Gården som får människor att må bra

HJÄRTUM. Läsa för en häst? Träna matte på en bondgård? Det är bara några av aktiviteterna på årets första Grön Arena-gård, som finns i Hjärtum.

Snön bländar ögonen när solen gnistrar över vinterlandskapet. Nordsvensken Balder har rimfrost i mulskägget, och blir på gott humör när han släpps ut i hagen av Linda Håkansson. Till gården i Hjärtum kom Linda 2018 med sambon Ulf och fyra barn, varav två är hennes och de andra två Ulfs. Precis som Ulf är Linda uppvuxen på landet, dessutom med hästar, hundar och andra sällskapsdjur. Förutom att hon är förstelärare i engelska och svenska för högstadiet, finns även utbildningar som ridledare och ungdomsledare med i bagaget. Under sitt yrkesliv har hon många gånger reflekterat över den läkande effekt som djur och natur har på oss människor:

– Jag har länge velat driva eget, och ville kombinera mitt intresse för djur och natur med pedagogik. Då är en gård en väldigt passande verksamhet.

Efter flytten till Hjärtum gick Linda en tilläggsutbildning i hästunderstödda insatser på Strömsholm, och gjorde flera studiebesök hos verksamheter av den typen hon ville driva. Där fick hon rådet att börja i liten skala och växa successivt, och det rådet har hon följt. I våras blev företaget ”Valdalens djur och natur” verklighet – precis när pandemin drog igång.

– Ulf jobbar i Norge, och Corona har givetvis ställt till det. Så jag har kvar mitt lärarjobb i en särskild undervisningsgrupp på deltid, men tanken är ju att jag framöver ska kunna jobba enbart med företaget.

Linda har dock redan haft några av sina elever på gården under arbetstid, och även tagit emot personer som velat pröva på ridning. Förutom hästarna Balder och Trulz har familjen får, hundar och katter.

– Man märker genast hur människor blir lugnare bara av att vara nära djuren. Och det behöver inte vara några märkvärdiga aktiviteter man utför, det kan räcka med att rykta hästen eller klappa fåren.

Det forskas en hel del på samspelet mellan människors hälsa, djur och natur. Bland annat har man kunnat se att vissa barn med autism eller annan funktionsnedsättning upplever tröst och mindre stress tillsammans med djur. Motoriken kan också utvecklas, liksom den sociala förmågan. Samma sak gäller för många andra grupper; långtidsarbetslösa, utbrända, traumatiserade. Att promenera tillsammans i skogen, mocka en stallbox eller ge djuren mat är dessutom sammanhang där människor har mycket lättare för att öppna sig om svåra saker, jämfört med att sitta öga mot öga i ett samtalsrum. Det är också enkelt att arbeta med pedagogik i de här sammanhangen, menar Linda.

– Till exempel kan man sitta och läsa för hästen en stund, den hakar ju inte upp sig på om man läser fel. Inför djur är vi alla lika, de dömer ingen. Häromdagen använde vi också gården för att träna matte, där eleverna fick mäta stallboxen, göra räkneflätor på Balders svans och uppskatta vikten på höbalar. Lärande kan bli både roligare och enklare i en sådan här miljö!

Gården ska erbjuda individanpassade aktiviteter och rikta sig till såväl kommuner och regioner som privata aktörer. Stegvis ska man utöka med fler aktiviteter – nästa projekt är odlingsland och en trädgårdsmiljö. Nu i januari blev gården också Grön Arena- märkning av Hushållssällskapet. Grön Arena är ett koncept för gårdar som erbjuder tjänster inom social omsorg, skola och hälsoområdet. För att bli en godkänd Grön Arenagård måste man uppfylla en rad olika krav.

– Att få en sådan kvalitetsmärkning är väldigt roligt och blir ett kvitto på att jag satsar på rätt sak, avslutar Linda Håkansson.

Pernilla Fredholm 

Mer från lilla edet

Edethus säljer för att investera i nytt

Åtta månader har gått sedan Sanny Mattelin tillträdde vd-rollen på…

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…

Senaste nytt

De öppnar sitt hem för barn och ungdomar

Som åttaåring blev Petra placerad på ett familjehem första gången.…

Lagkaptenen: ”Något stort på gång”

De flesta spelarna i Ahlafors IF har aldrig tidigare gjort…

Norrby-lägret har koll på AIF

Boråslaget kom näst sist i Superettan 2022 och är således,…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

Yogan är en självklar del i Petras liv

Petra Avebring är ursprungligen från Värmland, flyttade till Göteborg för…

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…

Påskfirande på Bohus fästning

Förra årets påskevent lockade cirka 2 500 besökare. Om väderleken…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…