STRÖM. När hjärtat slutar att slå är patienten död. Likadant var det för Inlands kartongbruk vars pappersmaskin togs ur drift i onsdags morse. Det var ett känslosamt ögonblick när tystnaden infann sig och produktionen upphörde för all framtid.
Representanter från media, anställda och före detta anställda hade samlats för att med egna ögon bevittna det definitiva slutet för Inlands kartongbruk. Strax före klockan nio på onsdagsmorgonen lyftes den sista tambouren ner på golvet och därefter blev det tyst i fabriken.
– Jag sade redan första kvällen som vi fick nedläggningsbeskedet att den dag då maskinerna tystnar, det slutar att ryka ur skorstenen och arbetskamraterna vandrar hem över bron då måste vi ge upp. Där är vi nu, förklarade en märkbart tagen men ändå samlad Reine Andreasson, avdelningsordförande på Pappers.
– Vi har gjort allt vad vi har kunnat, men till slut gick det inte längre. Nu får vi bryta ihop och komma igen. Det gäller att se möjligheterna för de anställda. Många som jobbar här har varit med om nedläggningar tidigare, bland annat folk från Wargöns bruk, Göta bruk, Saab och så vidare. Förhoppningsvis kommer personalen här i arbete någon annanstans. Det finns redan sådana som har gått vidare, förklarar Reine Andreasson.
Starka känslor
85 anställda, varav 65 kollektivanställda, berörs av kartongbrukets nedläggning. Platschefen Åke Andersröd känner för människorna som blir utan arbete.
– Det är starka känslor en dag som denna. Jag har själv jobbat på Inland sedan 1993. Bruket har alltid präglats av en familjär stämning med en oerhört lojal personal.
Särskild stämning
Claes Rödén började sin anställning på Inland kartongbruk sommaren 2007 för att året därpå bli underhållschef på företaget. I förra veckan tillträdde han en ny tjänst i Göteborgs Hamn, men var ändå tillbaka hos sin gamla arbetsgivare när produktionen avslutades.
– Det blir en särskild stämning på ett pappersbruk där maskinen utgör hjärtat i produktionen, dygnet runt. Nu försvinner pulsen och det är svårt att tänka sig den här platsen utan Inlands kartongbruk.
Den tidigare platschefen Lars Alsterhäll, verksam under perioden 1998-2008, har tagits in som konsult för att delta i avvecklingen av Inlands kartongbruk och återställandet av fabriksområdet.
– Jag har många positiva minnen härifrån. Det är inte maskinerna och arbetet inne i fabriken som har lett fram till beslutet om nedläggning. Omvärlden har förändrats och konkurrensen ökat. Det är en rad olika faktorer som har spelat in, som bland annat dyrare råvaror, växelkurs, energipris och så vidare.
Vad blir din uppgift nu?
– Att försöka sälja maskineriet till bästa möjliga värde. Vi har en modern maskinpark, det är byggnaderna som är gamla, säger Alsterhäll.
– Sedan ska området återställas, vi har ett arrendeavtal med Sjöfartsverket som har förnyats under årens lopp.
När är det rimligt och tro att du är färdig med uppdraget?
– Någon gång under nästa år.