I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor i en chefsposition, det visaren senaste statistiken framtagen av SCB för 2021. Lilla Edet är en av få kommuner där majoriteten (51 procent) av cheferna är kvinnor – Maria B Larsson, platschef Electrolux Filter, är en av dem.
– Det är otroligt roligt att arbeta i en kommun som ligger bakom den statistiken och jag tror egentligen inte att det är förvånande om man tittar på Lilla Edets kommun, säger Maria.
Hon har arbetat som chef sedan 2004 och varit platschef på Electrolux Filter i Nygård sedan fyra år tillbaka. Enligt henne kan hon se flera förklaringar till att Lilla Edet sticker ut som en jämställd kommun.
– Det ena är demografin. Lilla Edet är en liten kommun och fler små kommuner har en högre andel kvinnor som är chefer, det kan ha att göra med att vi har en förhållandevis stor offentlig sektor jämfört med en större kommun. Sedan har vi i den här kommunen ett kvinnligt kommunalråd och en kvinnlig kommunchef. Jag tror att mycket handlar om förebilder, berättar Maria.
Hon lyfter även fram organisatoriska aspekter.
– Det måste finnas en organisation där man strävar efter en jämn fördelning där man inte enbart tar hänsyn till kön utan även till erfarenheter och åldrar, säger hon.
Även om Lilla Edet placerar sig i framkant så visar riket som helhet upp siffror som tyder på att det är en bit kvar mot ett jämställt ledarskap.
Jag tror att man söker efter likheter när man ska befordra någon. Det krävs lite annat för att välja någon som är helt olik sig själv. Det jobbar vi mycket med på Electrolux, att vi ska vara en inkluderande arbetsplats med plats för alla möjliga typer av människor, säger Maria och tillägger:
– Hälften av kunderna är kvinnor. Vi behöver ha med oss det perspektivet och kunna serva hela befolkningen. Då krävs det en jämn könsfördelning på en arbetsplats.
Kan du se fler anledningar till en jämn könsfördelning bland chefspositionerna är gynnsamt?
– Jag tror att man är bra på olika saker och det bästa är när det finns en bra blandning på en arbetsplats. Det inte alls givet att en kvinna är en bättre chef än en man, men ibland står man för olika saker. Framförallt ska man satsa på att ha en väldigt bred kompetens i en ledningsgrupp. Det är alldeles för mycket fokus på chefen. Det borde vara mer fokus på ledningsgruppen, teamen och grupperna.
Hon tror att jämställdheten kommer att öka med tiden, även om det är frågor som man alltid kommer att behöva jobba med.
– Jag tror att det här är ett problem som kommer växa bort i takt med att nästa generation får access till arbetsmarknaden och chefspositioner. De är mycket mer jämställda än människorna i min ålder, säger hon och fortsätter:
– Vi måste alltid jobba med den här frågan. Nu pratar vi bara om kvinnor men det finns olika grupper som står helt utanför all form av makt i vårt samhälle och vi måste hela tiden jobba för att utjämna de skillnaderna. Då kommer vi tillbaka till människors lika värde, det är det vi måste utgå ifrån när vi bygger framtidens arbetsmarknad.