LILLA EDET. Torpabron och Göta.
Två flaskhalsar som har uppstått i samband med utbyggnaden av E45 mellan Göteborg och Trollhättan.
I måndags var Trafikutskottets vice ordförande, Jan-Evert Rådhström (M), på besök i Lilla Edet för att få en visuell inblick och fördjupad information om problematiken.

Jan-Evert Rådhström, moderat vice ordförande i Trafikutskottet, kom till Lilla Edet i måndags för att informera sig om situationen runt E45 och särskilt problematiken runt de så kallade flaskhalsarna i Göta och Torpabron.
Det var på initiativ av Lilla Edets riksdagskvinna Camilla Waltersson Grönvall (M) som måndagens sammankomst i Lilla Edet blev till. Medverkade gjorde inte bara Lilla Edets båda kommunalråd, Ingemar Ottosson (S) och Peder Engdahl (M), utan även Trollhättans och Ales dito, Paul Åkerlund (S) respektive Mikael Berglund (M). Särskilt inbjudna till mötet var Trafikutskottets vice ordförande Jan-Evert Rådhström och riksdagsledamoten Mikael Cederbratt (M) från Norra Älvsborg.
I sin senaste motion till riksdagen ”Flaskhalsar i trafiken” beskriver Camilla Waltersson Grönvall det olyckliga i att effekten av flera viktiga satsningar som pågår i landet minskar i och med att så kallade flaskhalsar har uppstått. Utbyggnaden av E45 och problemplatserna Torpabron och Göta, som ännu inte är finansierade, är två tydliga exempel.
– Det är väldigt olyckligt. Jag efterlyser en helhetssyn för att förebygga sådana här problem. Flaskhalsarna som uppstår på E45 hämmar tillväxten i området och dessutom är det förkastligt ur trafiksäkerhetssynpunkt, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Riksdagsledamoten Camilla Waltersson Grönvall (M) har skrivit en motion till riksdagen under rubriken ”Flaskhalsar i trafiken”.
Paul Mäkelä, samhällsbyggnadschef i Lilla Edets kommun, guidade sällskapet till Torpabron och Göta för att de politiska representanterna skulle få en uppfattning om de båda problemområdena.
– Det här ärendet har högsta prioritet i regionen. Givetvis är alla jätteglada över den infrastruktursatsning som sker, men tyvärr uppstår det åderförträngning på dessa båda ställen. Pulsådern måste vidgas annars får vi proppar, säger Mikael Cederbratt.
Ales kommunalråd, Mikael Berglund, var inne på samma linje.
– Vi i Ale är beroende av att helheten blir bra. Vi har invånare som pendlar till Trollhättan och vi har arbetskraft som pendlar norrifrån. Ska tillväxten fortsätta i regionen måste trafikflödet fungera på ett tillfredsställande sätt.
Jan-Evert Rådhström tycktes nöjd med sitt besök i Lilla Edet, men kunde inte ge några utfästelser för framtiden.
– Jag är glad över att jag fick komma hit och det känns som att jag har fått saklig och bra information. Det är ett positivt projekt vi ser, dock med två felande länkar. Att det finns en samstämmighet i regionen om prioriteringen gör det naturligtvis enklare när ärendet ska upp på nationell nivå och det sedan ska fattas beslut om en reviderad infrastruktursplan, avslutade Rådhström.