https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2015/08/Ledare-Facebook.jpg

Viktigt beslut

Beslutet om ett nytt kommunhus i Ale är viktigt i sig, men än viktigare är att beslutet äntligen tas. Det har sedan länge varit känt att politiken i Ale, bortsett Sverigedemokraterna, är överens om att en samlad kommunadministration är nödvändig för en förbättrad service, högre effektivitet och säker personalförsörjning. 2007 tog kommunfullmäktige beslut om att Älvängen och Nödinge ska utvecklas till Ales två centralorter. Kommunhusfrågan blev därför en dragkamp mellan två orter som båda står på tillväxt, men där planeringen stannat upp i väntan på ett framtida kommunhus. En centralort i väntans tider blomstrar sällan, därför var beskedet om kommunhuset viktigt. Jag vill bestämt hävda att det är en seger för båda orter och det hade det varit även om kommunhuset hamnat i Älvängen. Beskedet blir ett startskott för båda orterna att gå vidare. Väntans tid är över.

Valet av Nödinge var inte särskilt ovänat, snarare ganska logiskt. Kommunadministrationen är sedan en längre tid tillbaka centraliserad till Ale Torg. Ledningen är hemmastadd och Ale Torg är en central målpunkt för många alebor. Det tyngsta argumentet för Nödinge är ändå möjligheten att realisera beslutet. Här har Ale kommun rådighet över området. Det finns bara tre parter, förutom kommunen är det Alebyggen och Balder Fastigheter. Parterna har redan bildat ett konsortium för att diskutera utvecklingen av centrala Nödinge. Det kommer att kunna gå undan och pusselbitarna att lägga är färre än vad som hade varit fallet i Älvängen. Det mesta kommer att falla på plats, men det kan ändå bli tal om ganska stora ingrepp med trafikomläggningar, inlösen av befintliga hyresgäster med mera. Det medför att den ekonomiska kalkylen kan springa iväg, vilket i sin tur kan göra att husbygget bromsas upp. Tveksamt om vi ser ett kommunhus före 2020. Men nu gläds vi åt att beslutet är taget och att båda centralorterna kan gå vidare i sin planering.

Kommunhuset har varit en mycket känslig och omstridd fråga. Det mesta har handlat om placeringen, mindre om det ack så viktiga beslutet om kommunens ska äga eller hyra. Nu verkar det finnas en gemensam övertygelse om att det bästa är att hyra och låta någon annan står för investeringen. Jag är tveksam på den punkten. Långsiktigt har det alltid varit en ekonomisk fördel att äga. Du betalar av din investering och kontrollerar din kostnad.

Politiken har ändå totalt sett segrat eftersom frågans dignitet medförde att även den ”förlorande” sidan kompenserades. Klokt att göra den stora frågan ännu större och låta fler vara med i firandet. Tilläggsbeslutet att kommunen ska se över möjligheterna till strategiska markköp i centrala Älvängen bör ge samhället en viss framtidstro. Kan fler bostäder byggas ökar kundunderlaget. Fler kunder, mer handel, bättre service – det finns stora utvecklingsmöjligheter även utan ett kommunhus.

Mer från ledare

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Nya möjligheter

Ett månadsskifte går ofta obemärkt förbi, men av kända skäl…

God jul & gott nytt!

Coronaviruset tvingade människor till social distansering, vilket var en sorg…

Visionen blev verklighet

BanaVäg i Väst kallades projektet som prövade tålamodet hos alla…

Senaste nytt

Festligt 5-årsjubileum på Garverivägen

Det var dukat till fest i Knutpunkten på Ale Seniorcentrum…

Fullsatt salong på filmpremiären

I ett flertal intervjuer och med hjälp av ett rikt…

Ny utmaning väntar för e-sportproffset

William "Sn1lle" Andersson började att intressera sig för e-sport i…

Mycket på gång på Lödöse museum

Lokaltidningen träffar Marie Jonasson Schmidt och Liselotte Öhrling, som tillsammans…

Inga planer på en ny simhall

Det anrika badhuset i Lila Edet invigdes redan 1935 men…

Extra ljus på brott i nära relation

Lokaltidningen träffar Daniel Norlander och Jessica Ask, kommunpolis i Ale,…

Evenemang för motorburen ungdom

Lördagen den 4 februari bjuds allmänheten in till parkeringsplatsen utanför…

P-vakter som skapar trygghet

Ipatrol är det lokala bevakningsföretaget med ronderande bilar nattetid i…

Lista: Vanligaste brotten i Ale

Under 2022 minskade polisanmälningarna i Sverige med två procent, jämfört…

Allvarligt skadeläge efter olyckan

Det var vid 19.20-tiden under lördagskvällen i närheten av Skepplanda,…

Laddinfrastrukturplan antagen i Lilla Edet

– Det känns fantastiskt att den laddinfrastrukturplan Centerpartiet drivit på…

Frukostmöte arrangeras hos Dreampadel

Det pratas om en padeldöd i Sverige. Den senaste tiden…

Lödöses varvshistoria dokumenterad

Filmskaparen Anders Lundin, som driver Bohusföretaget Lightray, dokumenterar en tid…