Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor och män, flickor och pojkar. Det är själva grundtanken med SKR:s modellkoncept för jämställdhet som Lilla Edets kommun nu blivit en del av.
– Ett 40-tal kommuner har genomgått konceptet och i år är vi en av fem kommuner som blivit antagna av SKR. I år deltar även Västra Götalandsregionen. Länsstyrelsen i Västra Götaland vill också vara med som stöd för oss och regionen när vi utvecklar vårt arbete tillsammans med de andra deltagarna i modellkonceptet, säger kommunstyrelsens ordförande Julia Färjhage (C).
En förutsättning för att få delta är ett det finns ett övergripande politiskt beslut om att jämställdhetsintegrera organisationen.
– Vi antog en ny jämställdhetsstrategi så sent som förra året. Där slog vi fast att jämställdhetsintegrering är verktyget för att nå en jämställd service, säger Julia Färjhage.
Räcker det inte med den jämställdhetsstrategi som redan finns i kommunen?
– Vi behöver jobba ännu mer systematiskt. Vi är duktiga på att ta fram resultat, men sämre på att analysera varför det ser ut som det gör, säger Sofia Enström.
– Det är bara att se sig omkring. Har vi ett jämställt samhälle? Nej, det har vi inte. Efter det här projektet är min förhoppning att kunskapen om jämställdsarbete är högre och att vi har ett inarbetat arbetssätt som leder till likvärdig service och jämställd resursfördelning, säger Julia Färjhage.
Det är Sofia Enström och hennes kollega Fanny Wester som kommer att processleda arbetet i kommunen. Under det första året får Lilla Edets kommun stöd att integrera jämställdhet i styrning och ledning varför kommunalråden och kommunchefen involveras i arbetet.
– Under nästa år kommer vi att välja ut en sektor som kommer att fördjupa sig i modellkonceptets arbete, säger Sofia Enström.
Efter projekttidens slut kommer Lilla Edets kommun medverka som mentorer i själva konceptet vilket ger dem en möjlighet att fortsätta utveckla sitt arbete med jämställdhetsintegrering.