LILLA EDET. Ett nytt kapitel skrivs i räddningstjänstens historia.
Numera finns IVPA på stationen i Lilla Edet.
– Vi kan på kort tid rycka ut vid sjukvårdslarm där SOS alarm gjort bedömningen att den sjuke snabbt behöver hjälp, så kallade prio 1-larm. Det innebär en förkortning av insatstider som kan rädda liv, säger Paul Johansson, verksamhetschef på räddningstjänsten i Lilla Edet.
IVPA står för I Väntan På Ambulans. Det blir allt mer vanligt förekommande på landets räddningsstationer och nu har Lilla Edet anslutit sig till denna skara.
– Det har varit på gång i flera år och därför känns det extra skönt att vi har landat med det här projektet. Det är mycket positivt för invånarna i vår kommun, säger Carlos Da Silva (S) ordförande i Miljö- och byggnämnden.
Årligen drabbas cirka 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp, men idag överlever bara cirka 500 av dem. Studier har visat att samverkan mellan räddningstjänst och ambulans kan fördubbla överlevnaden för den som drabbats av plötsligt hjärtstopp.
– Insatstiden är direkt avgörande. Risken att dö ökar med tio procent för varje minut som går, berättar insatsledare Göran Andersson.
Samtliga brandmän på stationen har genomgått utbildning av ambulanspersonal. Det är nämligen befintlig utryckningsstyrka som ska klara av den ökade arbetsbördan.
– Utbildningen har bland annat omfattat syrgas och hur hjärtstartaren ska hanteras. Vidare har vi gått igenom arbetsflödet vid en olycka, så att varje enskild brandman gör rätt prioritering, förklarar Göran Andersson.
En insatsbil har preparerats med utrustning och är sedan ett par veckor redo att ge sig ut på de prio 1-larm som kommer till stationen.
– Vi har cirka 250-300 brandlarm under ett år. Vi förväntas få cirka 20 IVPA-larm på ett år. Mediantiden som det tar för ambulansen att komma till en olycksplats i vår kommun ligger på 24 minuter. Således kommer vi att utgöra en ovärderlig resurs eftersom vi är på plats fortare än så, säger Paul Johansson.
– De som ringer 112 i samband med ett hjärtstopp eller något annat prio 1-larm förväntar sig förmodligen inte att det ska komma en brandbil först till platsen. En del kan därför tro att det är fellarmat. Vår personal kommer att bära speciella kläder då det handlar om IVPA-uppdrag, betonar Göran Andersson.
Sist men inte minst uppmanar räddningstjänsten allmänheten att gå utbildning för hjärt- och lungräddning i så stor utsträckning som möjligt.
– Kan man komma igång med HLR direkt på en person som drabbats av hjärtstopp och samtidigt larma SOS alarm så är det optimalt. Återigen vill jag framhålla tiden som en avgörande faktor, avslutar Göran Andersson.