LILLA EDET. 41,7 procent av kommunfullmäktiges ledamöter i Lilla Edet som deltog i Alekurirens undersökning har någon gång trakasserats.
– Det är oerhört lätt att häva ur sig dumma kommentarer på sociala medier, säger kommunfullmäktiges ordförande Lars Ivarsbo.
I en undersökning som Alekuriren har sammanställt har kommunfullmäktiges ledamöter i Lilla Edet fått besvara frågor om hot och trakasserier. Resultatet visar att 41,7 procent av de som har deltagit någon gång har fått ta emot trakasserier.
– Jag har själv inte blivit drabbad hittills, men det beror på att jag inte är aktiv och driver debatt på sociala medier. Jag är dock medveten om att andra får ta emot trakasserier och det är ett stort problem, säger Lars Ivarsbo.
25 procent av de som har besvarat frågorna har någon gång känt sig hotade.
– Jag har varit politiskt aktiv under en längre period och jag tycker att klimatet har blivit hårdare. Jag kan förstå att man som ny förtroendevald kan tröttna på sitt uppdrag, säger Lars Ivarsbo.
27,3 procent av politikerna som har blivit utsatta för trakasserier eller hot har valt att polisanmäla.
– Jag är förvånad att det inte är en högre siffra. Polisen har varit på plats under ett sammanträde i kommunfullmäktige och hållit ett föredrag om hur viktigt det är att polisanmäla trakasserier och hot, säger Ivarsbo och fortsätter:
– När jag tog över ordförandeskapet i kommunfullmäktige var en av mina ambitioner att förbättra det politiska klimatet. Man ska respektera varandra och inga personliga påhopp ska existera. Det är lätt att man som förtroendevald trillar dit och ger sig in i onödiga diskussioner på sociala medier.
Ivarsbo tror att klimatet kommer att bli ännu hårdare under valåret nästa år.
– Tekniken har gått framåt och det är i dag oerhört lätt att häva ur sig dumma kommentarer på sociala medier. Om vi backar några val såg det inte ut som det gör i dag. Då var det en mer ärlig debatt.
Tolv av 30 ledamöter i kommunfullmäktige besvarade frågorna.