gemensamt bildbibliotek hos varje enskild förening, både digitalt och analogt. När alla lösenord är bortglömda kommer föreningspärmen på kansliet att hyllas som en riktig dyrgrip.

På redaktionen sparar vi självklart allt digitalt på fysiska servrar, men också på en back-up på hemlig ort. Skulle det digitala systemet spåra ur skulle vi få svårt att producera en tidning, däremot kommer våra tidigare utgåvor aldrig gå att radera ut. Det sparas även ett par exemplar i sitt rätta jag, det vill säga i pappersform. Om någon vill gräva i vad lokaltidningen skrev om för 50 år sedan ska det vara lätt att finna svar.

Mer från ledare

Språket är nyckeln

Trots att vi är på tryggt avstånd från det fasansfulla…

De trotsar allt väder

Så var ännu en semester till ända. Juli blev utifrån…

Helt rätt, ändå fel

Byggbranschen har det extremt tufft just nu. Förra veckan var…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Senaste nytt

Trafikanter uppmanas välja rätt väg

Utmed den enskilda vägen finns cirka 15 hushåll. Vägföreningen ansvarar…

Här hamnar det som spolas ner

Här på reningsverket i Älvängen hamnar det – allt som…

Ungdomar bjuds in till talangjakt

Förra året genomfördes en talangjakt för första gången på Mötesplats…

Pojke fick sår av intorkad avföring

En pojke med funktionsnedsättning led under förra året en längre…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…

Väcker tankar

Bilderna från rasområdet på E6 i höjd med Stenungsundsmotet är…

Ett händelserikt sekel för Rune

Den 20 september 1923 föddes Rune Skog och uppväxten i…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…