LILLA EDET. En flytt som dragit ut på tiden.
Snart står emellertid Lilla Edet Bryggeri redo att öppna sin smakpub i nya lokaler.
– Det blev bättre än vad vi vågat hoppats på, säger Anette Pålsson.
Det var i februari förra året som Grästorps Bryggeri återuppstod i ny regi under paret Anette Pålsson och Torbjörn Wellraths vingar. Verksamheten startade upp på gamla Herkulesområdet, men ganska snart hade man växt ur lokalerna.
– Av Edethus blev vi erbjudna nya och större lokaler på samma område, men offerten blev för dyr så lokalerna byggdes aldrig. Istället ordnande de så att vi kunde flytta in i den gamla brandstationen. Med facit i hand blev det bästa tänkbara lösning. Tyvärr har vi upplevt en jobbig resa med bygglovet på kommunen, som gjort att processen dragit ut på tiden. All heder dock till politikerna och Edethus, säger Anette Pålsson.
Från att tidigare ha huserat på 38 kvadratmeter förfogar Lilla Edet Bryggeri nu över drygt 300 kvadratmeter. Lokalerna är nyrenoverade – perfekt anpassade för ändamålet.
– Det har varit fullt upp de senaste månaderna. Man kan lätt säga att detta är en hobby som har gått överstyr. ”Tobbe” och jag ägnar i princip all ledig tid åt bryggeriverksamheten.
I samband med flytten fördubblas kapaciteten från fjolårets produktionsvolym på drygt 10 000 liter. Företaget har investerat i nya lagertankar, kylmaskin, automatisk tapplina och en automatisk etikettmaskin.
– Efterfrågan har varit större än den mängd öl vi kunnat producera. Nu ges vi helt andra möjligheter, säger Anette som samtidigt ser ett värde i småskaligheten.
– Vi framställer lokalproducerat öl som konsumeras lokalt. Det är vår affärsidé!
I väntan på att alkoholtillståndet ska bli klart planerar Lilla Edet Bryggeri för en första smakpub i mitten av april och innan dess drar vi också igång ett ölgille som kommer bli vår testpanel och bollplank.
– I den publika delen kan vi ordna med after work, privata middagar, konferenser och andra typ av event. Vi har redan fått bokningar trots att vi inte är igång ännu.
– Vi har upprättat ett samarbete med Lilla Edets Buss som innebär att vi kan hämta upp folk från Trollhättan i norr till Nödinge i söder de gånger vi har pubkvällar. Deltagarna får förboka sin resa, förklarar Torbjörn Wellrath.
Produktutbudet består för närvarande av sju olika ölsorter – fyra under Grästorps Bryggeri varumärke och övriga med Lilla Edet Bryggeri som avsändare.
– Nästa Lilla Edet-öl som lanseras blir i juni. Vi har tagit fram en New England Ipa, ett humlearomatiskt öl med medelbeska. Drycken, som är lite disig, innehåller många tropiska frukter. Vi avser också att producera en lager under året, avslutar Anette Pålsson.