LÖDÖSE. Spökvandringen vid Ljudaborg var en succé. Stämningsfullt och mysläskigt, med pirriga barn och nöjda föräldrar.
– Fantastiskt bra arrangerat, även ur Corona-perspektiv, tyckte en förälder.
Facklor lyser upp stigen som leder in i skogen bakom Ljudaborg. Träden lyser spöklikt, och kusliga ljud anas. Först måste man dock träffa entré-gasten, som utrustad med svärd och spjut ser till att bara en familjegrupp i taget går in. Barnen hoppas nästan jämfota av iver när de väl försvinner in på stigen för att möta den första varelsen – en död smed som bankar ödesmättat med sin slägga. Sjungande häxor, pestsmittade, en nunna och andra döingar befolkar också spökskogen som är full av överraskningsmoment. Beatrice Blom Gonzalez, för kvällen utstyrd till elegant trollpacka, är initiativtagare till spökvandringen. Som nyinflyttad och medeltidsintresserad engagerade hon sig snart i kulturföreningen Ljudaborg, där besvikelsen i våras var stor när medeltidsdagar och teaterföreställning fick ställas in under pandemin.
– Jag älskar ju halloween, och kom med förslaget att göra något utomhus för barn, med spöken från medeltiden som väcks till liv. Alla tyckte det var en jättebra idé, berättar Beatrice.
Föreningen har fått ekonomiskt stöd från Lilla Edets Kommun och Studieförbundet Vuxenskolan för att kunna genomföra evenemanget. Men det har varit ett digert arbete med att planera, ordna rekvisita, teknik och inte minst repetera. Man beslutade också att ha spökvandringen i tre omgångar, med 20 personer vid varje tillfälle. Varje vandring var dessutom uppdelad familjevis, för att undvika trängsel.
Väl framme vid teaterscenen får barn och vuxna sticka ner händerna i äckelpäckel- lådor och gissa vad som finns däri. Slajm och vargpäls, var några av barnens gissningar.
– Va!? Har du varit och känt på den döa råttan? Eller jag menar den stickade kaninen som låg i lådan? utbrister häxan.
Ljudaborgs ordförande Ingvar Henricsson, alias Döden denna kväll, är jätteglad över att föreningen kunde genomföra ett evenemang som blev fullbokat med en gång.
– Beatrice har gjort ett hästjobb, liksom alla andra som lagt ner sin själ i detta och ställer upp ideellt. Hur det blir med vårens evenemang är osäkert, menar Ingvar Henricsson. Men det finns Corona-anpassningar man kan använda sig av.
– Vi skulle till exempel kunna ha ett medeltida gästabud med 300 sittande gäster, så något kommer det ju att bli. Runt elden sitter några familjer och lyssnar på häxans saga, som ursprungligen är från Japan men gjorts om till svensk medeltid. Efteråt summerar familjen Tengberg/Zetterberg alltsammans som en väldigt bra kväll.
– De var jättekul, och riktigt läskigt i början. Men nästa år kan det få vara ännu läskigare, säger en entusiastisk Maja Tengberg.
Hennes halvbror Dylan är glad att det inte var alltför hemskt, ”för jag är ju bara sex år”. Men när han tänker närmare efter hade det kanske inte gjort så mycket om någon kom upp ur en kista också. Mamma Julia Zetterberg och medföljande Alex Hellbom har bara beröm att dela ut till Ljudaborgs Kulturförening:
– Fantastiskt bra arrangerat, och extra bra att de tänkt så mycket på det här med Corona. Hoppas det blir nästa år igen!
Pernilla Fredholm