LILLA EDET. Gammal sträckning som ska få ett nytt utseende.
Det råder febril aktivitet på E45 genom Lilla Edet.
– Utmaningen ligger i att det är ett tätortsprojekt där trafiken ska rulla under hela byggnationen, säger projektledare Lars Preinfalk.
Trafikverket installerade sig i Lilla Edet redan i november i fjol för att färdigställa sitt projektkontor, göra i ordning för husrivningar, skog skulle röjas och ledningar tas bort. I februari var upphandlingen klar och en månad senare kunde entreprenören Veidekke påbörja sitt arbete.
– Det förlöper bra måste jag säga. Arbetet startades upp i två ändar, vid den södra och den norra infarten till Lilla Edet. Här ska det anläggas två trafikplatser. Att vi började från två håll beror på att vi vill effektivisera arbetet och spara tid, säger Lars Preinfalk och fortsätter:
– Nu är vi även igång på mittendelen, där det ska byggas en underfart (Storgatan-Högstorp). Det blir en av totalt fem brokonstruktioner på sträckan.
Byggstart
Ett hundratal personer arbetar med färdigställandet av nya E45 i Lilla Edet, alltifrån beställare till utförare. Nästa sträckning som tas i anspråk är den mellan Edet Värdshus och Torpabron. Byggstart är planerad till mitten av september.
– Det kommer trafikanterna bli varse om ganska snart med nedsatt hastighet och stopp i samband med sprängningsarbeten. Det är framförallt bergklackar på den östra sidan som ska sprängas. Vi tänker bygga färdigt lokalvägen först för att därefter åtgärda E45. Bilisterna lär säkert uppfatta det som aningen bökigt vad det gäller framkomligheten under hösten och vintern, säger Preinfalk.
Visar trafikanterna önskvärd respekt i samband med vägbygget?
– Många gör det, men en del kör tyvärr alldeles för fort. Just att vi har ett krav på framkomlighet, samtidigt som E45 ska breddas med tre meter på varje sida och fem brokonstruktioner ska anläggas, gör projektet än mer utmanande.
– Vi har dessutom en brandstation att ta hänsyn till. Det är naturligtvis oerhört viktigt att deras fordon kan ta sig fram på ett smidigt sätt, säger Preinfalk.
Hur är er dialog med allmänheten?
– Jag tycker att vi har en väldigt bra kontakt med de närboende och vi får en snabb respons när olika saker inträffar. Ta exempelvis när det uppstår skakningar, då får vi meddelande om det med detsamma. Självklart har vi vibrationsmätare uppsatta på olika ställen, men invånarnas upplevelser kan vi inte bortse från. Ibland händer det att vi lägger om arbeten för att allmänheten har kontaktat oss.
Vad är det roligaste med arbetet?
– Det är att få jobba tillsammans med de bästa och mest professionella aktörer som finns på marknaden, det gäller såväl projektörer som entreprenörer och byggledare. Sedan är det all den kontakt som man får med allmänheten. Ingen dag är den andra lik, avslutar Lars Preinfalk.
Foto: Allan Karlsson