Centerkvinnorna har utsett Årets företagare

Centerkvinnorna har utsett Årets företagare

TEXT: Jonas Andersson
10 mars 2023 kl. 08:01

VÄSTERLANDA. Centerkvinnorna Hjärtum-Västerlanda håller fast vid traditionen att utse Årets företagare. Den här gången föll valet på Clara Dymén som driver CD MVMNT & YOGA.
– Superkul och jag blir rörd av den fina motiveringen, säger pristagaren till lokaltidningen.

Sedan cirka tio år tillbaka uppvaktar Centerkvinnorna i Hjärtum-Västerlanda en kvinnlig företagare i kommunen. Ceremonin brukar infalla i samband med internationella kvinnodagen, men eftersom Clara Dymén inte skulle vara hemma då så fick överlämnandet av diplom och blommor ske på mars månads första dag.

– Kvinnors företagande är en viktig faktor för jämställdhet. Idag beräknas dock bara 27 procent av de svenska företagen drivas en en kvinna. Det är en oförändrad siffra sedan 2021, som visar att utvecklingen under de senaste två åren har stannat av. Så kan vi inte ha det, säger Christina Färjhage.

Centerkvinnorna verkar för att fler kvinnor ska driva företag. Bland annat vill man att arbetsgivaravgiften för småföretagare ska sänkas, att tillgången till lån och mikrolån ska förbättras och att både nationella och regionala stöd ska fördelas mer jämställt.

Varför är Clara Dymén en värdig pristagare?

– Hennes initiativkraft och företagaranda inspirerar och sprider ringar på vattnet. På det här sättet vill vi uppmärksamma henne som företagare och förebild, samt tacka för att hon är en medkraft för jämställdhet.

Clara Dyméns föräldrahem har kompletterrats men en ljus och luftig träningsstudio. Härifrån erbjuds olika former av träning – individuellt eller i klasser.

– Nu när våren kommer blir det mycket mer träning utomhus. Jag kommer att ha styrketräning i grupp och skogsyoga, berättar Clara.

– Den 16 mars startar jag upp en ny kurs om åtta tillfällen. Här har jag plats för fler deltagare. Den 1 maj blir det sedan workshops. Då ska vi ut och ha skogsyoga och de som vill får ta sig ett dopp i vattnet.

Största fördelen med att ha en studio på landsbygden?

– Närheten till naturen. Det är verkligen en styrka att ta tillvara på, avslutar Clara Dymén.

TEXT:

Jonas Andersson

jonas@alekuriren.se